Η ήττα της Μέι, το μετέωρο Brexit και τα έξι σενάρια για την επόμενη μέρα

Η Τερέζα Μέι υπέστη το βράδυ της Τρίτης μια προαναγγελθείσα ταπείνωση ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλεπόμενες και μη συνέπειες.Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι, τι πραγματικά θέλει να κάνει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.
 
Η Daily Mail παρουσιάζει τα πιθανά σενάρια αν και σημειώνει πως υπάρχει ένας απεριόριστος αριθμός τέτοιων για το τι μπορεί να συμβεί μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
 
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαΐου, αλλά η συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας από την Βουλή των Κοινοτήτων, ίσως προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία για το άρθρο 50.
 
Πάντως, η Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει ένα σύντομο περίγραμμα για τα επόμενα βήματα της τη Δευτέρα, που ουσιαστικά θα αποτελεί το Plan B μετά την καταστροφική ψηφοφορία.
Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορεί να παίξει το επόμενο στάδιο του δράματος Brexit:
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ο απόηχος της συντριπτικής απόρριψης-Οι προθέσεις Μέι και Κόρμπιν
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 1
Να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες και να κερδίσει μια δεύτερη ψηφοφορία.
 
Αυτή μάλλον είναι και η βασική στρατηγική της Κυβέρνησης. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας από τις Βρυξέλλες, την ώρα πάντως που στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα διαμηνύουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
 
Πάντως η κ. Μέι αναμένεται να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ προβλέπεται πως θα υπάρξουν και τεράστιες οικονομικές απώλειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και πτώση της ισοτιμίας της λίρας.
 
Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στην Βουλή των Κοινοτήτων για να ζητήσει εκ νέου το πράσινο φως για τη συμφωνία, με το αποτέλεσμα να μην θεωρείται δεδομένο, αφού η χώρα θα είναι σε οικονομικό αδιέξοδο από την αντίδραση των αγορών και οι Βουλευτές θα πιεστούν για να ψηφίσουν υπέρ.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 2
Να επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες αλλά να χάσει και μια δεύτερη ψηφοφορία
 
Αν η Τερέζα Μέι χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία τότε θα παραιτηθεί, θα αναλάβει κάποιος άλλος από το κόμμα της την πρωθυπουργία και θα εξαγγείλει δεύτερο δημοψήφισμα.Αυτό ωστόσο θα προϋποθέτει και επέκταση της διαδικασίας του άρθρου 50 μετά την 29η Μαρτίου.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 3
Να χάσει τη δεύτερη ψηφοφορία, να παραιτηθεί και να κηρυχθούν εκλογές.
 
Η συμφωνία για το Brexit απορρίπτεται για δεύτερη φορά, σε αυτό το σενάριο, από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι παραιτείται και ο νέος Πρωθυπουργός ζητά τη διεξαγωγή εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο.
 
Σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα διεξάγονταν στα τέλη Φεβρουαρίου και η ημερομηνία ενεργοποίησης του Άρθρου 50 μεταφέρεται στα μέσα Ιουλίου.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 4
Η Μέι αλλάζει τη στάση της και υποστηρίζει το Brexit χωρίς συμφωνία. Τότε οι Εργατικοί θα κερδίσουν την ψηφοφορία στην οποία θα ζητούν νέο δημοψήφισμα με την στήριξη των ανταρτών του κόμματος της Μέι.
 
Η Μέι ωστόσο θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην πρόταση μομφής του Κόρμπιν και θα οδηγήσει τη χώρα στο Brexit χωρίς συμφωνία.
 
Το κοινοβούλιο όμως ζητά νέο δημοψήφισμα, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό να μην μπορεί να κάνει αλλιώς και να εξαγγέλλει τη διεξαγωγή του.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 5
Η Μέι προκηρύσσει εκλογές και κερδίζουν οι Εργατικοί.
 
Η Μέι παραιτείται μετά τη δεύτερη απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων και ο νέος πρωθυπουργός που αναλαμβάνει, ο οποίος θα προέρχεται από το κόμμα της κηρύττει εκλογές, τις οποίες κερδίζουν οι εργατικοί οι οποίοι υπόσχονται επαναδιαπραγμάτευση.
 
Ο Κόρμπιν πηγαίνει στις Βρυξέλλες και ζητά παράταση τριών μηνών στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 και ξεκινά νέες συνομιλίες για μια μόνιμη τελωνειακή ένωση.
 
ΣΕΝΑΡΙΟ 6
Απορρίπτεται η συμφωνία, παραιτείται η Μέι, σχηματίζεται Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που διεξάγει νέο δημοψήφισμα.
 
Μετά από τη δεύτερη απόρριψη της συμφωνίας η Μέι παραιτείται και βουλευτές από όλα τα κόμματα σπάζουν τα κομματικά δεσμά και δημιουργούν μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας η οποία οδηγεί τη χώρα σε νέο δημοψήφισμα.
 
Στο δημοψήφισμα δίνονται στους πολίτες τρεις επιλογές, η παραμονή, το no deal και η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάιο. Οι δύο επικρατέστερες απαντήσεις προκρίνονται για τον δεύτερο γύρο του δημοψηφίσματος.
 

Δειτε Επισης

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν