Σφικτή τυρόπιτα

Γεύση παραδοσιακή. Συνταγή από: Άντρη Χαραλάμπου.  

 ΥΛΙΚΑ
  • 300 γρ. τυρί cheddar
  • 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες & κομμένες σε κομμάτια 3 εκ.
  • 120 γρ. ηλιανθέλαιο και λίγο επιπλέον για λάδωμα
  • 200 γρ. γάλα
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 3 αυγά
  • 500 γρ. σιτάλευρο
  • 1/2 δέσμη μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 τετράγωνες φέτες τυρί cheddar, για γαρνίρισμα
  • 20 γρ. σουσάμι ανάμεικτο (άσπρο και μαύρο)

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 300 γρ. τυρί cheddar και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε 500 γρ. πατάτες στον κάδο και αλέστε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε τις πατάτες στο μπολ με το τυρί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ηλιανθέλαιο, 200 γρ. γάλα, 1 φακελάκι μαγιά και αναμείξτε 1 λεπτό/37°C/ταχύτητα 3.

Βήμα 4

Προσθέστε στον κάδο 2 αυγά, 500 γρ. σιτάλευρο, 1/2 δέσμη ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 πρέζα αλάτι, το μείγμα τυριού με πατάτες και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4, με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και αφήστε στην άκρη για 45 λεπτά.

Βήμα 5

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύψτε με 6 τετράγωνες φέτες τυρί cheddar.

Βήμα 6

Αναμείξτε το υπόλοιπο 1 αυγό με τα υπόλοιπα 20 γρ. ηλιανθέλαιο και με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείψτε την τυρόπιτα. Γαρνίρετε με 20 γρ. σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 45 λεπτά

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι