Δικαστική ακύρωση της αναστολής της Βουλής επιδιώκουν Βρετανοί βουλευτές

Μόλις το 27% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για έναν μήνα, που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με το 47% να δηλώνει αντίθετο στην απόφαση αυτή, που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov διεξήχθη σήμερα σε δείγμα 5.734 Βρετανών για λογαριασμό των Times και δημοσιεύτηκε λεπτά μετά από την ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει το σχέδιο Τζόνσον για αναστολή της λειτουργίας της βουλής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκτό έκανε η βασίλισσα το αίτημα Μπόρις για να αναστολή της Βουλής
 
Οι απαντήσεις των ερωτηθέμενων στη σφυγμομέτρηση κινήθηκαν στις κομματικές γραμμές, με το 51% των υποστηρικτών του Brexit να στηρίζουν την απόφαση Τζόνσον.
 
Μόλις το 9% των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλίου.
 
Εξω από το νούμερο 10 της Downing Street έχουν μαζευτεί διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την αντιδημοκρατική. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, εναντίον της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων στην πλατεία του κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στο Μίλτον Κινς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Μπέρμινχαμ, Κέιμπριτζ, Εδιμβούργο, Κάρντιφ, Μπρίστολ, Μπράιτον κ.α.
 
Μάλιστα, σε διάστημα μόλις μερικών ωρών, συγκέντρωσε περισσότερες από 450.000 υπογραφές ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού.

Το αίτημα, που δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές γύρω στις 18.30 σήμερα, ξεπερνώντας έτσι το όριο των 100.000 υπογραφών ώστε να διεξαχθεί μια μάλλον συμβολικής σημασίας συζήτηση για το θέμα.

Στις αρχές του έτους, ένα άλλο κείμενο που ζητούσε να σταματήσει το Brexit συγκέντρωσε 6,1 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Ωστόσο, δεν άλλαξε η άποψη της κυβέρνησης ότι πρέπει να υλοποιήσει το "διαζύγιο" από την ΕΕ, στη βάση του δημοψηφίσματος του 2016. Τότε, 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης και 16,1 εκατομμύρια κατά. 

Κίνηση ματ
Σήμερα το απόγευμα, το αίτημα του Πρωθυπουργού έγινε αποδεκτό από τη βασίλισσα και η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί από τις 9 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
 
Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση-ματ, που ως στόχο έχει να μην επιτρέψει σε όσους θα ήθελαν να εμποδίσουν μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αφού δεν θα μπορούν να νομοθετήσουν για κάτι τέτοιο οι βουλευτές.

Το αίτημα διατυπώθηκε από τρία μέλη της κυβέρνησης που είναι ταυτόχρονα μέλη του ιδιαιτέρου συμβουλίου της βασίλισσας, τα οποία έγιναν δεκτά νωρίτερα σήμερα από την 93χρονη μονάρχη στην εξοχική βασιλική κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Τζόνσον, μετά την απόφαση για αναστολή

Παρά το γεγονός ότι η πολιτικά ουδέτερη βασίλισσα αναμένεται να υλοποιεί τα αιτήματα του εκάστοτε πρωθυπουργού, οι ηγέτες δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών και η Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών  της απηύθυναν σήμερα επιστολή ζητώντας συνάντηση μαζί της, διατυπώνοντας έντονες ανησυχίες για την προοπτική το no deal στο Brexit μετά από την κίνηση του πρωθυπουργού Τζόνσον.
 
Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
 
Πρέπει να κινηθούν άμεσα
Οι Βρετανοί βουλευτές που θέλουν να εμποδίσουν μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία (το λεγόμενο no-deal Brexit) θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο Χάμοντ τόνισε ότι πολλοί βουλευτές που εναντιώνονται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ήθελαν να περιμένουν μέσα στον Σεπτέμβριο, πριν αναλάβουν δράση, να δουν κατά πόσον οι προσπάθειες του Τζόνσον να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία αποχώρησης με τις Βρυξέλες θα είναι επιτυχείς.

«Πολλοί συνάδερφοί μου θα προτιμούσαν να περιμένουν…και να κινηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό πλέον δεν είναι εφικτό», τόνισε ο τέως υπουργός σε δημοσιογράφους. "Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όταν το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Κατατέθηκε αίτημα στο Δικαστήριο

Την επίσπευση της ακρόασης από το δικαστήριο νομικής προσφυγής εναντίον της πρωτοβουλίας Μπόρις Τζόνσον, για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου θα επιδιώξει ομάδα δικηγόρων που εκπροσωπεί την βουλευτή του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Τζοάνα Τσέρι, την επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, και πάνω από 70 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν κατεπείγον αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Εδιμβούργου, ζητώντας την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων κατά της αναστολής των εργασιών του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η νομική ομάδα που εκπροσωπεί τους βουλευτές είχε κερδίσει την έγκριση της πλήρους εκδίκασης της νομικής τους προσφυγής για τις 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου το Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσο το μέτρο της αναστολής του κοινοβουλίου από τον Μπόρις Τζόνσον είναι αντισυνταγματικό ή παράνομο.

Ωστόσο, τώρα ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει την υπόθεση νωρίς την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον συντονιστή της νομικής ομάδας, Τζόλιον Μάγκχαμ, το δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση, ακόμη και αν αυτή έχει εγκριθεί από τη Βασίλισσα, ενώ οι δικηγόροι πρόκειται να στραφούν εναντίον του αιτήματος που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τα μέλη του συμβουλίου της Βασίλισσας, και όχι στην ίδια την απόφαση έγκρισης από την Βασίλισσα.

Κατά τους δικηγόρους, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να προσφύγουν κατά της απόφασης του δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία σειρά από επείγουσες ακροαματικές διαδικασίες που θα καταλήξουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Η πρώτη παραίτηση

Στο μεταξύ, η Ρουθ Ντέιβιντσον, η ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία, πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή της, λόγω των πολιτικών διαφωνιών της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αλλά και επειδή αισθάνεται πίεση αφού έγινε πρόσφατα μητέρα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Sun.

"Κουράστηκε να συνδυάζει τη μητρότητα και το να είναι προβεβλημένο στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Σκωτία, αυτό είχε συνέπειες", φέρεται να δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών. "Και όλα αυτά έγιναν ακόμη πιο δύσκολα με το τρέχον πολιτικό κλίμα, καθώς βρέθηκε να διαφωνεί ολοένα και περισσότερο με τη νέα ηγεσία στο Λονδίνο", πρόσθεσε.

Η Ντέιβιντσον διαφωνεί με την πρόθεση του Τζόνσον να προχωρήσει στο Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, εφόσον χρειαστεί. Εκτός από τη Sun, το BBC και το σκωτικό τηλεοπτικό κανάλι STV μετέδωσαν επίσης ότι η Ντέιβιντσον σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία των Συντηρητικών.

Πηγές: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς
Αναστάτωση σε πτήση με προορισμό το Ηράκλειο-Γυναίκα υπό την επήρεια αλκοόλ έβριζε και απειλούσε
Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα συναντηθεί με τον Χάρι-Επικαλέστηκε «φορτωμένο πρόγραμμα»
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε ξεκαθαρίσει στο Ισραήλ τις απόψεις μας για την επιχείρηση στη Ράφα
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Παρίσι καταγγέλλει τη Μόσχα για «εκφοβισμό» μετά την κλήση του Γάλλου πρέσβη
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα