LIVE: Επιβίωσε από την πρόταση μομφής η Μέι-Καταψηφίστηκε από την βρετανική Βουλή

Κέρδισε την μάχη στο στο βρετανικό κοινοβούλιο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά από τη συντριπτική ήττα που υπέστη το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη συμφωνία της με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αποψινής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής  325 βουλετύες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Τερέζα Μέι, ενώ 306 βουλευτές καταψήφισαν.  

Το κείμενο ανανεώνεται

*Ο εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία για το Brexit.

Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας «no deal» αποχώρησης, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε:

«Όχι».

«Η πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτα σαφής ότι οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να αποχωρήσουμε με μια συμφωνία, αλλά εκείνη είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει την ετυμηγορία του βρετανικού λαού κι αυτή είναι να αποχωρήσουμε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου φέτος».

*Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνήθηκε επισημαίνωντας πως πρώτα ζητά από τη Μέι να δεσμευθεί πως αποκλείει το Brexit χωρίς συμφωνία. 

*Στο ίδιο μοτίβο και οι απαντήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών. Ο Sir Ed Davey, των Φιλελευθέρων απάντηση πως και το κόμμα του ζητά να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για Brexit χωρίς συμφωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.

*Ο  Ian Blackford του SNP σημείωσε πως θα εμπλακεί σε συνομιλίες μόνο αν ανάμεσα στην ατζέντα είναι  το δεύτερο δημοψήφισμα και η επέκταση του άρθρου 50.

*Αμέσως μετά την ψηφοφορία η Μέι ανακοίνωσε, ότι επιθυμεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης απόψε για μια μελλοντική πορεία προς την Brexit.

*H Κυβέρνηση Μέι επιβίωσε με 325 ψήφους κατά της πρότασης μομφής. 306 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. 

*Ξεκίνησε η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας που υπέστη χθες για τη συμφωνία για το Brexit

*Η συζήτηση ολοκληρώθηκε ακριβώς στις 9 ώρα Κύπρου και ακολούθως ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας.

*Η πρωθυπουργός της Βρετανίας  είναι επικεφαλής μιας "κυβέρνησης ζόμπι", δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ίδιος χθες.

*Κατά τη συζήτηση η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, μολονότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ απορρίφθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων όπου οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία για το Brexit (με 432 «όχι» έναντι 202 ψήφων υπέρ), ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος της βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να κορυφωθεί το βράδυ της Τετάρτης (περί τις 21:00 ώρα Κύπρου) με την ψηφοφορία επί της πρόταση μομφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παγωμάρα στις Βρυξέλλες για το «όχι» της βρετανικής Βουλής στη συμφωνία

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι και ο Τζέμερι Κόρμπιν διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά τα ξίφη τους στη Βουλή, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό να εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και να προειδοποιεί πως η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μακρύ δρόμο για να επουλώσει τις πληγές του διχασμού, και τον ηγέτη των Εργατικών να κάνει λόγο για «κυβέρνηση ζόμπι», ζητώντας εκλογές.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020    

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν σχέδια ώστε να καθυστερήσει το Brexit έως το 2020, αφότου Γερμανία και Γαλλία διατύπωσαν την πρόθεσή τους να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, μεσούσης της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, έγραψε η εφημερίδα The Times.

Ο προηγούμενος σχεδιασμός επικεντρωνόταν σε μια αναβολή διάρκειας τριών μηνών για το διαζύγιο, από την 29η Μαρτίου στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο, τώρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν οι Times, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν νομικές οδούς προκειμένου να αναβληθεί η αποχώρηση της Βρετανίας έως τον επόμενο χρόνο.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Τα επικρατέστερα σενάρια μετά την πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση είναι οι πρόωρες εκλογές, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, παράταση της συμφωνίας για το Βrexit κατά τη διάρκεια της οποίας ενδέχεται να υπάρξουν πρόωρες εκλογές είτε νέο δημοψήφισμα, ενώ πολύ πιθανό σε περίπτωση που η Μέι κερδίσει στην πρόταση μομφής είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες ζητώντας νέες διαβεβαιώσεις για το backstop.
 

Τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Κόρμπιν

Η Μέι δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Μέι

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Δεν υπάρχουν όμως περιορισμοί ως προς την υποβολή νέων προτάσεων δυσπιστίας, κάτι που σημαίνει πως οι Εργατικοί μπορούν να καταθέσουν νέα οποιαδήποτε στιγμή.

Η Μέι είπε ότι θα ξεκινήσει αμέσως συνομιλίες με τους Τόρις καθώς και με βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οποιεσδήποτε ιδέες πρέπει να είναι «πραγματικά διαπραγματεύσιμες και να έχουν επαρκή υποστήριξη» είπε, σε μια προειδοποίηση προς βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν να προωθήσουν ένα μη ρεαλιστικό -κατά την ίδια- σχέδιο για το Brexit.

Σε περίπτωση που η Μέι καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά της σημερινής διαδικασίας, τότε το πιθανότερο είναι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να λάβει νέες διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο λεγόμενο «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία.

Θα κερδίσει ο Κόρμπιν;

Τα σημάδια δείχνουν πως όχι. Παρά το γεγονός πως πολλοί συντηρητικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Brexit της Μέι, δεν επιθυμούν τις εκλογές και ακόμη λιγότερο επιδιώκουν να επιτρέψουν σε μια κυβέρνηση των Εργατικών να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Έτσι, πολύ λίγοι, αν υπάρχουν, είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του Κόρμπιν.

Εξίσου σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι εταίροι του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP, οι οποίοι ψήφισαν κατά της συμφωνίας Brexit, δεσμεύθηκαν όμως αμέσως ότι θα στηρίξουν την πρωθυπουργό στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Δειτε Επισης

Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Έκρηξη οργής μετά την απόφαση για το Μάτι -Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5 και οι καταδικασθέντες είναι ελεύθεροι
Στο στόχαστρο των Χούθι δύο εμπορικά και δύο πολεμικά πλοία
Ο Μπάιντεν προτρέπει Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς για ομήρους
Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιστρέψει στο Κάιρο με απάντηση για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Τηλεμαχία κορυφαίων υποψηφίων των πολιτικών κομμάτων για την Προεδρία Κομισιόν