Ενώπιον της καθυστέρησης του Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στραμμένα στο Λονδίνο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται για άλλη μία ψηφοφορία αναφορικά με το Brexit, ενώ η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει και τα περιθώρια –μαζί με την υπομονή αρκετών- στενεύουν κάθε ώρα που περνά.  
 
Σήμερα η συζήτηση επικεντρώνεται στην επέκταση του Άρθρου 50, του πλαισίου της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα αποχωρήσει από το μπλοκ σε 15 μέρες. Με δεδομένη την απουσία έγκρισης της συμφωνίας αλλά και τη δεδηλωμένη, πλέον, θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου για αποφυγή της εξόδου άνευ συμφωνίας, τα πράγματα οδηγούνται στην καθυστέρηση, μέχρι να βρεθεί τρόπος να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit-Τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία η επέκταση
 
Oι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για το εάν θα αιτηθεί η χώρα την καθυστέρηση, υπό το φως της απόρριψης τόσο της συμφωνίας όσο και του no-deal Brexit. Ακολούθως, η Τερέζα Μέι, θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξηγώντας τους λόγους που αιτείται την επέκταση και για πόσο διάστημα, όπως ανακοίνωσε η βρετανική Κυβέρνηση. Στο έγγραφο θα παρατίθενται οι παράμετροι της καθυστέρησης, συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία και ότι η χώρα θα παραμείνει πλήρες κράτος-μέλος μέχρι τότε.  
 
Αν και η Ε.Ε. έχει διαμηνύσει πως η επέκταση πρέπει να είναι αιτιολογημένη για να εγκριθεί από τα 27 κράτη μέλη (σ.σ. η απόφαση θα πρέπει να είναι ομόφωνη) η τάση φαίνεται πως είναι να επιτραπεί η καθυστέρηση, μιας και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν το no-deal Brexit το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη αναστάτωση στην Ευρώπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 15 ημερών-Τα τέσσερα σενάρια πριν το Brexit
 
Την πρόθεσή του να προτείνει στους ηγέτες των 27 να είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση εξέφρασε ήδη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε ότι θα τους ζητήσει είναι ανοικτοί σε μια μακρά παράταση, αν το ΗΒ την κρίνει απαραίτητη για να ξανασκεφτεί την προσέγγισή του για τη στρατηγική του περί Brexit και να χτίσει μια συναίνεση γύρω από αυτήν.
 
Εκτίμηση και του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είναι πως η Ευρώπη πιθανόν να επιμένει σε μία μακρά παράταση στο Brexit και όχι σε μία σύντομη, τεχνική παράταση.
 
«Αυτό δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας και η ΕΕ μας στέλνει το μήνυμα ότι μόνο με συμφωνία είναι πιθανό να μας δώσει μια περιορισμένη 'τεχνική' παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία. Αν δεν έχουμε συμφωνία και αν εξακολουθήσουμε να συζητάμε μεταξύ μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε, τότε είναι πολύ πιθανό η Ε.Ε. να επιμείνει σε μια σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο (παράτασης)», ανέφερε στο Sky News.
 
Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις
Ο Γερμανός ομόλογός του, Πέτερ Άλτμαϊερ, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσει εποικοδομητικά το ζήτημα της πιθανής καθυστέρησης του Brexit και ότι ο ίδιος δεν θα θέσει τεχνητά όρια σε αυτό. «Χρειαζόμαστε επειγόντως διαύγεια, όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε επικρίνοντας συνεχώς τους Βρετανούς φίλους και εταίρους μας από μια θέση ηθικής ανωτερότητας, αλλά μόνο αν καταλήξουμε σε μια λογική λύση», υπογράμμισε.
 
Από την πλευρά της, η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία συμμετέχει στο πάνελ του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, εκτίμησε πως η χώρα είναι πολύ πιθανόν να λάβει έγκριση της Ε.Ε. για καθυστέρηση της διαδικασίας αλλά όχι για σκοπούς επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
 
«Μια μικρή παράταση έχει μόνο στόχο να επιτρέψει στη Βρετανία να υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να προετοιμάσει την έξοδό της, αφού έχει εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου», εξήγησε. Διεμήνυσε ότι «δεν θα ξανανοίξει η συμφωνία, δεν θα  υπάρξουν περισσότερες διαπραγματεύσεις», τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία είναι η τελική.
 
«Αν δεν εγκριθεί η συμφωνία ως τις 29 Μαρτίου, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια βάση και για ποιο λόγο να δοθεί παράταση. Ούτως ή άλλως, κατευθυνόμαστε προς μία παράταση αλλά παραμένει άγνωστο για πόσο», είπε, επισημαίνοντας πως η μεγαλύτερη παράταση θα δημιουργήσει νομικά και πολιτικά προβλήματα, λόγω Ευρωεκλογών.
 
«Αυτά τα τακτικά σόου στη Βουλή των Κοινοτήτων, που μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά, απλώς αυξάνουν την αγανάκτηση και την ανησυχία της Ε.Ε.», κατέληξε η Χούμπνερ.
 
Το Δουβλίνο, πάντως, κάνει λόγο για μεγάλη παράταση. Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η E.E. ίσως προσφέρει τη δυνατότητα στη Βρετανία να καθυστερήσει την έξοδό της από το μπλοκ κατά έως 21 μήνες, σε μια κίνηση που ίσως οδηγήσει σε μια «θεμελιώδη αναθεώρηση» της βρετανικής πολιτικής για το θέμα αυτό.
 
«Εάν έχεις μια μακρά παράταση του Άρθρου 50, αυτό διευρύνει ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για τη συνολική προσέγγιση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Brexit. Αυτό ίσως διευκολύνει μια θεμελιώδη αναθεώρηση, ίσως πάλι όχι, απλά δεν γνωρίζουμε», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTE.
 
«Εάν έχεις μια μακρά παράταση, ας πούμε 21 μηνών έως το τέλος του 2020 --όποια κι αν είναι η περίοδος-- τότε η Βρετανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» και άρα πρέπει να λάβει μέρος στις Eυρωεκλογές, δήλωσε.

Θα επικυρωθεί η συμφωνία;
H Goldman Sachs ανακοίνωσε, την ίδια στιγμή, πως προβλέπει πιθανότητες 60% η Πρωθυπουργός να καταφέρει να επικυρωθεί η συμφωνία της, από το 55% που ήταν η χθεσινή πρόβλεψη. Όπως ανέφερε, συνεχίζει να υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» το Brexit να αντιστραφεί μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τοποθετούνται στο 35%. Παράλληλα, περιόρισε την πιθανότητα no-deal Brexit στο 5% από το 10%.
 
Σημειώνεται, πάντως, πως η επικεφαλής του DUP, του μικρού κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας που προσφέρει ψήφους στην Τερέζα Μέι ώστε να αποκτά κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επανέλαβε πως η Βρετανία πρέπει να εξασφαλίσει μια συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. που να λειτουργεί για το σύνολο του Η.Β. Όπως είπε η Αρλίν Φόστερ, η Βόρειος Ιρλανδία θα πρέπει να παραμείνει συνταγματικά και οικονομικά εντός του Η.Β. και το τοπικό Κοινοβούλιο να έχει «ουσιαστικό λόγο» για το Brexit.
 
Το DUP «επιβεβαίωσε ότι είχε συνομιλίες με Υπουργούς, προκειμένου να βρεθεί μια εύλογη συμφωνία για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης του BBC Northern Ireland Έντα ΜακΚλάφερτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φόστερ συναντήθηκε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»