Κεραστικό ροδίτικο με γκανάς
06:40 - 11 Νοεμβρίου 2021
Ένα κεραστικό με κρυμμένο θησαυρό! Μια συνταγή από τον chef Σάββα Μάππουρα.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 250 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 125 γρ. αποξηραμμένη καρύδα
- 75 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή ψιλοσιμίγδαλο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 70 γρ. ανθόνερο
- 180 γρ. νερό
Γκανάς
- 180 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 120 γρ. γάλα
- Συναρμολόγηση
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- μπολ
- πλαστική μεμβράνη
- πιατέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 250 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα, 125 γρ. αποξηραμμένη καρύδα, 75 γρ. αλεύρι χωριάτικο, 200 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
Βήμα 2
Προσθέστε 70 γρ. ανθόνερο, 180 γρ. νερό και ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 4 ώρες. Εν τω μεταξύ συνεχίστε με τη γκανάς.
Γκανάς
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 180 γρ. σοκολάτα σε κομμάτια και αλέστε 8 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 2
Προσθέστε 120 γρ. γάλα και λιώστε 4 λεπτά/60°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να πήξει.
Συναρμολόγηση
Βήμα 1
Μεταφέρετε τη ζύμη από το ψυγείο σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε λίγο με τα χέρια. Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και πλάστε σε μπάλες.
Βήμα 2
Πιέστε την κάθε μπάλα ζύμης στην παλάμη σας με τον αντίχειρα του άλλου χεριού ώστε να δημιουργήσετε ένα βαθουλό κοίλωμα στο κέντρο της μπάλας. Γεμίστε με 1 κουταλιά από τη γκανάς που έχετε βάλει στο ψυγείο και κλείστε τη ζύμη από πάνω. Πλάστε σε πλακουτσωτή μπάλα και τοποθετήστε σε πιατέλα.
Βήμα 3
Ραντίστε με 100 γρ. ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Παραλλαγές
Αντικαταστήστε τη γκανάς με άλειμμα σοκολάτας, πραλίνα ή με χοντροαλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές