Παγωμάρα στις Βρυξέλλες για το «όχι» της βρετανικής Βουλής στη συμφωνία

Με 432 ψήφους κατά και 202 ψήφους υπέρ, καταψηφίστηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit, ανοίγοντας τον δρόμο για μία έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, κάτι που ανησυχεί πολύ τους οικονομικούς κύκλους και περιλαμβάνει την κατάρρευση της λίρας και την εκτίναξη της ανεργίας. 

Μετά και την αποψινή απόρριψη της συμφωνίας της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο γίνεται πλέον πιο πιθανό το σενάριο μιας άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα, η Βρετανία φεύγει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου του 2019, με ή χωρίς συμφωνία. Βουλευτές ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιώσει ή απορρίψει μέχρι στιγμής η Τερέζα Μέι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ήττα της Μέι, το μετέωρο Brexit και τα έξι σενάρια για την επόμενη μέρα

Οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ θα ορίζονται, στην περίπτωση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενώ μια σειρά τελωνειακών και ρυθμιστικών ελέγχων θα πρέπει να εφαρμοσθούν.

Στη διάρκεια της ομιλίας της πριν την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή και ότι μόνο μέσω αυτής μπορεί η Μ. Βρετανία να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον, μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, έκανε λόγο για μια απόφαση που θα καθορίσει τη χώρα στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

Γιούνκερ: Ο κίνδυνος μη συντεταγμένης εξόδου αυξάνεται  

Για αυξημένο κίνδυνο "μη συντεταγμένης εξόδου" του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δήλωσή του μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

"Αν και δεν επιθυμούμε να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής θα συνεχίσει να εργάζεται για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προετοιμασία της ΕΕ" σημειώνει, καλώντας το "Ηνωμένο Βασίλειο να διευκρινίσει τις προθέσεις του το συντομότερο 

Παρέμβαση Τουσκ για ανάκληση του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με ανάρτησή του στο twitterλίγα λεπτά μετά την καταψήφιση της συμφωνίας Μέι, καλεί τους Βρετανούς να ανακαλέσουν το άρθρο 50 και να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Αν μια συμφωνία δεν είναι δυνατή και κανείς δεν θέλει μια έξοδο χωρίς συμφωνία, τότε ποιος εντέλει θα βρει το θάρρος να πει ποια είναι η μόνη θετική λύση;», αναρωτιέται ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Μακρόν: Οι Βρετανοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι αν αποχωρήσουν χωρίς συμφωνία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε απόψε ότι η Βρετανία θα είναι η "μεγαλύτερη χαμένη" αν προχωρήσει σε ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με την ΕΕ.

"Πρώτη επιλογή, προχωρούν προς μια μη συμφωνία. Λένε: Δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτό είναι τρομακτικό για όλους. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί" είπε ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε δημάρχους.

Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, όταν ο Μακρόν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα ενώ συνεχιζόταν, επί σχεδόν επτά ώρες, η διαβούλευσή του με τοπικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της ευρείας, δημόσιας συζήτησης που ξεκίνησε σήμερα για να αντιμετωπιστεί η κρίση των "κίτρινων γιλέκων".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε "όσο πιο μακριά μπορούσε" με την τρέχουσα πρότασή της, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Σχολίασε επίσης ότι η πιθανότητα να ζητήσει η Βρετανία "παράταση" στο άρθρο 50 –δηλαδή να μην αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου αλλά αργότερα– δημιουργεί "αβεβαιότητα".

Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προετοιμάζονται για μια "χαοτική" αποχώρηση

Το Λουξεμβούργο εντείνει τις προετοιμασίες του για να αντιμετωπίσει μια "χαοτική" έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο.

"Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς θα προχωρήσουμε", έγραψε στο Twitter ο Ξαβιέ Μπετέλ. "Οι εσωτερικές προετοιμασίες μας για να περιορίσουμε τη ζημιά στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας θα προχωρήσουν ολοταχώς", πρόσθεσε.

Η Ιρλανδία, από την πλευρά της, σκοπεύει να προωθήσει προς ψήφιση ένα "μέγα" νομοσχέδιο τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο άρχισε να συζητά το σχέδιο αυτό τον περασμένο μήνα. "Φυσικά δεν θέλουμε να χρειαστεί να το κάνουμε, κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και θα εργαστούμε για το αποφύγουμε", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σάιμον Κόβενι

Πρόταση μομφής κατέθεσαν οι Εργατικοί

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι Ερργαρικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσαν πρόταση μομφής, η οποία όπως ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συζητηθεί την Τετάρτη. Κατά δήλωση του Κόρμπιν, μαζί του στην πρόταση μομφής είναι ήδη και οι Συντηρητικοί που είχαν καταθέσει ανάλογη πρόταση εναντίον της Μέι τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Σε περίπτωση ήττας για την Τερέζα Μέι: 

Οδηγεί είτε σε εσωκομματική επιλογή νέου επικεφαλής από τους Συντηρητικούς είτε σε άμεση παραίτηση της Τερέζα Μέι και προκήρυξη εθνικών εκλογών. Στην πρώτη περίπτωση, οι Συντηρητικοί θα πρέπει να επιλέξουν με τον τρόπο που προβλέπεται από τη διαδικασία της Βουλής εντός εύλογου χρονικού διαστήματος το πρόσωπο που θα οδηγήσει τη χώρα στο επόμενο στάδιο του Brexit, ενώ στη δεύτερη η χώρα οδεύει σε εθνικές εκλογές. 

 

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»