Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο της Pfizer-Γιατί θα διαφέρει η τιμή Ευρώπης

«Κλείδωσε» η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Pfizer για το εμβόλιο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίζει 300.000.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
 
Η ανακοίνωση Pfizer και BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκάλεσε χαμόγελα στον πλανήτη, ο οποίος πλέον βλέπει φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 27 ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αγοράσουν 200 εκατομμύρια δόσεις, με οψιόν αγοράς ακόμη 100 εκατομμυρίων δόσεων. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχε στις συνομιλίες με τους κατασκευαστές του εμβολίου, η Ευρώπη θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια ανά δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
 
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου. Ο αξιωματούχος ζήτησε ανωνυμία, καθώς οι όροι της συμφωνίας είναι εμπιστευτικοί.
 
Η τιμή δόσης ανά εμβόλιο
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πληρώσουν 19,50 δολάρια ανά δόση για 100 εκατ. δόσεις, έχοντας την επιλογή να αγοράσουν ακόμη 500 εκατ. δόσεις υπό όρους που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης και η τιμή προς το παρόν είναι απροσδιόριστη.
 
Ο επικεφαλής στρατηγικής της BioNTech, Ράιαν Ρίτσαρντσον, σε διαδικτυακή εκδήλωση των «Financial Times» δήλωσε ότι «η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του». «Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση, που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες», σημείωσε.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ