Ομόφωνα εισηγείται στήριξη Χριστοδουλίδη το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ

Πρόταση για υιοθέτηση της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη κατέθεσε στο Συνέδριο Αντιπροσώπων που συγκάλεσε, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ζητώντας εξουσιοδότηση να προχωρήσει άμεσα σε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ώστε, όπως είπε, «να ολοκληρωθούν στη βάση της αμοιβαιότητας, του αλληλοσεβασμού και της εποικοδομητικής συνέργειας, οι συγκλίσεις σε πολιτικές θέσεις και η κατοχύρωση της θεσμικής πτυχής της συνεργασίας».

«Οι παραπάνω προϋποθέσεις», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, «αποτελούν βασικούς πυλώνες για τη διαμόρφωση αξιόπιστης και αμοιβαία αποδεκτής συνεργασίας, η οποία να αποβεί προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνει Χριστοδουλίδη η ΕΔΕΚ-Εύκολη απόφαση, δύσκολη εφαρμογή

Την ίδια ώρα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις ενέργειες του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στη βάση των υποδείξεων της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης. «Το Π.Γ. στη βάση των υποδείξεων της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της 20ης π. Μαρτίου, προχώρησε:

  • Σε επαφές με κόμματα εκτός του κυβερνητικού σχήματος και υποψηφίους προέδρους, για να εξετάσει τις προοπτικές συνεργασίας στις προσεχείς Προεδρικές εκλογές, στη βάση προγραμματικών και θεσμικών συγκλίσεων, καθώς και
  • Σε Επαρχιακές Συνδιασκέψεις για να εκφράσουν τις απόψεις, προτάσεις και εκτιμήσεις τα μέλη του Κόμματος.

«Το Π.Γ. στη βάση προσεκτικής και σε βάθος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των πιο πάνω δράσεων, εισηγείται ομόφωνα στο Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο να υιοθετήσει την πρότασή του αναφορικά με τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στην ομιλία του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τον καθορισμό της θέσης του Κόμματος για τις προσεχείς Προεδρικές εκλογές. «Μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πατρίδας μας. Απόλυτα δημοκρατική, διαφανής, όπου δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη να διαμορφώσουν, χωρίς επηρεασμό και παρεμβάσεις, την άποψή τους, να εκλέξουν τους συνέδρους του σημερινού Συνεδρίου και να καθορίσουν με την ψήφο τους την τελική θέση της ΕΔΕΚ. Μια διαδικασία που έτυχε ευνοϊκών σχολίων από τρίτους, ανεξάρτητους παρατηρητές», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια η πατρίδα και ο λαός μας διέρχονται μια παρατεταμένη πολιτική, οικονομική και θεσμική κρίση. Η ΕΔΕΚ ως ένα πατριωτικό και σοσιαλιστικό Κόμμα, σε όλη αυτή την περίοδο, με εποικοδομητικές παρεμβάσεις και προτάσεις, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, προσπάθησε να συμβάλει είτε σε αποτροπή επιπτώσεων, είτε σε επίλυση των προβλημάτων».

Δυστυχώς, είπε, «οι επιλογές τόσο των Κυβερνήσεων όσο και των κομμάτων που τις στήριζαν οδήγησαν σε μια πρωτοφανή σε χρόνο και μέγεθος συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και φτωχοποίηση του λαού σε σημείο όπου ένας στους τέσσερεις συμπατριώτες-μας να βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας».

Επιπρόσθετα αναφορικά με το Κυπριακό, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως, «σταδιακά το διολίσθησαν από ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και συνεχιζόμενης εθνοκάθαρσης, σε δικοινοτικό και σήμερα ενδεχομένως σε θέμα ΜΟΕ. Βοήθησαν την κατοχική δύναμη και το εξαρτώμενο από αυτή καθεστώς των κατεχόμενων περιοχών, να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά κεκτημένα».

Το πολιτειακό σύστημα, ανέφερε, «δυστυχώς καθιστά καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικής, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων, την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Το Κοινοβούλιο, παρά τις δυνατότητες που του προσφέρει το σύνταγμα, δεν τις αξιοποιεί γιατί υπερέχει στις επιλογές της πλειοψηφίας των Βουλευτών η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι των πολιτών».

«Ως εκ τούτου η ΕΔΕΚ εάν πραγματικά επιθυμεί να συνεισφέρει στην πατρίδα και το λαό-μας, πρέπει ενεργήσει με τρόπο που να την καθιστά μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, να συμμετέχει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής και όχι να αγωνίζεται για τη διαφοροποίηση, ή να την εμβολιάσει», εξήγησε.

Ακολούθως ο Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη σε μια ανασκόπηση του Κυπριακού από την ημέρα ίδρυσης της ΕΔΕΚ μέχρι σήμερα σημειώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις, «συνέβαλαν στην περαιτέρω αναβάθμιση των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επεκτατικής-της πολιτικής στην Αν. Μεσόγειο. Διεκδικεί συμμετοχή στην εκμετάλλευση του Φ.Α. και προχωρεί στο άνοιγμα και τον εποικισμό της Αμμοχώστου. Μπροστά σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά, λόγω και της ηττοπαθούς πολιτικής που ακολουθά η επίσημη Κύπρος, αλλά και αποφυγής διεκδίκησης των αυτονόητων προϋποθέσεων για την επίλυση του Κυπριακού, οι κατά τα άλλα δίκαιοι και αντικειμενικοί εταίροι-μας, στη βάση των δικών-τους εθνικών συμφερόντων στηρίζουν την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου».

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως, «η πενταετία 1988 – 1993, δεν ήταν απλά η αρχή διολίσθησης του Κυπριακού με την υιοθέτηση από το Ε.Σ. της ΔΔΟ, με μοναδική διαφωνία της ΕΔΕΚ και του Β. Λυσσαρίδη, όπου στη συνέχεια περιλήφθηκε στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 1989 για να γίνει πρόνοια του ψηφίσματος 749 του Σ.Α. τον Μάρτιο του 1990. Ήταν και η πενταετία αλλαγής της βάσης της Κυπριακής οικονομίας».

«Εγκαταλείφτηκε ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας για να ενισχυθεί σε βάρος-τους ο εμπορικός (οι εισαγωγείς), ο τραπεζικός (εκτόξευση των δανειστικών επιτοκίων) και οι Υπηρεσίες».

«Δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη των Υπηρεσιών, του τουριστικού και του κατασκευαστικού τομέα. Όμως όπως έχει αποδειχθεί, και από τις πρόσφατες κρίσεις, η οικονομία μιας ημικατεχόμενης χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους, που εξαρτώνται από εξωτερικούς και μη ελεγχόμενους παράγοντες. Παρά το γεγονός ότι διαχρονικά θέτουμε το θέμα στήριξης του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας, για να αποκτήσει η πατρίδα-μας σχετική επάρκεια καταναλωτικών αγαθών, δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση».

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ