Μετά το καλοκαίρι τα debates των Προεδρικών-Καταθέτουν απόψεις τα επιτελεία

Νέα σύσκεψη στην παρουσία σχεδόν όλων των επιτελείων πραγματοποιείται σήμερα, με τους συνεργάτες των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές, να διερευνούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate, ενόψει των εκλογών της 5ης Φεβρουαρίου. Ανάλογη σύσκεψη έγινε και πριν μια εβδομάδα, όπου διαμορφώθηκε ένα γενικό πλαίσιο για τον τρόπο που κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, ενώ κατατέθηκαν και μια σειρά από προτάσεις από τα επιτελεία.  

Η σημερινή συνάντηση που κλείδωσε για το απόγευμα, αναμένεται να είναι σαφώς πιο εποικοδομητική από την προηγούμενη, αφού θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, στη σκιά της παρεξήγησης της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως δεν προσκλήθηκε στην εν λόγω σύσκεψη και για αυτό δεν συμμετείχε, με το επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη, να δημοσιεύει φωτογραφίες από την πρόσκληση που στάλθηκε προς όλα τα επιτελεία, μεταξύ αυτών και του κ. Χριστοδουλίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσαν όλες οι σημαντικές ημερομηνίες στον δρόμο για τις Προεδρικές

Πάντως σε γενικές γραμμές, αυτό που συμβαίνει σε επίπεδο συνεννόησης είναι πρωτοφανές για τα πολιτικά χρονικά της Κύπρου, αφού σε περίπτωση που καρποφορήσει η όλη προσπάθεια και υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα debates, θα είναι κάτι που για πρώτη φορά θα γίνει στην Κύπρο, με τους ψηφοφόρους να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απευθείας συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων και να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη αποψη για τις θέσεις των υποψηφίων. Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι θα έχουν διασφαλισμένο ίσο χρόνο προβολής, κάτι που εξυπηρετεί την πολυφωνία. 

Σε ότι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεμαχιών, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, φαίνεται να υπάρχει μια προκαταρκτική συμφωνία για παρουσία τριών ή τεσσάρων υποψηφίων σε κάθε τηλεμαχία. Η σύνθεση σε κάθε debate αναμένεται να είναι διαφορετική με τους υποψηφίους σε κάθε παρουσία τους, να έχουν απέναντι τους διαφορετικούς ανθυποψηφίους.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως η σκέψη που υπάρχει είναι να διεξάγονται ένα με δύο debate το μήνα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα επιτελεία από τώρα μπήκαν σε συζητήσεις για τη μορφή και την τακτική που θα ακολουθηθεί, δεν θα πρέπει να αναμένεται το πρώτο debate πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα υπάρξει ένας αριθμός τηλεμαχιών που κρίνεται ικανοποιητικός, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύνθεση υποψηφίων και όλοι να βρεθούν έστω μια φορά με όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι άγνωστοι υποψήφιοι των Προεδρικών-Ποιοι είναι και τι προτείνουν

Κάτι βέβαια που για να συμβεί θα πρέπει να έχει και την συναίνεση των τηλεοπτικών καναλιών, που μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί. Υπάρχει αισιοδοξία ωστόσο, ότι στο τέλος θα βρεθεί η φόρμουλα. Μάλιστα κάποια επιτελεία υποδεικνύουν πως λόγω του αριθμού των υποψηφίων και δεδομένης της συμφωνίας για προκαθορισμένο αριθμό τηλεμαχιών, ενδεχομένως να μην χρειάζεται να είναι όλα διακαναλικά.  

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει ο τελικός αριθμός των υποψηφίων για τις Προεδρικές, υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τους έντεκα, εάν όλοι όσοι μέχρι σήμερα εξέφρασαν ενδιαφέρον, καταθέσουν τελικά επίσημα υποψηφιότητα.

Ωστόσο στη σημερινή συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα, θα συμμετάσχουν τα επιτελεία του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Ανδρέα Μαυρογιάννη, του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Γιώργου Κολοκασίδη, του Αχιλλέα Δημητριάδη, του Μάριου Ηλιάδη και του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κρίσεις γεννούν επίδοξους Προέδρους-Νέα ρεκόρ ανά δεκαετία

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία