Φοινικωτά

Το απόλυτο φοινικωτό! Συνταγή από τον Chef Σάββα Μάππουρα

ΥΛΙΚΑ

Γέμιση

  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. αμύγδαλα
  • 200 γρ. φοινίκια, χωρίς κουκούτσια
  • 1 πρέζα αλεσμένο γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γλ. αλεσμένη κανέλα
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. ανθόνερο

Ζύμη

  • 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας
  • 10 γρ. κονιάκ
  • 5 γρ. ανθόνερο
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι
  • Συναρμολόγηση και ψήσιμμο
  • λίγο ανθόνερο, για το ράντισμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη, για το ράντισμα

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψί φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • σχάρα
  • μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γέμιση

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 20 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 75 γρ. αμύγδαλα και αλέστε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 3

Προσθέστε 200 γρ. φοινίκια και κόψτε 4 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 4.

Βήμα 4

Προσθέστε 20 γρ. βούτυρο, 1 πρέζα αλεσμένο γαρίφαλο, 1 /4 κουταλάκι κανέλα και σοτάρετε 6 λεπτά/120°C/ ταχύτητα 2.

Βήμα 5

Προσθέστε 10 γρ. ανθόνερο και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε με τη ζύμη.

Ζύμη

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C. Kαλύψτε το ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 250 γρ. βούτυρο, 50 γρ. ζάχαρη και αναμείξτε 3 λεπτά/ταχύτητα 3.5.

Βήμα 3

Προσθέστε 150 γρ. χυμό πορτοκάλι, 1 /2 κουταλάκι σπιτική ζάχαρη βανίλιας, 10 γρ. κονιάκ, 5 γρ. ανθόνερο και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.

Βήμα 4

Προσθέστε 500 γρ. αλεύρι και αναμείξτε 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

Βήμα 1

Πλάστε τη ζύμη σε ρολό και κόψτε σε 24 ίσα κομμάτια. Πλάστε ένα κομμάτι σε οβάλ μπάλα και πιέστε από πάνω, ώστε να δημιουργήσετε ένα αυλάκι κατά μήκος. Στη συνέχεια, ζυγίστε 15 γρ. από τη γέμιση και πλάστε σε ρολό μήκους 9 εκ. Τοποθετήστε τη γέμιση στο αυλάκι της ζύμης και κλείστε από πάνω με τη ζύμη, ώστε να εσωκλείσετε τη γέμιση εντελώς. Πλάστε λίγο, σε στενόμακρο κουραμπιέ, για να κλείσει καλά. Τοποθετήστε στο ταψί που έχετε ετοιμάσει και φέρτε λίγο τις άκρες προς τα μέσα, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση και ψήστε για 20 λεπτά/150°C.

Βήμα 2

Αφήστε να κρυώσουν για 10 λεπτά και ραντίστε με 10 γρ. ανθόνερο. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και βάλτε σε σχάρα να κρυώσουν καλά προτού σερβίρετε. Παραλλαγές - Αντικαταστήστε τα αμύγδαλα με ασπρισμένα ή καβουρδισμένα αμύγδαλα. - Αντικαταστήστε το χυμό πορτοκάλι με χυμό μανταρίνι

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι