Δεκτό έκανε η βασίλισσα το αίτημα Μπόρις για να αναστολή της Βουλής

Δεκτό έγινε από τη βασίλισσα Ελισάβετ το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας του Κοινοβουλίου από την εβδομάδα που αρχίζει στις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου.

Το αίτημα διατυπώθηκε από τρία μέλη της κυβέρνησης που είναι ταυτόχρονα μέλη του ιδιαιτέρου συμβουλίου της βασίλισσας, τα οποία έγιναν δεκτά νωρίτερα σήμερα από την 93χρονη μονάρχη στην εξοχική βασιλική κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα αναμένεται να υλοποιεί τα αιτήματα του εκάστοτε πρωθυπουργού, οι ηγέτες δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και η Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών  της απηύθυναν σήμερα επιστολή ζητώντας συνάντηση μαζί της, διατυπώνοντας έντονες ανησυχίες για την προοπτική το no deal στο Brexit μετά από την κίνηση του πρωθυπουργού Τζόνσον.
 
Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον για το κλείσιμο της Βουλής:


Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έτσι θα μπλοκάρει όποια απόπειρα τυχόν έκαναν οι βουλευτές για να εμποδίσουν την συμφωνία που θα επιτύχει για το Brexit ή ακόμα και ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι έτσι ο Τζόνσον εξουδετερώνει τις όποιες βλέψεις του Κόρμπιν και των πολιτικών του αντιπάλων για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Κίνηση - ματ του Μπόρις Τζόνσον 
Μόλις λίγες μέρες μετά την επιστροφή των Βρετανών βουλευτών στα κοινοβουλευτικά έδρανα και μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την προθεσμία του Brexit, το βρετανικό κοινοβούλιο θα διακόψει τις εργασίες του. 

Σε μία κίνηση - ματ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βάζει τρικλοποδιά σε όλους όσοι ήθελαν να εμποδίσουν μία έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαική οικογένεια χωρίς συμφωνία προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. 

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κίσενμπεργκ επισημαίνει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα έχουν στην διάθεσή τους το χρόνο για να περάσουν νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Βρετανό πρωθυπουργό να βγάλει το Λονδίνο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 

«Για εξωφρενική πράξη» έκανε λόγο ο Ντομινίκ Γκριβ , ένας από τους Τόρις που υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε . 

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης κατά του Τζόνσον προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Ωστόσο, πηγή της Ντάουνινγκ Στρητ υπερασπίστηκε την κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού: «Είναι καιρός για μια νέα κυβέρνηση κι έναν νέο πρωθυπουργό να εκπονήσουν ένα σχέδιο για τη χώρα μετά την έξοδο από την ΕΕ».

Η ιδέα της διακοπής των εργασιών του κοινοβουλίου - γνωστή και ως prorogation - προκάλεσε αναταραχή στον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι βουλευτές πλέον δεν θα μπορούν να ασκήσουν τον δημοκρατικό τους ρόλο στη διαδικασία του Brexit.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC δήλωσε επίσης ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των υπουργών της κυβέρνησης ήξερε για το σχέδιο Τζόνσον πριν από την ανακοίνωσή του.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό, ο Τζόνσον βάζει εμπόδια όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και τους «αντάρτες» του κόμματός του για να σταματήσουν μια ενδεχόμενη άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τη βασίλισσα ο Κόρμπιν
Εις αντίδραση, έκτακτη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ φέρεται να ζητά με επιστολή του προς την 93χρονη μονάρχη ο ηγέτης της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Στην επιστολή ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος διατυπώνει ανησυχίες για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον. 

Σε δηλώσεις του ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διάρρηξη της δημοκρατίας» με σκοπό να εξαναγκάσει τη χώρα σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας ότι η αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν είναι αποδεκτή.

Προειδοποίησε ότι με την επιστροφή των βουλευτών από τις θερινές διακοπές την προσεχή Τρίτη θα γίνει προσπάθεια να εγκριθεί νομοσχέδιο που θα αποτρέπει τα σχέδια του πρωθυπουργού, όπως συμφώνησαν χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε δεύτερη φάση, συνέχισε ο κ. Κόρμπιν, κάποια στιγμή θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης.
 
Εσωτερικό τους ζήτημα, λέει η Κομισιόν
Την πρόθεση της Κομισιόν να ακούσει "τι έχει να πει η βρετανική ομάδα", και να "συζητήσει εποικοδομητικά" με τους απεσταλμένους του Λονδίνου, αν οι προτάσεις τους είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης (η οποία δεν είναι ανοικτή σε επαναδιαπραγμάτευση), εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση του Τζόνσον να κλείσει το κοινοβούλιο, η κ. Αντρέεβα ξεκαθάρισε ότι αυτό αποτελεί εσωτερική υπόθεση την οποία δεν σκοπεύει να σχολιάσει, ούτε όμως και να προβεί σε εικασίες ως προς το τι σημαίνει.

Ανακοίνωσε ότι ο απεσταλμένος του Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Φροστ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κάρλα Αλμπερόλα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η επικεφαλής εκπρόσωπος τόνισε ότι οι συζητήσεις θα είναι τεχνικές και καθώς συνεχίζονται η Κομισιόν δεν θα τις σχολιάσει. Ξεκαθάρισε τέλος ότι η ημερομηνία της αποχώρησης παραμένει, η Κομισιόν επιθυμεί η έξοδο να συνοδεύεται από τη Συμφωνία Αποχώρησης και όσο πιο σύντομα αυτή υιοθετηθεί από τους Βρετανούς τόσο το καλύτερο.

 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς