Τηγανιτές ελιόπιτες με μέλι

Εναλλακτικές και πεντανόστιμες! Συνταγή από: Ντίνα Παπαστεφάνου

ΥΛΙΚΑ

  • Ζύμη
  • 300 γρ. νερό
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. μέλι
  • 600 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 πρέζες αλάτι

Γέμιση

  • 300 γρ. μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
  • 20 γρ. φρέσκο δυόσμο, μόνο φύλλα

Συναρμολόγηση

  • 500 γρ. ηλιανθέλαιο
  • 3 κ.σ. μέλι

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • αντικολλητικό χαρτί
  • δίσκος
  • πλάστης
  • πετσέτα
  • αντικολλητικό τηγάνι
  • πυρίμαχο σκεύος
  • απορροφητικό χαρτί κουζίνας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. νερό, 10 γρ. ξηρή μαγιά, 40 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. μέλι και ρυθμίστε 1 λεπτό 30 δευτερόλεπτα/37°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 2

Προσθέστε 600 γρ. αλεύρι φαρίνα, 2 πρέζες αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 3

Ρυθμίστε Ζύμη/2 λεπτά, χωρίς τη μεζούρα. Αδειάστε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη για 30 λεπτά.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. μαύρες ελιές, 20 γρ. φρέσκο δυόσμο και κόψτε 2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Αδειάστε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Καλύψτε ένα δίσκο με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Μοιράστε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και αφήστε στην άκρη. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, με τη βοήθεια της μηχανής φύλλου στη ρύθμιση 4 (τελικό αποτέλεσμα). Κόψτε με τη βοήθεια μικρής τροχαλίας σε κομμάτια 12 εκ. Αν δεν έχετε μηχανή, με τη βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε σε τετράγωνο (24 x 24 εκ.) και μετά κόψτε σε 4 ίσα μέρη. Βάλτε ένα κουταλάκι γέμισης μέσα σε κάθε κομματάκι και απλώστε σε όλη την επιφάνεια. Τυλίξτε σε μικρό ρολό και φτιάξτε μικρά "σαλιγκάρια", όχι πολύ σφικτά. Μεταφέρετε στο δίσκο που έχετε ετοιμάσει, σκεπάστε με μία πετσέτα και αφήστε για άλλα 30 λεπτά, να φουσκώσουν.

Βήμα 3

Βάλτε 500 γρ. περίπου ηλιανθέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφήστε να ζεσταθεί καλά το λάδι. Βάλτε μέσα τις ελιόπιτες και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές ομοιόμορφα. Μεταφέρετε τις τηγανισμένες ελιόπιτες, σε πυρίμαχο σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 4 Γαρνίρετε τις ελιόπιτες με 3 καλά γεμάτες κουταλιές μέλι. Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Συμβουλή

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ανοίξετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Παραλλαγές Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις ελιές με 300 γρ. τυρί (χαλούμι ή φέτα) ή 300 γρ. μήλα με κανέλα ή 300 γρ. κολοκύθα

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι