Νηστίσιμος Μουσακάς

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, της Ηλιάνας Αράβη.

ΥΛΙΚΑ

Μουσακάς

  • 250 γρ. κόκκινες φακές
  • 600 γρ. νερό
  • 120 γρ. νηστίσιμο τυρί τύπου παρμεζάνα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια, κομμένο στα τέσσερα
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ. καρότα, κομμένα ροδέλες
  • 300 γρ. μελιτζάνες
  • 400 γρ. πατάτες
  • 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, κονσβέρβα
  • 120 γρ. κόκκινο κραασί
  • 1 κ.σ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζαα πιπέρι
  • 1 κ.σ. ζωμό λαχανικών
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά για γαρνίρισμα

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 60 γρ. μαργαρίνη
  • 170 γρ. αλεύρι α
  • 1000 γρ. γάλα σόγιας
  • 1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. ααλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • 2 μπολάκια
  • Βαθύ πυρίμαχο σκεύος (20 x 30 x 6 εκ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσακάς

Βήμα 1

Βάλτε πάνω στον κάδο ένα μπόλ και ζυγίστε μέσα 250 γρ. κόκκινες φακές. Καλύψτε με 600 γρ. νερό. Αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 120 γρ. νηστίσιμο τυρί τύπου παρμεζάνα και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.

Βήμα 3

Βάλτε την τριμμένη παρμεζάνα σε ένα μπολάκι και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 50 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. κρεμμύδια κομμένα στα 4, 1-2 σκελίδες σκόρδο και 150 γρ. καρότα κομμένα σε ροδέλες. Κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 5

Κατεβάστε από τα τοιχώματα με την βοήθεια της σπάτουλας και τσιγαρίστε 4 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1. Στην διάρκεια αυτή συνεχίστε με το επόμενο βήμα.

Βήμα 6

Κόψτε 300 γρ. μελιτζάνες και 400 γρ. πατάτες αφού τις καθαρίσετε και ξεφλουδίσετε σε πάχος 1cm περίπου. Απλώστε τες στον βαθύ και ξέβαθο δίσκο varoma. Προσέξτε να μην καλύψετε όλες τις τρύπες από τους δίσκους. Αφήστε στην άκρη.

Βήμα 7

Προσθέστε στον κάδο 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 120 γρ. κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά αποξηραμένη ρίγανη, 1/2 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα και μια πρέζα πιπέρι. Αφαιρέστε την μεζούρα και βάλτε πάνω στον κάδο τον βαθύ και ξέβαθο δίσκο varoma. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 8

Αφαιρέστε τους δίσκους varoma και αφήστε στην άκρη. Βάλτε στον κάδο 1 κουταλιά ζωμό λαχανικών, τις φακές αφού τις στραγγίξετε και μαγειρέψτε με την μεζούρα στην θέση της 8  λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 2. Στην διάρκεια αυτή συνεχίστε με το επόμενο βήμα.

Βήμα 9

Λαδώστε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος και στρώστε πρώτα τις φέτες πατάτας. Από πάνω βάλτε τις φέτες μελιτζάνας. Αφού τελειώσει το μαγείρεμα με τις φακές απλώστε το μείγμα αυτό πάνω από ταλαχανικά. Αφήστε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε την μπεσαμέλ.

ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Βήμα 1

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. μαργαρίνη και λιώστε 6 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Προσθέστε στον κάδο 170 γρ. αλεύρι και καβουρδίστε 3λεπτά/90°C/ταχύτητα 1.5

Βήμα 4

Προσθέστε στον κάδο 1 λίτρο γάλα σόγιας, 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και μαγειρέψτε 9 λεπτά/90°C/ταχύτητα 4.

Βήμα 5

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. απο την τριμμένη παρμεζάνα που αφήσατε στην άκρη και αναμείξτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.

Βήμα 6

Καλύψτε τη στρώση από τις φακές με κρέμα και πασπαλίστε με την υπόλοιπη αλεσμένη παρμεζάνα. Ρίξτε από πάνω τριμμένη φρυγανιά. Ψήστε το μουσακά στο φούρνο για 35 λεπτά στους 200°C.

Βήμα 7

Αφήστε να κρυώσει λίγο και κόψτε σε κομμάτια

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι