LIVE: Εγκρίθηκε η επέκταση του Άρθρου 50-Καθυστερεί το Brexit

Με 412 ψήφους υπέρ και 202 ψήφους κατά, εγκρίθηκε η επέκταση του Άρθρου 50. Οι βουλευτές εξουσιοδότησαν την βρετανική Κυβέρνηση να αιτηθεί καθυστέρηση της διαδικασίας. Εάν καταφέρει η Κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία της στην τρίτη προσπάθεια, την ερχόμενη εβδομάδα, τότε η αίτηση θα αφορά αναβολή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Εάν, όμως, αποτύχει εκ νέου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερη παράταση, άγνωστης, μέχρι στιγμής, χρονικής έκτασης, η οποία θα την εξαναγκάσει να λάβει μέρος και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ως κράτος-μέλος της ΕΕ.
 
Εάν αποτύχει και μία νέα ψηφοφορία, όμως, η χώρα θα οδηγηθεί σε πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες.
 
Υπάρχουν, πλέον, δύο καίρια ερωτήματα: Τι θα πράξει η Βουλή των Κοινοτήτων και τι είναι πρόθυμη η Ε.Ε. να αποδεχθεί.

 
Το κείμενο ανανεώνεται:
 
****To BBC μεταδίδει ότι «δεν υπάρχει όρεξη για μεγάλη παράταση, που θα μπορούσε να επισκιάσει όχι απλώς τις Ευρωεκλογές αλλά και άλλες εργασίες της Ε.Ε.».
 
Ο εφιάλτης της Ε.Ε., προστίθεται, είναι να χρειαστεί μια μεγάλη επέκταση, με στόχο την πραγματοποίηση εκλογών στο Η.Β., οι οποίες μπορεί να μην οδηγήσουν σε πραγματικά συμπεράσματα.
 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απεύχονται το σενάριο του no-deal Brexit, άρα είναι πιθανόν να υποστηρίξουν μια μεγάλη καθυστέρηση, εάν το κρίνουν απαραίτητο.

 
***Αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήρθε από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπενθύμισε ότι η επέκταση του Άρθρου 50 χρειάζεται ομόφωνη συμφωνία των 27 κρατών-μελών.
 
Προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, πρόσθεσε, είναι να διασφαλίσει τη λειτουργικότητα των θεσμών της Ε.Ε. και να λάβει υπόψιν τους λόγους και την χρονική έκταση μιας πιθανής αναβολής.
 
Ο Πρόεδρος Γιούνκερ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατέληξε.
 
***Όπως ανέφεραν στην Guardian διπλωματικές πηγές, η παράταση του Brexit είναι δουλειά των αρχηγών των κρατών-μελών της Ε.Ε.
 
Οι επικεφαλής των υπόλοιπων Κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα, στο πλαίσιο της Συνόδου, την Πέμπτη 21 Μαρτίου.
 
Θα πρέπει να προηγηθεί το επίσημο αίτημα από το Η.Β.

***Εγκρίθηκε η επέκταση του Άρθρου 50 πέραν της 29ης Μαρτίου, με 412 ψήφους  υπέρ και 202 εναντίον.

***Ο Spectator σχολιάζει ότι η απόρριψη της τροπολογίας Benn «είναι το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα».

***Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα η κεντρική ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης, η οποία δεν έχει τροποποιηθεί από τις προηγούμενες ψηφοφορίες. Το αποτέλεσμά της θα κρίνει την επέκταση του Άρθρου 50.  

***Με 302 ψήφους υπέρ και 318 κατά απορρίφθηκε και η τροπολογία του Εργατικού κόμματος.
 
Η τελευταία προγραμματισμένη τροπολογία έχει αποσυρθεί, υπό το φως των απορρίψεων των υπολοίπων.

***Επί της επίσημης τροπολογίας του Εργατικού κόμματος αποφασίζουν τώρα οι βουλευτές. Η τροπολογία απορρίπτει τόσο την συμφωνία Μέι όσο και το no-deal και ζητά επέκταση του Άρθρου 50 προκειμένου η Βουλή να εξασφαλίσει πλειοψηφία για μία διαφορετική προσέγγιση. 

***Η  καταψήφιση της τροπολογίας Benn, έστω και  με τόσο μικρή διαφορά, εκτιμάται ως καθοριστική για τις επόμενες ψηφοφορίες από τα βρετανικά ΜΜΕ, καθώς ερμηνεύεται ως νίκη της Τερέζα Μέι.

***Με μόλις δύο ψήφους διαφορά (312-314) απορρίφθηκε η τροπολογία Benn, για τις ενδεικτικές ψηφοφορίες. 

***Επίσημη θέση του Εργατικού κόμματος ήταν η αποχή στη ψηφοφορία του δεύτερου δημοψηφίσματος. Είκοσι πέντε βουλευτές, όμως, επαναστάτησαν εναντίον της γραμμής, ψηφίζοντας υπέρ της τροποποίησης και δεκαοκτώ ψηφίζοντας εναντίον.  Αυτή η στάση περιπλέκει τα πράγματα και για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

***Με τρεις ψήφους διαφορά απορρίφθηκε η τροπολογία επί της τροπολογίας Benn, η οποία είναι τώρα σε ψηφοφορία. 

***Η τροπολογία αναφορικά με την πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος έχει καταψηφιστεί με 249 ψήφους διαφορά. Πιο συγκεκριμένα ψήφισαν υπέρ 85 βουλευτές και 334 κατά.
 
Αυτό ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι το timing θεωρείτο κακό από τους υποστηρικτές αυτής της ιδέας, οι οποίοι αναμένουν ότι θα υπάρξει καλύτερη χρονική στιγμή για προώθησή της.

***Οι βουλευτές θα ξεκινήσουν τώρα να ψηφίζουν. Πρώτα θα τεθούν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες και τελευταία η πρόταση της Κυβέρνησης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ: 

***Πλησιάζει το τέλος της συζήτησης και η έναρξη της ψηφοφορίας.   

***Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να καταψηφίσουν όλες τις τροπολογίες που θα τεθούν σε ψηφοφορία, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.  

***Υποστηρικτές υπέρ του Brexit και υπέρ της παραμονής του Η.Β. στην Ε.Ε. έχουν μαζευτεί και σήμερα έξω από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

***Τη δέσμευση ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα μπορέσουν να αποφανθούν επί εναλλακτικών στρατηγικών για το Brexit εφόσον η συμφωνία της Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορριφθεί ξανά, παρείχε ο ντε φάκτο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο κ. Λίντινγκτον είπε ότι εφόσον η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει την επικύρωση της συμφωνίας του Brexit από τη Βουλή σε μια τρίτη απόπειρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Μαρτίου, τότε θα διασφαλίσει μέσα στις δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν ότι θα επιτραπεί στους βουλευτές «να αναζητήσουν μια πλειοψηφία για το τι δέον γενέσθαι», όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Η δέσμευσή του ερμηνεύεται ως αποδοχή του αιτήματος βουλευτών για «ενδεικτικές ψηφοφορίες» επί διαφόρων σεναρίων του Brexit ώστε να διαπιστωθεί για ποια προσέγγιση υπάρχει πλειοψηφική στήριξη.
 

***Παρέμβαση στη συζήτηση του Brexit έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως η Τερέζα Μέι έπρεπε να είχε ακούσει τις συμβουλές του.
 

***Οι επόμενες σημαντικές ημερομηνίες για το Brexit εκτιμάται από την FT ότι θα είναι οι ακόλουθες:
 
19 Μαρτίου: Πιθανή ημερομηνία για την τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε.
20 Μαρτίου: Ενδεικτικές ψηφοφορίες των βουλευτών για πιθανές εναλλακτικές για τη συμφωνία Μέι
21-22 Μαρτίου: Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, κατά την οποία θα αποφασιστεί το είδος της επέκτασης του Άρθρου 50, δεδομένου ότι θα γίνει αποδεκτή

***Πληθαίνουν οι οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της πραγματοποίησης δεύτερου δημοψηφίσματος αλλά καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη σημερινή τροποποίηση, θεωρώντας ότι η σημερινή ατζέντα δεν προσφέρεται και η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο βασικό της αντικείμενο, που είναι η επέκταση του Άρθρου 50.  
 

***Οι τέσσερεις τροπολογίες που επιλέγηκαν να τεθούν σε ψηφοφορία απόψε, πέραν της πρότασης της Κυβέρνησης, προβλέπουν:

  1. Διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος
  2. Εξασφάλιση κοινοβουλευτικού χρόνου για συζήτηση των επόμενων βημάτων
  3. Ενδεικτικές ψηφοφορίες σεναρίων Brexit
  4. Απαγόρευση πραγματοποίησης τρίτης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Guardian, εάν περάσει η πρώτη, δεν θα γίνει ψηφοφορία για τη δεύτερη και την τρίτη, ενώ η μόνη που δεν επηρεάζεται από τις υπόλοιπες είναι η τελευταία.

***Η FT αναφέρει ότι κάποιοι στην Ε.Ε. τάσσονται υπέρ της συντομότερης δυνατής επέκτασης, φοβούμενοι ότι το Brexit θα «μολύνει» την προεκλογική εκστρατεία των Ευρωεκλογών, θα ενισχύσει τον εθνικισμό και θα αυξήσει την υποστήριξη στους ευρωσκεπτικιστές επικριτές των Βρυξελλών.  Άλλοι τηρούν μια πιο μετριοπαθή στάση.  

***Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας του Brexit είναι πολλές και αυτό πρέπει να λειτουργήσει ως ένα καμπανάκι αφύπνισης για όσους  πιστεύουν στην Ε.Ε., αλλά και εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν χωρίς αυτήν , δήλωσε ο Karl-Heinz Lambertz, Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Lambertz δήλωσε ότι όλοι προσβλέπουμε στην άφιξη αργότερα σήμερα του διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier, για να συζητήσουμε μαζί του όλα τα θέματα που αφορούν το Brexit. Είπε ότι δεν είναι εύκολο για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ε.Ε., καθώς η Ε.Ε. έχει πλέον μετατραπεί σε μια πραγματική Ένωση όπου όλα είναι αλληλένδετα.

***Το Εργατικό κόμμα προσανατολίζεται να μην υποστηρίξει την τροποποίηση για πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος και δέχεται επιθέσεις από την ανεξάρτητη ομάδα και το SNP για τη στάση του.    

 ***Στο παρασκήνιο και εκτός της δημόσιας συζήτησης, η σημασία φαίνεται αυτή τη στιγμή να επικεντρώνεται στην τροποποίηση που ζητά την πραγματοποίηση νέου δημοψηφίσματος. Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στο Εργατικό κόμμα για την στάση που θα τηρήσει τελικά.   
 
Σημειώνεται ότι η οργάνωση που προωθεί την πραγματοποίηση δεύτερου δημοψηφίσματος, φαίνεται να διαφωνεί με το timing της τροποποίησης.
 
***Ο David Lidington, ο οποίος τοποθετείται εκ μέρους της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι εάν δεν καταστεί πιθανή η υπερψήφιση μίας συμφωνίας, η Βουλή των Κοινοτήτων θα χρειαστεί χρόνο να εξετάσει τα νέα δεδομένα.
 
***Επιβεβαιώθηκε εκ νέου στη Βουλή ότι, εάν αποφασιστεί παράταση πέραν του Ιουνίου, εκ των πραγμάτων το Η.Β. θα πρέπει να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.
 
***H πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg σχολιάζει πως η χώρα τώρα βρίσκεται σε κρίση και οι κανόνες που παραδοσιακά διατηρούσαν τις κυβερνήσεις έχουν καταστρατηγηθεί. Η εξουσία της Πρωθυπουργού φθίνει.
 
Υπάρχει, ωστόσο, για την Κυβέρνηση μία ευκαιρία, σχολιάζει, επειδή σύντομα οι βουλευτές θα έχουν μια νέα επιλογή: Να υποστηρίξουν την συμφωνία Μέι-Ε.Ε., την οποία απέρριψαν δύο φορές, ή να αποδεχθούν την πιθανότητα καθυστέρησης του Brexit.
 
Αυτή δεν αποτελεί επιλογή μίας Κυβέρνησης που έχει τον έλεγχο, σημειώνει. Όμως η τακτική της είναι να αποσπάσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το χάος.
 
***Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σε μια προσπάθεια να ωθηθούν λίγο περισσότερο προς την υπερψήφιση της συμφωνίας, ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ φέρεται να εξετάζει ανανεωμένη γνωμοδότηση που θα καθησυχάζει λίγο περισσότερο τις ανησυχίες αυτών των ευρωσκεπτικιστών για την πιθανότητα επ’ αόριστον παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.
 
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ομάδες βουλευτών αναμένεται να επιχειρήσουν να πάρουν κατά κάποιον τρόπο τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και της βρετανικής στρατηγικής με την υποβολή τροπολογιών στην κυβερνητική πρόταση για την αποψινή ψηφοφορία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»
Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα-Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προορισμένων για τις δυνάμεις του Κιέβου
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Πιθανή πρόταση Ισραήλ στη Χαμάς για απελευθέρωση μερικών ομήρων
Καθυστερεί ο τουρκικός ανθρωπιστικός στολίσκος προς Γάζα
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα