Οι ψήφοι νεκρών, τα συζυγικά καβγαδάκια και οι… δίδυμοι-Τα ευτράπελα των εκλογών

Η μεγάλη μέρα των βουλευτικών εκλογών έφθασε. Οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει και οι πολίτες ψηφίζουν για τους 56, που θα τους εκπροσωπούν την επόμενη πενταετία στο Κοινοβούλιο.

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όσο καλά κι αν οργανωθεί, όσα μέτρα κι αν λαμβάνονται από την Αστυνομία και τον Έφορο Εκλογών, είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν περιστατικά, τα οποία θα κληθούν να διαχειριστούν οι αρμόδιοι.

Σε όλες τις εκλογές προκύπτουν περίεργα ή ευτράπελα περιστατικά. Από τα πιο απλά, όπως καβγαδάκια για τα κόμματα και απώλειες βιβλιαρίων από ψηφοφόρους, μέχρι πιο σοβαρά, όπως για παράδειγμα πολίτες που τους είχαν διαγράψει γιατί τους θεωρούσαν νεκρούς(!). Στο παρελθόν υπήρξε μάλιστα και απόπειρα δολοφονίας με φόντο τις… εκλογές.

Ένα τέτοιο περιστατικό, σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1981. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, οπαδός του ΔΗΣΥ από τον Αστρομερίτη, έπεσε το βράδυ πριν τις εκλογές θύμα απόπειρας δολοφονίας. Όπως είχε καταγγείλει, τότε, ο ίδιος ο Α.Λ. στην «Σημερινή», ενώ οδηγούσε το όχημά του, μεταφέροντας αφίσες του ΔΗΣΥ δέχθηκε καταιγισμό πυρών, οι οποίοι τον καταδίωκαν από τον Αστρομερίτη μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά.

Όπως είχε αναφέρει το θύμα, οι σφαίρες έπληξαν το όχημά του, καταστρέφοντας τα λάστιχα και τη μηχανή. Ο ίδιος, ευτυχώς δεν έπαθε οτιδήποτε. Ο Α.Λ. στη συνέχεια μετέβη στον αστυνομικό σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς, οι υπεύθυνοι του οποίου τον έστειλαν στην Περιστερώνα για να δώσει κατάθεση. Ακολούθως, από τον αστυνομικό σταθμό της περιοχής τον παρέπεμψαν στον Αστρομερίτη, χωρίς να του λάβουν κατάθεση, σύμφωνα με όσα ανέφερε.

Μάλιστα, το θύμα υπέδειξε στους αστυνομικούς δύο πρόσωπα, τα οποία αναγνώρισε, όπως τους είπε, αλλά εκείνοι όχι μόνο δεν τους κάλεσαν να καταθέσουν, αλλά ανέκριναν τον ίδιο. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία είχε κατάσχει το όχημα του θύματος.

Καταγγελίες για καλπονοθεία και ψηφοθηρία

Στις ίδιες εκλογές, δηλαδή εκείνες του 1981, υπήρξαν καταγγελίες για καλπονοθεία, οι οποίες έγιναν από τη ΝΕΔΗΠΑ, εις βάρος του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα και πάλι με τη «Σημερινή», η ΝΕΔΗΠΑ, καθώς και αρκετοί άλλοι, κατήγγειλαν ότι σε διάφορα εκλογικά κέντρα της Λευκωσίας, δόθηκαν σε ψηφοφόρους ψηφοδέλτια με σταυρό, κάτω από τους υποψήφιους του ΔΗΚΟ. Κάτι τέτοιο συνέβη και σε ανεξάρτητο υποψήφιο βουλευτή.

Επίσης, στο Γυμνάσιο Φανερωμένης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας ψηφοφόρος ζήτησε να ψηφίσει τον ΔΗΣΥ, γιατί δεν ήξερε γράμματα και ο υπεύθυνος του κέντρου του ψήφισε το ΑΚΕΛ, ενώ το ίδιο συνέβη και με ψηφοφόρο της ΕΔΕΚ. Αφότου τα δύο περιστατικά έγιναν γνωστά, οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων υπέβαλαν ένσταση και η ψηφοφορία διακόπηκε για περίπου μία ώρα, στο συγκεκριμένο κέντρο.

Την ίδια ώρα, στον Πρόδρομο, άνδρες της ΚΥΠ άσκησαν πίεση στον κοινοτάρχη προκειμένου να εξασφαλιστεί η υποστήριξη του υπέρ του ΔΗΚΟ. Όπως κατήγγειλε, αν δεν ενέδιδε στις απειλές, θα απολυόταν από τη θέση του, ενώ το ίδιο θα συνέβαινε και στην κόρη του, που εργαζόταν σε τράπεζα.

Παρόμοιες καταγγελίες έφεραν στο φως και οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Ανεξάρτητος».

Μαργαριτάρια από… ηλικιωμένους και συζυγικά καβγαδάκια

Στις εκλογές του 1985, τα περιστατικά δεν ήταν τόσο σοβαρής φύσεως, όπως στις προηγούμενες εκλογές, αλλά υπήρξαν... μαργαριτάρια με πρωταγωνιστές ηλικιωμένους, αλλά και συζυγικά καβγαδάκια.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», στην πρώτη περίπτωση, ένα μέλος κομματικού συνεργείου πλησίασε μια γιαγιά και τη ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια. Εκεί έγινε έξω φρενών και άρχισε να φωνάζει «φύε γλήορα που δαμαί, σατανά, πριν βάλω τις φωνές. Βοήθεια εν θέλω που κανένα».

Σε άλλο εκλογικό κέντρο, ένα ζευγάρι πήγε να ψηφίσει, ωστόσο έστησε τρικούβερτο καβγά στην αυλή του κέντρου για το ποιον θα ψηφίσει ο καθένας. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Άνδρας: Να κάμεις όπως σου είπα.

Γυναίκα: Μα αφού δεν μου αρέσκει το κόμμα σου.

Άνδρας: Γιατί; Δακκάνει σε;

Γυναίκα: Εν γέροι.

Άνδρας: Γιατί εν να τους παντρευτείς; Να βάλεις το σταυρό σου τζιαμαί που σου είπα.

Γυναίκα: Εγώ θα ψηφίσω τζίνους που θέλω.

Άνδρας: Να σου φέρω μια πελασινίβερσιν.

Σε μια άλλη περίπτωση, γυναίκα υποσχέθηκε στο σύζυγό της ότι θα ψήφιζε εκείνο που της είπε, ωστόσο αργότερα είπε ότι, «είπα του πως θα έκαμνα ότι μου είπε, αλλά όταν επήγα πίσω που τα σταντς εψήφισα ότι ήθελα».

Στις ίδιες εκλογές, στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Λάρνακας, μια γυναίκα πήγε να ψηφίσει, ωστόσο της είπαν ότι δεν μπορούσε γιατί την είχαν διαγράψει επειδή ήταν… νεκρή!

Το ίδιο συνέβη και σε άλλο χωριό της επαρχίας, ωστόσο η γυναίκα δεν το πήρε τόσο ήρεμα και άρχισε να φωνάζει ότι ήταν ζωντανή και έπρεπε να την αφήσουν να ψηφίσει.

Υπήρξαν εξάλλου κι άλλα περιστατικά με ηλικιωμένους, όπως για παράδειγμα μια γιαγιά στη Λάρνακα, την οποία τα παιδία της την έβαλαν να ψηφίσει τον ΔΗΣΥ. Όταν βγήκε από την κάλπη, την ρώτησαν αν πήγαν όλα καλά και τους απάντησε, «όι εσυγχίστηκα και ψήφισα το 1 (ΑΚΕΛ)». Τότε, τα παιδιά της εκνευρίστηκαν και της απάντησαν, «έκαμες τα θάλασσα, τόσα μαθήματα που σου κάμαμε. Να πάει περπατητή τωρά σπίτι. Δεν σε παίρνουμε με το αυτοκίνητο. Να μάθεις…»

Οι εκλογές που ψήφισαν μέχρι και οι… «νεκροί»

Περιστατικά με πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι στη λίστα των τεθνεόντων, σημειώθηκαν και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στις βουλευτικές του 1996.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στη Λάρνακα, όταν μια γιαγιά πήγε να ψηφίσει. Όταν ο έφορος εκλογής κατάλαβε ότι επρόκειτο περί λάθους, απολογήθηκε στην ηλικιωμένη και την άφησε να ψηφίσει. Το ίδιο συνέβη και στην Πάφο, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο έφορος δεν επέτρεψε στην γιαγιά να ψηφίσει, αφού δεν κατάφερε να τον πείσει ότι ήταν η ίδια.

Στην ίδια πόλη, ένας άνδρας μετέβη σε εκλογικό κέντρο μαζί με τη σύζυγό του και αφού ψήφισε, ζήτησε να ψηφίσει και εκ μέρους της, γιατί εκείνη είχε πρόωρη γεροντική άνοια. Αφού δεν του επετράπη να το πράξει, έσχισε το ψηφοδέλτιο και το πέταξε, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αστυνομία και να τον συλλάβει. Στη σύζυγό του, δόθηκε νέο ψηφοδέλτιο και άσκησε κανονικά το εκλογικό της δικαίωμα.

Στην Αμμόχωστο, υποψήφιος βουλευτής δεν μπόρεσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, γιατί έχασε το εκλογικό του βιβλιάριο, ενώ στη Λεμεσό, υπήρξαν ευτράπελα με πρωταγωνιστή τον μακαριστό πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού. Ο Σπύρος Κυπριανού, συναντήθηκε σε εκλογικό κέντρο με ηλικιωμένη κι εκείνη τον ρώτησε αν το κόμμα του θα είναι πρώτο στις εκλογές. Ο Σπύρος Κυπριανού απάντησε, «μη φοβάσαι θεία, το ΔΗΚΟ είναι πάντα δυνατό».

Στην Πάφο, μια γιαγιά αρνείτο να ψηφίσει, γιατί δεν έβλεπε στο ψηφοδέλτιο το πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη…

Οι δίδυμοι που προκάλεσαν αναστάτωση

Ένα απίστευτο περιστατικό έγινε στις βουλευτικές εκλογές του 2001, αφού στη Λεμεσό ένα πρόσωπο μετέβη σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει. Αφού ψήφισε κανονικά, αποχώρησε από το χώρο και λίγο αργότερα στο ίδιο εκλογικό κέντρο μετέβη ο δίδυμος αδελφός του.

Βλέποντάς τον, τα μέλη του εκλογικού κέντρου, αρχικά δεν τον άφησαν να ψηφίσει, αφού πίστεψαν ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο που είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, λίγη ώρα προηγουμένως.

Αμέσως, ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας, μέλη της οποίας προσπάθησαν να επέμβουν. Κάπου εκεί υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ του ψηφοφόρου και των μελών της Αστυνομίας. Τελικά, άπαντες πείστηκαν πως πρόκειται για άλλο πρόσωπο και άφησαν τον πολίτη να ψηφίσει κανονικά.

«Ήταν να τη χωρίσω… Ρε μα επέλλανες;»

Σκηνή απείρου κάλλους σημειώθηκε και με τσακωμό μεταξύ ζευγαριού, στις εκλογές του 2001. Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του κρατικού καναλιού προσέγγισε ζεύγος ρωτώντας το αν ψηφίζει διαφορετικά κόμματα.

Η ερώτηση έφερε την αντίδραση του άνδρα, ο οποίος του απάντησε, «ήταν να τη χωρίσω». Η απάντησή του, εκνεύρισε τη σύζυγο, η οποία του είπε, «Ρε μα επέλλανες;», ωστόσο εκείνος συνέχισε λέγοντας, «λαλώ της εγώ τι να ψηφίσει». Τότε η σύζυγος του απάντησε, έχε χάριν που εψηφίσαμε», και αποχώρησαν από το σημείο.

Ευχή όλων, είναι οι σημερινές εκλογές να κυλήσουν ομαλά, μακριά από απρόοπτα περιστατικά και ευτράπελα, τα οποία θα προκαλέσουν προβλήματα στη διαδικασία.

Καλή ψήφο σε όλους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ