Προσγειώθηκε ξανά στη Γη το μυστήριο διαστημικό σκάφος της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ

Ένα διαστημικό σκάφος που λειτουργεί υπό την Διαστημική Δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών (USSF) προσγειώθηκε ξανά στη Γη την περασμένη εβδομάδα μετά από το ρεκόρ των 908 ημερών που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό αεροπλάνο X-37B προσγειώθηκε στον Διαστημικό Σταθμό Κένεντι της NASA στις 12 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας την έκτη αποστολή που το ίδιο και ένα άλλο όμοιο σκάφος ολοκληρωσαν με αυτό το μυστήριο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2010.

Το πέπλο μυστηρίου γύρω από το πρόγραμμα αυτό οφείλεται στο ότι δεν δίνονται πολλές λεπτομέρειες για την αποστολή του. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το σκάφος διεξήγαγε μια σειρά από επιστημονικά πειράματα στα 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Το διαστημικό αυτό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια καλύπτοντας περίπου 2,1 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Η πρόσφατη πτήση των 908 ημερών καταρρίπτει προηγούμενο ρεκόρ συνεχούς πτήσης διαστημικού σκάφους που κατείχε το ίδιο το X-37B σε προηγούμενη αποστολή.

Μερικά από τα πειράματα αφορούν επιστρώσεις θερμικού ελέγχου, υποψήφια υλικά θωράκισης από την ακτινοβολία, η διερεύνηση της επίδρασης πάνω σε σπόρους από την μακράς διάρκειας έκθεση στο διάστημα. Ειδικά για το τελευταίο αναφέρεται ότι θα δώσει πληροφορίες για την παραγωγή διαστημικών καλλιεργειών για μελλοντικές διαπλανητικές αποστολές και τη δημιουργία μόνιμα κατοικημένων βάσεων στο διάστημα.

«Το X-37B συνεχίζει να πιέζει τα όρια του πειραματισμού, που καθίσταται δυνατόν από μια ελίτ ομάδα από την Κυβέρνηση και την βιομηχανία πίσω από τα παρασκήνια», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Joseph Fritschen, εκ των διευθυντών του προγράμματος X-37B.

"Η ικανότητα διεξαγωγής πειραμάτων σε τροχιά και μεταφοράς τους πίσω με ασφάλεια για εις βάθος ανάλυση έχει αποδειχθεί πολύτιμη για το Υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας και την επιστημονική κοινότητα" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διαστημικής Δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιωματούχοι από την Ρωσία και την Κίνα εξέφρασαν ανησυχία ότι το σκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία ή για μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής. Τους ανησυχεί ιδιαίτερα η ικανότητα του σκάφους να αλλάζει την τροχιά του κατά τη διάρκεια της πτήσης που του δινει, όπως αναφέρουν, τη δυνατότητα να κατασκοπεύει άλλους δορυφόρους ή στόχους στη Γη, καθώς και να εκτοξεύει επιθέσεις από την τροχιά.

Μια πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας για την ικανότητα του σκάφους να αλλάζει την τροχιά του, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο οι αντίπαλοι των ΗΠΑ δεν ξέρουν πού θα βρίσκεται μετά το σκάφος.

Το διαστημόπλοιο X-37B που κατασκευάστηκε από την Boeing μοιάζει με μικρό διαστημικό λεωφορείο και λειτουργεί παρόμοια, αλλά χωρίς πλήρωμα. Εκτοξεύεται κάθετα μέσα από ένα πύραυλο Atlas V ή Falcon 9, περνά μεγάλες περιόδους στο διάστημα σε τροχιά περίπου 400 χιλιομέτρων και στη συνέχεια προσγειώνεται σαν ένα παραδοσιακό αεροσκάφος κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.

Το X-37 Orbital Test Vehicle (OTV) ξεκίνησε  κάτω από την ομπρέλα της NASA, αλλά πέρασε στον αμερικανικό στρατό, ο οποίος δημιούργησε την παραλλαγή X-37B. Αυτό το μοντέλο πέταξε για πρώτη φορά σε τροχιά το 2010 και τα δύο οχήματα που κατασκευάστηκαν μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιήσει όλο και πιο μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις. Η τελευταία του αποστολή 908 ημερών θέτει νέο ρεκόρ για το σκάφος, αν και πολλές άλλες διαστημικές αποστολές, όπως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, βρίσκονται σε τροχιά για μεγαλύτερες περιόδους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το X-37B Orbital Test Vehicle, ή OTV, είναι ένα πειραματικό πρόγραμμα δοκιμών για την επίδειξη τεχνολογιών για μια αξιόπιστη, επαναχρησιμοποιήσιμη, μη επανδρωμένη πλατφόρμα διαστημικών δοκιμών για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Οι πρωταρχικοί στόχοι του X-37B είναι διπλοί, αναφέρεται, και αφορούν τεχνολογίες επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών σκαφών για το μέλλον της Αμερικής στο διάστημα και  πειράματα  που μπορούν να επιστραφούν και να εξεταστούν στη Γη. Οι τεχνολογίες που δοκιμάζονται στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν προηγμένη καθοδήγηση, πλοήγηση και έλεγχο, συστήματα θερμικής προστασίας, ηλεκτρονικά συστήματα, δομές υψηλής θερμοκρασίας, ομοιόμορφη επαναχρησιμοποιήσιμη μόνωση, ελαφριά ηλεκτρομηχανικά συστήματα πτήσης, προηγμένα υλικά και αυτόνομη τροχιακή πτήση, επανείσοδο και προσγείωση.

Η Boeing στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι το X-37B είναι ένα από τα νεότερα και πιο προηγμένα διαστημόπλοια επανεισόδου στον κόσμο, σχεδιασμένο να λειτουργεί σε χαμηλή τροχιά 150 έως 500 μίλια πάνω από τη Γη. Το όχημα είναι το πρώτο μετά το Διαστημικό Λεωφορείο με τη δυνατότητα να επιστρέφει πειράματα στη Γη για περαιτέρω επιθεώρηση και ανάλυση. Αυτό το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών εξερευνά τεχνολογίες επαναχρησιμοποιήσιμων οχημάτων που υποστηρίζουν μακροπρόθεσμους διαστημικούς στόχους, σημειώνει η εταιρεία.

Η Κίνα έχει επίσης ένα μυστικό διαστημικό σκάφος, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 4 Αυγούστου. Όπως και το X-37B, πολλά από αυτά που διεξάγει σε τροχιά είναι άγνωστα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας