Μίλησε για το όραμά του ο Αβέρωφ-«Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα»

Η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της περιοχής, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Φοιτητικής Νεολαίας του ΕΛΚ (EDS) στην Κύπρο με θέμα «Repowering EU- Challenges and Opportunities Ahead», στη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι οικονομίες «αντιμετωπίζουν ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό. Ενώ οι οικονομίες μας ανέκαμπταν σταδιακά από την πανδημία Covid-19, μία άλλη κρίση ήρθε να προκαλέσει τις οικονομίες και την καθημερινή μας ζωή. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια βάναυση επίθεση στον λαό της Ουκρανίας χωρίς καμία δικαιολογία, χωρίς καμία ανάγκη».

Όλοι μας, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου «καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας είναι κάτι περισσότερο από μια επίθεση στην Ουκρανία, είναι μια επίθεση στο δικαίωμα κάθε ελεύθερης χώρας να αποφασίζει για το μέλλον της».

Δυστυχώς, ανέφερε «ως Κύπριοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά και βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες του πολέμου και της παράνομης κατοχής από την Τουρκία τα τελευταία 48 χρόνια. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 χρησιμοποιώντας την ίδια δικαιολογία που χρησιμοποίησε η Ρωσία το 2022 για να επιτεθεί στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας λεγόμενης ειρηνευτικής επιχείρησης».

Σημείωσε ακόμα ότι «ως Κύπριοι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπούμε ενώ αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Ως Ευρωπαίοι πρέπει να επιδείξουμε ενότητα, πρέπει να δείξουμε θάρρος και πρέπει να θέσουμε τις κοινές μας αξίες πάνω απ' όλα, χωρίς να υπολογίζουμε το όποιο προσωρινό κόστος».

Απευθυνόμενος στους φίλους από την Ουκρανία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου τους διαβεβαίωσε πως «δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για εσάς σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η ανθρωπογενής ενεργειακή κρίση πρέπει να μας βρει ενωμένους» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε εκείνους τους εναλλακτικούς τρόπους που θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Είπε επίσης ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές αγορές προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστα γεγονότα κατά τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα. Για το σκοπό αυτό, η Κύπρος και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» ανέφερε και εξήγησε πως «διάφορα ενεργειακά έργα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, έργα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενεργειακή αγορά της περιοχής».

Ταυτόχρονα πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «πρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση, προκειμένου να έχουμε μια πραγματικά ενεργειακά ανεξάρτητη Ευρώπη. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιο προσωρινό κόστος» είπε και πρόσθεσε πως «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους στην Ευρώπη».

Αυτό, είπε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου «είναι και το όραμά μου για την Κύπρο, να γίνει ένα πράσινο και τεχνολογικό νησί. Ένα στόχο που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε μέσω του Ταμείου για την Επόμενη Γενιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε ακόμα ότι «ως κυβερνών κόμμα, τα τελευταία εννέα χρόνια, αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε διάφορες κρίσεις, την οικονομική, την κρίση υγείας και τώρα την ενεργειακή κρίση. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και όταν εμφανίστηκαν προκλήσεις, τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και τις μετατρέψαμε σε νέες ευκαιρίες».

Ωστόσο, συνέχισε «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να είμαστε ικανοποιημένοι. Είναι η ώρα να συνεχίσουμε περαιτέρω με όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα πραγματικά σύγχρονο και φιλικό κράτος για τους πολίτες και τον επιχειρηματικό τομέα και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο κ. Νεοφύτου «για τον οποίο το κόμμα (ο ΔΗΣΥ) διεκδικεί εκ νέου την Προεδρία της Κύπρου, με εμένα ως υποψήφιο. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα και είμαστε βέβαιοι ότι με την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων μας, θα το υλοποιήσουμε» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ