Τάρτα με αχλάδι, τζίντζερ, σοκολάτα και καραμέλα

Σκέτος πειρασμός! Συνταγή από τον chef Μάριο Χ'Ιωσήφ.

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη τάρτας

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια και λίγο επιπλέον για βουτύρωμα
  • 370 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 11/2 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας

Γέμιση

  • 110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 125 γρ. αμύγδαλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 2 αυγά
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε κομμάτια, σε σιρόπι

Γαρνίρισμα

150 γρ. αχλάδι κομπόστο, κομμένο σε λεπτές φέτες κατά μήκος

Σάλτσα καραμέλας

  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια
  • 400 γρ. γάλα ζαχαρούχο (1 κονσέρβα)
  • 50 γρ. golden syrup
  • 1 κ.σ. χαρουπόμελο ή black treacle
  • 20 γρ. κρέμα γάλακτος

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • στρογγυλή, κουμπωτή φόρμα
  • διαμέτρου 26 εκ.
  • μπολ
  • αντικολλητικό χαρτί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη Τάρτας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 100 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 200 γρ. βούτυρο, 370 γρ. αλεύρι, 1 αυγό, 1 πρέζα αλάτι, 11/2 κουταλάκι ζάχαρη βανίλιας και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Σχηματήστε σε πλακουτσωτή μπάλα, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώστε καλά μια στρογγυλή, κουμπωτή φόρμα διαμέτρου 26 εκ., Καλύψτε τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί και τη ζύμη που έχετε ετοιμάσει και ψήστε για 10 λεπτά. Μην σβήσετε το φούρνο.

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 110 γρ. σοκολάτα και λιώστε 6 λεπτά/45°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 125 γρ. αμύγδαλα και αλέστε 6 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 125 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 8.

Βήμα 4

Προσθέστε 125 γρ. βούτυρο και αναμείξτε 50 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4.5.

Βήμα 5

Προσθέστε 2 αυγά και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 6

Προσθέστε 25 γρ. αλεύρι, 25 γρ. τζίντζερ, τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη λιωμένη σοκολάτα και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα 4 με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 7

Καλύψτε τον πάτο της μισοψημένης ζύμης με τη γέμιση, γαρνίρετε με το αχλάδι κομπόστο και ψήστε 45 λεπτά στους 180°C. Εν τω μεταξύ συνεχίστε με τη σάλτσα καραμέλας.

Σάλτσα Καραμέλας

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. βούτυρο, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 50 γρ. golden syrup, 1 κουταλιά χαρουπόμελο, 20 γρ. κρέμα γάλακτος και θερμάνετε 15 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο μπολ, αφήστε να κρυώσει για 20-30 λεπτά και βάλτε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να δέσει καλά, προτού σερβίρετε.

Βήμα 2

Γαρνίρετε την τάρτα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως.

Συμβουλές

-Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη της τάρτας 2-3 μέρες πριν και να διατηρήσετε στο ψυγείο.

-Μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα καραμέλας μέχρι και 2 εβδομάδες πριν και να διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο.

-Το χαρουπόμελο στη σάλτσα καραμέλας χρειάζεται περισσότερο για πιο πλούσιο χρώμα και γεύση. Αν το golden syrup που βρείτε είναι αρκετά σκούρο, μπορείτε να παραλείψετε το χαρουπόμελο.

-Αν έχετε το Thermomix TM6 μπορείτε να ακολουθήστε την καθοδηγούμενη συνταγή καραμέλας από την πλατφόρμα Cookidoo: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r451679

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι