Ένας στους δύο νέους δεν εγγράφηκε στους εκλογικούς καταλόγους

Το στοίχημα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών είναι κυρίως οι νέοι να κατέλθουν στις κάλπες, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η νεολαία έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική, στον απόηχο και των σκανδάλων της διαφθοράς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.   

Αύριο εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περισσότεροι από δέκα χιλιάδες πολίτες, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το βράδυ. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους αλλά οι νέοι, ηλικίας 18-25 ετών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να μην καταγραφεί μεγάλο ποσοστό αποχής, σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση. 

Δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 30 Μαΐου, που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι καμία νέα εγγραφή ή και αλλαγή, δεν μπορεί να γίνει στον εκλογικό κατάλογο εκπρόθεσμα, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους μέχρι της πέντε το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ένας στους δύο νέους δεν εγγράφηκε στους εκλογικούς καταλόγους 

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, ανέφερε ότι συνολικά οι εγγεγραμμένοι εκλογείς μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, ήταν 543.804. Επιπρόσθετα, από τις 2 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί συνολικά 10.428 αιτήσεις για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ αναμένεται μέχρι την Παρασκευή, που είναι και η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων, να ληφθούν συνολικά 12.000 αιτήσεις.

Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε το προηγούμενο τρίμηνο, αφού εγγράφηκαν 2.314 πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους, σε σχέση με 1.375 το αντίστοιχο τρίμηνο το 2016.

Πάντως, τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, δείχνουν ότι οι νέοι για ακόμα μια φορά γύρισαν την πλάτη στην πολιτική, δείχνοντας αδιαφορία για τις εκλογές, αφού ένας στους δύο, δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Δικαίωμα για εγγραφή στους καταλόγους έχουν συνολικά 68.164 νέοι, ηλικίας 18-25 ετών. Μέχρι τον προηγούμενο μήνα, εγγράφηκαν συνολικά 31.483 νέοι, ενώ το 53%, δηλαδή 36.681 εκλογείς, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει με την εγγραφή τους.

Από την μεριά της η Υπηρεσία Εκλογών, σε μια προσπάθεια να πείσει τους νέους να εγγραφούν, εκτός από βίντεο και σποτ στο ραδιόφωνο, απέστειλε και 32.000 επιστολές στα σπίτια όσον έχουν καταχωρημένη την διεύθυνσή τους στα συστήματα. Οι επιστολές περιείχαν την αίτηση και οδηγίες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν με την εγγραφή και συμπλήρωση του εγγράφου για να την καταθέσουν.

Η διαδικασία, ιδιαίτερα για τους νέους, είναι αρκετά απλοποιημένη, όπως εξηγεί ο κ. Βασιλείου, τονίζοντας πως με ευκολία, όσοι ανήκουν στην κατηγορία 18-25 ετών, μπορούν να κατεβάσουν το έντυπο εγγραφής από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.moi.gov.cy, να το συμπληρώσουν, να υπογράψουν και να το καταθέσουν στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή να το αποστείλουν μέσω ταχυδρομείου.

Για τους νέους, δεν χρειάζεται πιστοποίηση από τον κοινοτάρχη, ενώ όσον αφορά την φωτογραφία, θα ληφθεί στους χώρους που θα παραδοθεί η αίτηση. Αναφορικά με τα άτομα που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, αφού πρέπει να αποδείξει ότι είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου, τους τελευταίους έξι μήνες.

Εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό

Σημειώνεται ότι, η υποβολή δηλώσεων για τα κέντρα του εξωτερικού, έχει παραταθεί μέχρι τις 23 Απριλίου 2021, μετά από σχετική τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής Νόμου.

Μάλιστα, θα καταρτιστεί ειδικός εκλογικός κατάλογος, στον οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία των εγγεγραμμένων εκλογέων, από το μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου, κατόπιν σχετικής δήλωσης, που μπορεί να υποβληθεί από τους ενδιαφερομένους.

Με βάση την εμπειρία από τις προηγούμενες εκλογές εκτιμάται, πως θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα εξωτερικού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

Δειτε Επισης

Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό