Συνεχίζεται το θρίλερ με το Brexit-Τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία η επέκταση

Νέα ψηφοφορία επί της συμφωνίας της την Τετάρτη και συνεπακόλουθη αίτηση για καθυστέρηση του Brexit μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τους βουλευτές να εγκρίνουν η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
 
Η Βουλή των Κοινοτήτων, κατά τη χθεσινή της ψηφοφορία, απέρριψε το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Η απόρριψη αυτή (που προέκυψε κατόπιν τροπολογίας βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος) δεν είναι δεσμευτική ούτε για την Κυβέρνηση ούτε για την Ε.Ε. αλλά έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποια άλλη επιλογή εξόδου υπάρχει, πέραν του Brexit με τη συμφωνία που απορρίφθηκε ή του Brexit χωρίς συμφωνία, που επίσης απορρίφθηκε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς καθυστέρηση οδηγείται το Brexit, μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής
 
Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες βράδυ ήταν σαφές: Οι Βρετανοί βουλευτές πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit με τις Βρυξέλλες, εάν επιθυμούν να εξαλείψουν τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ, τόνισε μια εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι, για την αποτροπή μιας τέτοιας προοπτικής, η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί μια κάποιου είδους συμφωνία.
 
Η πολιτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον χαώδης, ενώ η διεθνής αξιοπιστία της χώρας φθίνει, υπό το φως του πρωτοφανούς αλαλούμ που επικρατεί.
 
Σήμερα θα τεθεί σε ψηφοφορία η επέκταση του Άρθρου 50, το οποίο αποτελεί το πλαίσιο του Brexit, ώστε να αλλάξει η ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει απλώς να γίνεται αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Αν υπάρχει κάτι, πάντως, στο οποίο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμφωνούν με τη βρετανική Βουλή, είναι πως το no-deal Brexit είναι η χειρότερη δυνατή λύση.
 
Βάσει των χθεσινοβραδινών δηλώσεων, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε. την Τετάρτη. Εάν αυτή τη φορά καταφέρει να εξασφαλίσει έγκριση από το Κοινοβούλιο, τότε θα αποταθεί στις Βρυξέλλες για αναβολή της αποχώρησης του Η.Β. μέχρι τις 30 Ιουνίου.
 
Εάν, όμως, η τρίτη φορά αποδειχθεί φαρμακερή, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν να ετοιμάζονται για τις Ευρωεκλογές, καθώς η καθυστέρηση που θα αιτηθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Κάποιοι αναλυτές, πάντως, ήδη κάνουν λόγο και για πιθανότητα τέταρτης ψηφοφορίας, προτού καν πραγματοποιηθεί η τρίτη…
 
Το χθεσινό αλαλούμ στη Βουλή των Κοινοτήτων, το οποίο προέκυψε όταν εγκρίθηκε μία τροπολογία που άλλαζε, ουσιαστικά, τη λογική της πρότασης της Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ζητηθεί μερικά λεπτά πριν από τους βουλευτές να ψηφίσουν εναντίον της κυβερνητικής πρότασης, σε μία ψηφοφορία που υποτίθεται ήταν κατά βούληση, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις.
 
Ήδη μία Υφυπουργός ανακοίνωσε χθες βράδυ την παραίτησή της, επικαλούμενη το γεγονός πως δεν επέδειξε κομματική πειθαρχία. Πρόκειται για το 15ο μέλος της Κυβέρνησης που παραιτήθηκε από το αξίωμά του λόγω του Brexit. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξουν κι άλλες παραιτήσεις ή ακόμα και αντικαταστάσεις Υπουργών, καθώς εσωκομματικά εκφράζεται μεγάλη δυσαρέσκεια για την μη τήρηση της κομματικής γραμμής από στελέχη της Κυβέρνησης στις χθεσινοβραδινές ψηφοφορίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 15 ημερών-Τα τέσσερα σενάρια πριν το Brexit

Δειτε Επισης

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Mήνυμα Ισραήλ σε Ιράν-«Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα»
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ