Επιφυλάξεις Κασσίνη για τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων

 Όταν αναφέρεσαι στον Σόλωνα Κασίνη δύο πράγματα πρέπει να θεωρείς δεδομένα: Ότι πρώτον έχεις να κάνεις μ’ έναν άνθρωπο του οποίου η τεχνογνωσία στα θέματα Ενέργειας δεν αμφισβητείται, και δεύτερον ότι δεν ξέρει να μασά τα λόγια του. Αυτό το διαπιστώνουμε και στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης, όπου ο πρώην διευθυντής Ενέργειας, αν και υποψήφιος βουλευτής με το κυβερνών κόμμα, δεν διστάζει να διατυπώσει την αντίθεσή του με την κυβερνητική απόφαση για την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον Σόλωνα Κασίνη να διατυπώνει, με εύσχημο αλλά συνάμα ευδιάκριτο τρόπο, τη διαφωνία του με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την εξαγγελία του νέου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σ.Κ.: Η απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή 3ου γύρου αδειοδοτήσεων κρίνεται ως «πολύ τολμηρή», δεδομένης της χρονικής στιγμής και των γεγονότων που διαδραματίζονται σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Από τη μία είναι οι χαμηλές διεθνώς τιμές του πετρελαίου και από την άλλη, οι τρέχουσες διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό. Πρώτο, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς αναμένεται να επηρεάσουν τόσο το ενδιαφέρον των εταιρειών για επενδύσεις, όσο και τα ποσά που εν τέλει θα διαθέσουν στις προτάσεις τους οι όποιοι ενδιαφερόμενοι, για την εξασφάλιση άδειας έρευνας. Δεύτερο, όσον αφορά στις διακοινοτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία για αλόγιστες παρεμβάσεις, συνεχείς διαμαρτυρίες και παράνομες διεκδικήσεις. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο εφόσον δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις λεπτομέρειες σχετικά με το τι ενδεχομένως να λέχθηκε/συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο μερών για το εν λόγω θέμα κατά τις διακοινοτικές συνομιλίες. Τέλος, πιστεύω ότι η κυβέρνηση όφειλε να αξιολογήσει όλα αυτά τα δεδομένα, προτού αποφασίσει να προχωρήσει στην προκήρυξη του 3ου γύρου αδειοδοτήσεων.

Υπάρχει η άποψη ότι χωρίς λύση του Κυπριακού και με δεδομένες τις απειλές της Τουρκίας η εκμετάλλευση του πλούτου που κρύβει στα σπλάχνα της η Κύπρος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Τι πιστεύετε εσείς;
Σ.Κ.: Σίγουρα τυχόν λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου και θα περιορίσει τυχόν παράνομες παρεμβάσεις/διεκδικήσεις της Τουρκίας. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποκλείει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς. Επιπλέον, η παραγωγή και αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα ενισχύσει τη θέση της Κύπρου, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε πολιτικό/γεωστρατηγικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται με καλύτερους όρους.

Ποια η άποψή σας για την προοπτική ο αγωγός μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να γίνει μέσω Τουρκίας; Εννοείται, μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σ.Κ.: Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι μια τεχνικά δύσκολη λύση, λόγω και της μορφολογίας του βυθού της θάλασσας πλησίον των παράκτιων περιοχών της Τουρκίας. Μπορεί ο εν λόγω αγωγός να αποτελέσει μια σημαντική επιλογή για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ, όμως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει η Κύπρος να συνεργαστεί στενά με το Ισραήλ, ώστε αυτό να κατέχει ενισχυμένη θέση σε μια τέτοια ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία. Επίσης, η Τουρκία θα ήταν χρήσιμο για όλους να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμετάσχει στις τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, και Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, όπου συζητούνται τέτοια θέματα/έργα και συνεργασίες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει και ούτε δείχνει ενδιαφέρον να το πράξει.
Πολλοί θεωρούν ότι τελικά, ίσως να μην συμφέρει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ή ακόμα και των κοιτασμάτων πετρελαίου. Και αυτό ένεκα της πτώσης της τιμής στη διεθνή αγορά και του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η εξόρυξη και η μεταφορά του στις μεγάλες αγορές.

Σ.Κ.: Είναι γεγονός ότι οι διεθνώς χαμηλές τιμές πετρελαίου επηρεάζουν και τις τιμές του φυσικού αερίου. Γεγονός, όμως, είναι επίσης και το ότι αυτά τα επίπεδα δεν θα παραμείνουν έτσι για πάντα και ότι σε κάποια στιγμή -πιθανότατα μέχρι να αρχίσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη»- αναμένεται να ανακάμψουν. Επιπλέον, τα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου είναι μακροχρόνια και ως εκ τούτου η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σημερινές τιμές, σε αντίθεση με τις απευθείας πωλήσεις (spot). Το κατά πόσο εν τέλει συμφέρει ή όχι η παραγωγή του φυσικού αερίου και η εκμετάλλευσή του στην εγχώρια αγορά της Κύπρου, εναπόκειται στους εμπλεκόμενους φορείς να το αξιολογήσουν. Προς το παρόν, βλέπουμε να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ποσότητας του φυσικού αερίου στο «Αφροδίτη» από το εξωτερικό, καθώς και για χρήση του στην εγχώρια αγορά της Κύπρου.

Γνήσιος ακόλουθος της πολιτικής Κληρίδη
«Μετά από πολλή σκέψη και με μεγάλη σοβαρότητα και ως γνήσιος ακόλουθος της πολιτικής της κυβέρνησης Κληρίδη, αποδέχτηκα με χαρά την πρόταση που μου έγινε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο και ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία αυτή, για να κατέλθω στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016, ως αριστίνδην υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην επαρχία Λευκωσίας. Πιστεύω σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και, βεβαίως, προσδοκώ και εγώ σε μια ενωμένη Κύπρο. Επίσης, πιστεύω ότι με τη μεγάλη εμπειρία και πολυετή ενασχόληση/δράση μου στον τομέα της Ενέργειας, μπορώ να βοηθήσω τη Βουλή των Αντιπροσώπων στα θέματα του εν λόγω τομέα. Πέραν των ενεργειών και της επιμονής μου, αλλά και κυρίως του πείσματός μου, που οδήγησαν στην επιτυχία της πρώτης ανακάλυψης φυσικού αερίου στην Κύπρο, έχω επίσης συνεισφέρει τα μέγιστα στον τομέα της Ενέργειας, όπου υπήρξα πρωτεργάτης σε σημαντικά έργα και ουσιαστικές δράσεις».
 
 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων