Κις με βρώμη και κολοκυθάκι

Εναλλακτικό! Συνταγή από: Μαρία Χατζηγεωργίου

ΥΛΙΚΑ

Βάση

  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο, και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
  • 150 γρ. βρώμη
  • 30 γρ. λιναρόσπορο
  • 30 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 /2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι

Γέμιση

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος, με ελάχιστα λιπαρά 30%
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. μπέικον
  • 1 κ.γλ. ρίγανη ξηρή

Συναρμολόγηση

  • 200 γρ. κολοκυθάκι σκούρο πράσινο λίγο ελαιόλαδο για επάληψη

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • ταρτιέρα με διάμετρο 24εκ.
  • μαντολίνο
  • πλάστης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάση Βρώμης

Βήμα 1

Βουτυρώστε μια ταρτιέρα με βάση 24εκ. και αφήστε στην άκρη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. βρώμη, 30 γρ. λιναρόσπορο, 30 γρ. αλεύρι ολικής και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Προσθέστε 150 γρ. τυρί κρέμα, 60 γρ. βούτυρο, 1 /2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, 1 πρέζα αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 4

Ζυμώστε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και σχηματίστε σε μπάλα. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. κρέμα γάλακτος, 1 σκελίδα σκόρδο και ρυθμίστε 4 λεπτά/90°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Αφαιρέστε το σκόρδο και προσθέστε 3 αυγά, 1 πρέζα πιπέρι, 1 πρέζα αλάτι και ρυθμίστε 2 λεπτά/ταχύτητα 3.

Βήμα 3

Προσθέστε 200 γρ. φέτα, 100 γρ. μπέικον, 1 κουταλάκι ρίγανη και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Μεταφέρετε τη ζύμη στο κέντρο της ταρτιέρας και με έναν πλάστη ανοίξτε σε διάμετρο, μεγαλύτερη της βάσης. Καλύψτε τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας με τη ζύμη. Τρυπήστε με ένα πιρούνι και ψήστε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (180°C).

Βήμα 2

Προσθέστε τη γέμιση, κόψτε λεπτές φέτες 200 γρ. κολοκυθάκι με ένα μαντολίνο και καλύψτε την επιφάνεια της γέμισης, με τις φέτες να είναι ελαφρώς η μια πάνω στην άλλη. Αλείψτε τα κολοκυθάκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε σε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) αέρα, για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρετε.

Παραλλαγές

Αντικαταστήστε το μπέικον με λούντζα ή γκάμον και την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage για μια πιο υγιεινή επιλογή. Όμως, παραλείψτε το βήμα 1 της γέμισης και προσθέστε λίγη σκόνη σκόρδου στο γιαούρτι

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι