Ν. Τορναρίτης: Προτεραιότητα η σμίκρυνση του χάσματος κοινωνίας και πολιτικών

Άμεση προτεραιότητα μου στη νέα Βουλή θα είναι η σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ πολιτών και πολιτικών, τονίζει ο Νίκος Τορναρίτης, προσθέτοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει με λόγια, αλλά με θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν προς το καλύτερο την σημερινή κατάσταση. 

Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στον REPORTER, ο Νίκος Τορναρίτης, προχωρεί σε ένα απολογισμό των εξελίξεων στο Κυπριακό, στέλνοντας το μήνυμα πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει στον τόπο μας, είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. «Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο», σημειώνει, «πρέπει να κινηθούμε τους επόμενους δύο με  τρείς μήνες, με επιμονή και στοχοπροσήλωση».

Κληθείς να σχολιάσει το κλίμα που επικρατεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Τορναρίτης, σημειώνει πως επικράτησε ο λαϊκισμός, η ισοπέδωση και ο τοξικός πολιτικός λόγος, με αποτέλεσμα κανένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα να μην φτάνει στους τελικούς αποδέκτες, ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς, προχωρεί στην παραδοχή πως, η διαφθορά υπήρχε, και δυστυχώς ακόμα υπάρχει και διαπερνά όλα τα κόμματα οριζόντια. 

 Όντας υποστηριχτής της οριζόντιας ψηφοφορίας, και ο βουλευτής που κατέθεσε την πρόταση για θεσμοθέτησή της, ο κ. Τορναρίτης υπενθυμίζει πως η συγκεκριμένη πρόταση καταψηφίστηκε από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, ενώ εκφράζει την ελπίδα «η λαϊκή ψήφος του σήμερα να πείσει για τις αποφάσεις  του αύριο». Μάλιστα αναφερόμενος στο ζήτημα του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων, ο Νίκος Τορναρίτης το χαρακτηρίζει το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Τορναρίτης από τη στιγμή της εκλογής του για πρώτη φορά στα βουλευτικά έδρανα, έκλεισε το δικηγορικό του γραφείο. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τορναρίτη στον REPORTER

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις σημαντικές εξελίξεις και τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα. Ποια είναι η δική σας ανάγνωση για τον τρόπο που κατέληξε η πενταμερής; Πώς αξιολογείτε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση που κράτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ;

Το αποτέλεσμα της Γενεύης, προφανέστατα δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε γιατί εμείς από την αρχή είπαμε ότι η κατάληξη της Γενεύης θα έπρεπε να ήταν η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων για το Κυπριακό. Ευτυχώς όμως το παράθυρο ελπίδας παραμένει ακόμη ανοικτό, ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διατήρησε τη διαδικασία ζωντανή, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει μια επόμενη συνάντηση τους επόμενους δυο με τρείς μήνες. Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι οι θέσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν εντελώς απαράδεκτη, κινήθηκε εντελώς εκτός της νομιμότητας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε διαβασμένος στην πενταμερή, ανέπτυξε επαρκώς τις θέσεις της πλευράς μας, οι οποίες κινούνται πλήρως και εντελώς μέσα στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να εργαστούμε συντεταγμένα, έξυπνα, μεθοδικά για να πείσουμε και τον τελευταίο δύσπιστο στον διεθνή παράγοντα για το τι συνέβη, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν, και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη προοπτική από τον διάλογο και την διεκδίκηση, μέσω του διαλόγου, της απελευθέρωσης και της επανένωσης της πατρίδας μας.

 -Πόσο ψηλά μπορούμε να θέσουμε τον πήχη των προσδοκιών ενόψει της επόμενης πενταμερούς που εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες; Πιστεύετε πως υπάρχουν ελπίδες για αλλαγή στάσης της Τουρκίας ή συμμερίζεστε την άποψη που λέει πως πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη με τον κ. Γκουτέρες να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών;

Όπως έχω ήδη αναφέρει, μεγάλος στόχος μας, η μεγαλύτερη αν θέλετε μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει στον τόπο μας, είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πρέπει να κινηθούμε τους επόμενους δύο με  τρείς μήνες, με επιμονή και στοχοπροσήλωση. Μια σημαντική παράμετρος είναι και το ότι το Κυπριακό έχει ήδη καταστεί Ευρωπαϊκό πρόβλημα και μεγάλο ρόλο έχει να παίξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι καλά γνωστό ότι τον ερχόμενο Ιούνιο, υπάρχει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την λεγόμενη Ευρωπαϊκή ατζέντα της Τουρκίας και εκεί μπορεί να ενεργοποιηθεί πλήρως η στρατηγική Κρανιδιώτη-Κληρίδη που έλεγε ότι η Κύπρος έπρεπε να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μοχλός πίεσης πάνω στην Τουρκία.

 Όσο η Τουρκία διεκδικεί την ένταξη ή έστω προνομιακή σχέση με την ΕΕ, υπάρχει περιθώριο για να ενεργοποιούνται όλες εκείνες οι δυνάμεις που μπορούν να πιέσουν την Τουρκία να λογικευτεί και να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του λύσει κυπριακού προβλήματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να λειτουργήσουμε και θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε. Δεν μπορώ να πιστέψω αυτή την ώρα και δεν μπορώ να στείλω το μήνυμα ότι έχουμε το δικαίωμα να τα παρατήσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με όλες μας τις δυνάμεις, διότι το σημερινό στάτους κβο δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο.

Έχουμε ήδη βιώσει την ανασφάλεια και τους κινδύνους που πηγάζουν από τη σημερινή κατάσταση, ενώ βλέπουμε πλέον και τις απροκάλυπτες δηλώσεις της Τουρκίας για διχοτόμηση Και θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η οριστική διχοτόμηση ισοδυναμεί με την καταστροφή. Ισοδυναμεί με την οριστική εξαφάνιση της τ/κ κοινότητας αλλά και τη μεταφορά του σκληρού συνόρου της Τουρκίας στην πράσινη γραμμή με ταυτόχρονη αλλοίωση της δημογραφικής ισορροπίας στην Κύπρο. Αυτές οι εξελίξεις θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τον κυπριακό Ελληνισμό και θέλω να ελπίζω ότι το έχουμε πλέον όλοι συνειδητοποιήσει.

-Σε ότι αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Είστε ένας από τους πλέον πολύπειρους βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, και τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η προεκλογική περίοδος; Θεωρείτε ότι συζητούνται όσο θα έπρεπε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία; Ποιο θέμα που σας απασχολεί προσωπικά, θεωρείτε ότι δεν συζητείται όσο θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο;

Ειδικότερα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση προέχει, δυστυχώς, ο λαϊκισμός, η ισοπέδωση και ο τοξικός πολιτικός λόγος, με αποτέλεσμα κανένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα να μην φτάνει στους τελικούς αποδέκτες, τους πολίτες. Υπάρχουν μεγάλα και σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καν ακουστεί. Ποιο είναι το σχέδιο για την Κύπρο του μέλλοντος; Ποιο είναι το επιχειρηματικό εκείνο σχέδιο που θα προσελκύσει αξιόπιστες ξένες επενδύσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτόμες επιχειρήσεις, πράσινες επιχειρήσεις; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα μεγάλα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον εργαζόμενο στον ιδιωτικού τομέα, πώς θα μειωθεί το χάσμα μισθοδοσίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να ζήσει αξιοπρεπώς και να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο; Για όλα αυτά και πολλά άλλα εξίσου σημαντικά θα έπρεπε να μιλούμε και όχι να αναλωνόμαστε νυχθημερόν  μέσα στον λαϊκισμό και το τοξικό κλίμα.

Πρέπει επίσης επιτέλους να μιλήσουμε ανοικτά και ξεκάθαρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που παραμένει το μεγαλύτερο μας πρόβλημα. Με ειλικρίνεια και αξιοπιστία οφείλουμε να σταθούμε μπροστά στους πολίτες και να μιλήσουμε για τα υπέρ και τα κατά της λύσης, τα υπέρ και τα κατά της διχοτόμησης, αν υπάρχουν βέβαια  στοιχεία υπέρ της διχοτόμησης. Όλα αυτά δυστυχώς δεν συζητήθηκαν ποτέ όπως θα έπρεπε.

-Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη σκιά αλληλοκατηγοριών μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα της διαφθοράς με αρκετούς να χαρακτηρίζουν το κλίμα σχεδόν ένα μήνα πριν τις εκλογές τοξικό. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και πώς προσεγγίζετε το θέμα της διαφθοράς.

Συμφωνώ απόλυτα ότι το κλίμα καθημερινά κάποιοι θέλουν να το δυναμιτίζουν και να το  μετατρέπουν σε τοξικό. Η διαφθορά υπήρχε, και δυστυχώς ακόμα υπάρχει και διαπερνά όλα τα κόμματα οριζόντια. Αυτή είναι μια πραγματικότητα και μια παραδοχή αν θέλετε. Απ’ εκεί και πέρα, εγώ λέω ξανά, ότι μόνο με θεσμικές αλλαγές, πράξεις και εφαρμογή των νομοθεσιών θα αλλάξουμε κουλτούρες, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Πρέπει να «σκοτώσουμε» τη διαφθορά στην πολιτική διότι αυτό δηλητηριάζει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας. Δεν μπορεί να συνεχίσει η ευρωπαϊκή Κύπρος να λειτουργεί με την σκιά της διαφθοράς, της διαπλοκής και του ρουσφετιού που την βαραίνει. Από εκεί και πέρα, εμείς λέμε ότι λάθη και παραλείψεις υπήρξαν, και τα παραδεχτήκαμε, και προσθέτουμε ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να  οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να τους κρίνει..

-Αναντίρρητα το κύρος της Βουλής καταβαραθρώθηκε με μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την 56η έδρα, τη λίστα Γιωρκάτζη, τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021 και όσα είδαμε από το Al Jazeera με τον πρώην πρόεδρο του σώματος και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ. Πιστεύετε πως αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει και πώς;

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες ειδικότερα παρακολουθούμε δυστυχώς μια καταρράκωση του κύρους της Βουλής των Αντιπροσώπων και μια γενικευμένη απαξίωση των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα του τόπου. Η αγανάκτηση της κοινωνίας είναι δικαιολογημένη. Το θέμα είναι όμως πώς αξιοποιείται αυτή η κοινωνική πίεση ώστε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούνε λόγια. Ζητούν πράξεις και αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι οφείλουμε και πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα στις αξιώσεις της κοινωνίας μέσα από συγκεκριμένες πράξεις που θα αναβαθμίζουν το επίπεδο των πολιτειακών θεσμών. Η ζημιά που θα προκληθεί όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στην ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας, θα είναι πραγματικά ανυπολόγιστη αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον υπερέχει έναντι του όποιου προσωπικού συμφέροντος. Και η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια…

Γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, όπως είναι π.χ. το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών. Προσωπικά πιστεύω ότι το βουλευτικό αξίωμα είναι λειτούργημα και συνεπώς η άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ως άσκηση λειτουργήματος, θα πρέπει να είναι ασυμβίβαστη με κάθε μορφής κερδοσκοπική δραστηριότητα. Ο λειτουργός οφείλει, όχι μόνο να φαίνεται, αλλά και να είναι στην αποκλειστική υπηρεσία των εντολέων του, των πολιτών. Πρέπει, επομένως, να γίνει πράξη η βασική αρχή, ότι για τον βουλευτή προέχει το έργο του στο Κοινοβούλιο που εμπεριέχει τόσο την εργασία στις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κάθε βουλευτής δεν θα πρέπει να κατέχει ταυτόχρονα και την οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ιδιότητα, η οποία δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων.

- Η πρόταση για το ασυμβίβαστο θα μπορούσε όντως να βελτιώσει την εικόνα της Βουλής προς την κοινωνία. Είναι κάτι εξάλλου που εσείς προσωπικά υιοθετήσατε από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκατε βουλευτής. Πιστεύετε όμως ότι μπορεί να έχει μέλλον στη νέα Βουλή αυτή η πρόταση;

Το πιστεύω έντονα ότι το ασυμβίβαστο είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας. Δεν μπορεί συνεχώς και κάθε μέρα να μιλούμε για την σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ των πολιτικών και των διαφόρων επαγγελμάτων τα οποία ασκούν. Έχω ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το ασυμβίβαστο στη Βουλή και ευελπιστώ πως θα πεισθούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου και ιδιαίτερα αυτοί της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε η πρώτη πράξη που θα κάνουμε στην νέα Βουλή να είναι η ψήφιση του ασυμβίβαστου. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει και αντίλογος, έφτασε όμως η ώρα για πραγματικές θεσμικές αλλαγές που θα αποκαταστήσουν την εικόνα της Βουλής και τη χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

-Συνήθως στην Κύπρο έχουμε μια τάση να γενικεύουμε τις καταστάσεις. Νιώσατε πως τα όσα αποκαλύφθηκαν για την εμπλοκή των δύο μελών της Βουλής στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, άγγιξε και όλα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος; Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής έχετε έρθει αντιμέτωπος με την απαξίωση από μερίδα των πολιτών;

Όπως σας έχω ήδη πει, η απαξίωση υπάρχει και είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αυτή την ώρα οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στο τέλος της ημέρας, όπως λέει και το σύνθημα του Δημοκρατικού Συναγερμού, στα δύσκολα να απαντήσουμε με πράξεις. Τα λόγια πλέον δεν πείθουν κανένα, δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, οπότε πράξεις και μόνο πράξεις.

-Ήσασταν ένας από τους υπέρμαχους του Νομοσχεδίου για την οριζόντια ψηφοφορία, που τελικά όμως δεν πέρασε αφού κυρίως ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ τάχθηκαν εναντίον. Πιστεύετε όμως ότι ωρίμασε ο καιρός ώστε να ληφθούν κάποιες πιο γενναίες αποφάσεις από τη νέα Βουλή;

Πάντοτε πίστευα ότι σε αυτό τον τόπο είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε τόσες πολλές διαφορές. Πάντοτε έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέγουν οριζόντια και από όλα τα κόμματα αυτούς που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι. Με αυτό τον τρόπο, διευρύνουμε την δημοκρατία μας και ενισχύουμε τον πολιτικό μας πολιτισμό. Ναι, η οριζόντια ψηφοφορία πλέον έχει καταστεί και συνεδριακή απόφαση του κόμματός μας. Ναι, έχουμε καταθέσει πρόταση στην Βουλή για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας και έχουμε βρει απέναντι μας τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Εύχομαι και ελπίζω η λαϊκή ψήφος του σήμερα να πείσει για τις αποφάσεις  του αύριο.

-Από την ιδιαίτερα έντονη πενταετία της απελθούσας Βουλής, ποια είναι εκείνα τα θετικά στοιχεία που κρατάτε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επίπεδο Βουλής.

Θα σας πω ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέχει μόνο  18 από τις 56 έδρες , ωστόσο δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες, πετύχαμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως είναι το ΓΕΣΥ η ίδρυση των Υφυπουργείων Τουρισμού, Καινοτομίας και Ναυτιλίας, η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Εκπροσωπήσαμε την Κύπρο σε διεθνή φόρα και οργανισμούς. Φέραμε πολλές μικρές και μεγάλες νίκες αλλά δυστυχώς όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα που έγιναν, χάνονται  μέσα σε αυτό που εσείς πολύ σωστά χαρακτηρίσατε ως τοξικό κλίμα.

-Διανύουμε τον 15ο  μήνα της πανδημίας με την επιδημιολογική εικόνα να είναι οριακή. Πού βλέπετε να οδηγείται η κατάσταση και πώς αξιολογείτε την διαχείριση από πλευράς της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα; Εκ των υστέρων έχουν ειπωθεί πολλά. Τελικά, μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση;

Ολόκληρος ο πλανήτης ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση πραγμάτων που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν είχαμε κανένα εγχειρίδιο για το πώς πρέπει να  διαχειριστούμε την πανδημία. Ακολουθήσαμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να πω ότι η Κύπρος συγκρινόμενη σήμερα με τα πιο σύγχρονα συστήματα υγείας και τις πιο προηγμένες χώρες του πλανήτη, ταπεινά το λέω, τα πήγαμε καλά. Ειδικότερα, αν προτάξει κανείς το γεγονός ότι πάντα λέγαμε ότι προέχει η ανθρώπινη ζωή, πετύχαμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την θνησιμότητα και με το SafePass προχωρούμε μπροστά. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ιδιαιτέρως όμως είναι ότι υπάρχει ελπίδα να ξαναπάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω όσο διευρύνεται ο εμβολιασμός.

- Ποιος είναι ο πρώτος στόχος του Νίκου Τορναρίτη στη νέα Βουλευτική περίοδο;

Πρώτα πρέπει να με τιμήσουν οι συμπολίτες μου με την ψήφο τους για να είμαι στη νέα Βουλή. Από εκεί και πέρα, άμεση προτεραιότητα είναι η σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει με λόγια αλλά με θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα αλλάξουν προς το καλύτερο την σημερινή κατάσταση. Μιλώντας για θεσμικές αλλαγές εννοώ μεταξύ άλλων την ψήφιση των προτάσεων που καταθέσαμε για το ασυμβίβαστο, την οριζόντια ψηφοφορία, και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες. Έχουμε μπροστά μας επίσης τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτήν της Δικαιοσύνης που δυστυχώς προσέκρουσαν στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ