Παραδοσιακές φλαούνες της Γαλάτειας

Όλο νοστιμιά! Συνταγή από την κουζινόβια Γαλάτεια Παμπορίδη.  

YΛΙΚΑ

Προετοιμασία

  • 1 κ.γλ. κόκκους μαστίχας
  • 1 κ.γλ. κόκκους μέχλεπι
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κοφτή κ.σ. αλεύρι χωριάτικο
  • 15 γρ. φύλλα φρέσκο δυόσμο

Γέμιση (φωκός)

  • 500 γρ τυρί φλαούνας, σε κομμάτια
  • 200 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια
  • 100 γρ. αναρή φρέσκια, αλατισμένη, σε κομμάτια
  • 175 γρ. σταφίδες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 1/2 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 4 μεγάλα αυγά

Ζύμη

  • 120 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 12 γρ. μπέικινγκ πάουντερ (2 κ.γλ.)
  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 180 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 100 γρ. νερό
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • Συναρμολόγηση & Ψήσιμο
  • 1 αυγό, για την επάλειψη
  • 120-130 γρ. σουσάμι (1 φλιτζ.), για το πασπάλισμα

Συναρμολόγηση & Ψήσιμο

  • 1 αυγό, για την επάλειψη
  • 120-130 γρ. σουσάμι (1 φλιτζ.), για το πασπάλισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ μεγάλο μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • ταψί
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πιάτο
  • πιρούνι
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 1 κουταλάκι κόκκους μαστίχας, 1 κουταλάκι κόκκους μέχλεπι, 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη, 1 κοφτή κουταλιά αλεύρι χωριάτικο και αλέστε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μοιράστε το μείγμα σε 2 μικρά μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 15 γρ. φύλλα φρέσκου δυόσμου και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. τυρί για φλαούνες, σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε τα υπόλοιπα 250 γρ. τυρί για φλαούνες σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε στο μπολ με το υπόλοιπο τυρί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. χαλλούμι, σε κομμάτια και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε στο μπολ με το τυρί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Τοποθετήστε το μπολ με τα τυριά στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 100 γρ. αναρή φρέσκια, θρυμματίζοντάς την. Ζυγίστε, επίσης, μέσα στο μπολ 175 γρ. σταφίδες και 40 γρ. αλεύρι χωριάτικο. Προσθέστε 1 κουταλιά ζάχαρη, το μείγμα αλεσμένης μαστίχας/μέχλεπι, από το ένα μπολ που έχετε αφήσει στην άκρη και ανακατέψτε καλά με τα χέρια. Προσθέστε 4 αυγά, ζυμώστε καλά με τα χέρια και αφήστε στην άκρη να φουσκώσει, μέχρι να φτιάξετε τη ζύμη.

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 120 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής, σε θερμοκρασία δωματίου, 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 12 γρ. μπέικινγκ πάουντερ, το υπόλοιπο μείγμα αλεσμένης μαστίχας/μέχλεπι που έχετε αφήσει στην άκρη, ½ κουταλάκι αλάτι, 180 γρ. χυμό πορτοκαλιού, 100 γρ. νερό, 40 γρ. ελαιόλαδο και ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση & ψήσιμο

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύψτε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Τοποθετήστε ένα πιάτο στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα 160 γρ. μείγμα γέμισης. Πλάστε σε μπάλα και αφήστε στην άκρη. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα μέχρι να έχετε 8 μπάλες γέμισης. Βάλτε τις πίσω στο μπολ και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη.

Βήμα 3

Βάλτε σε ένα μικρό μπολ 1 αυγό και 2 κουταλιές ασπρισμένο σουσάμι, χτυπήστε το με 1 πιρούνι και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Κόψτε τη ζύμη σε 8 κομμάτια βάρους 137 γρ. το καθένα, πλάστε σε μπάλα, βάλτε πίσω στο μπολ και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Με έναν πλάστη, ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλή πίτα Ø 15-16 εκ. Απλώστε την κάθε πίτα σε ένα πιάτο καλυμμένο με ασπρισμένο σουσάμι και βάλτε στο κέντρο 1 μπάλα γέμιση. Αλείψτε τη ζύμη, γύρω από τη μπάλα γέμισης, με το χτυπημένο αυγό για να κολλήσει η ζύμη πιο εύκολα και διπλώστε τις πλευρές προς τα μέσα σχηματίζοντας ένα τετράγωνο. Τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει, αφήνοντας 3 εκ. μεταξύ τους και αλείψτε με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής όλη την επιφάνεια των φλαούνων με το χτυπημένο αυγό και σουσάμι. Ψήστε στον ξυλόφουρνο ή στον οικιακό φούρνο (180 °C) για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Βήμα 5

Μεταφέρετε σε σχάρα να κρυώσουν καλά και καλύψτε με μια πετσέτα μέχρι να σερβίρετε

 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι