Νίκη, ενότητα και συμβολισμοί-Ένεση δυναμικής για Αβέρωφ το συνέδριο του ΔΗΣΥ

Τεράστια ένεση δυναμικής για την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου προσέφερε η πρώτη ημέρα του Ιδεολογικού και Πολιτικού Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ο πρόεδρος της παράταξης έστειλε μηνύματα νίκης και ενότητας και εισέπραξε μηνύματα εμπιστοσύνης και στήριξης από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σε ένα κατάμεστο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», όπου κυριαρχούσε το μπλε και οι ιαχές της νεολαίας του Συναγερμού, ο ΔΗΣΥ αναπόλησε τις ρίζες του, ανασκόπησε το παρόν του και έθεσε τους στόχους για το μέλλον του. Και στο επίκεντρο των στόχων αυτών τέθηκε από όλους τους ομιλητές ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο υποψήφιος του κόμματος χαρακτηρίστηκε από τους φιλοξενούμενούς του ως ηγετική φυσιογνωμία και άκουσε τις ευχές αλλά και τις παραινέσεις τους για εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ένας στόχος που διασυνδέθηκε με το έργο τις διακυβέρνησης Αναστασιάδη και κινήθηκε στις γνώριμες, πλέον, ρητορικές ράγες της σταθερότητας.

Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε πως δεν χωρούν ερασιτεχνισμοί και αυτοσχεδιασμοί και χρειάζονται οι σωστοί άνθρωποι και τα στιβαρά χέρια, με ξεκάθαρες αιχμές τόσο για τα δυνατότητες της αντιπολίτευσης, όσο και για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Σε λίγους μήνες, οι πολίτες θα επιλέξουν αν θα προχωρήσουμε μπροστά. Ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Μπροστά, με μια Κύπρο σοβαρή και αξιόπιστη. Με συνέχιση της σταθερής πορείας. Με οδηγό την εμπειρία μας. Την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις. Να λύνουμε προβλήματα. Και να φέρνουμε αποτελέσματα. Ή θα τους αφήσουμε να μας πάνε πίσω. Στο άγχος της επιβίωσης. Της επιβίωσης του λαού μας. Της επιβίωσης της ίδιας μας της χώρας. Πίσω, με αυτούς που θέλουν να ανατρέψουν την πορεία που έχουμε. Και, στην αδυναμία τους να σταθούν απέναντί μας, στηρίζουν υποψηφίους που προσφέρθηκαν να αλώσουν την παράταξή μας», είπε. Επανέλαβε, δε, το δίλημμα πως δύο όχθες υπάρχουν στο ποτάμι της πολιτικής μας ζωής. Από τη μία είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την άλλη, η αντιπολίτευση.

Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν. Με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό. Ποιον θέλουν να τους οδηγήσει, ώστε να περάσουν με ασφάλεια απέναντι. Για να κτίσουμε την Κύπρο που θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου. «Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του πολίτη. Κυρίως, έχω εμπιστοσύνη στη δύναμη της παράταξης. Τη δική μας δύναμη. Τη δύναμη όλων μας. Μαζί λοιπόν. Μαζί για την ενότητα. Μαζί για τη νίκη. Μαζί με τους νέους μας. Μαζί για την καλύτερη Κύπρο που μας αξίζει», κατέληξε εν μέσω χειροκροτημάτων ο πρόεδρος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ.

Και με τη νίκη και τα μαζί, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρέδωσε σκυτάλη στους τρεις άλλους ομιλητές, οι οποίοι διά του θεσμικού τους ρόλου προσέδωσαν στην υποψηφιότητά του κύρος και διά των λόγων τους της προσέφεραν αφειδώλευτη στήριξη και δυναμική. Τρεις ομιλητές, φορτωμένοι με συμβολισμούς, έστειλαν μηνύματα υπέρ του προέδρου του ΔΗΣΥ από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, εξυψώνοντας τον κομματικό πατριωτισμό των παρόντων και προσφέροντας στον κ. Νεοφύτου στήριξη που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να έχουν οι ανθυποψήφιοί του.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η παρέμβαση του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ του θεσμικού του ρόλου και του ρόλου του ως ενός εκ των ηγετών του ΔΗΣΥ, δίνοντας ξεκάθαρη κατεύθυνση στους Συναγερμικούς, στους οποίους ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπέρ της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γνωρίζοντας πώς να αγγίξει όλες τις ευαίσθητες χορδές τους, αντιπαρέβαλε το κυβερνητικό του έργο, για το οποίο τους παραίνεσε να αισθάνονται περηφάνεια, με τις ημέρες της αντιπολίτευσης στην εξουσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλω να παραδώσω, ιδιαίτερα στον Αβέρωφ, ένα κράτος στην κατάσταση του κράτους που παρέλαβα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέλεξε να δώσει γραμμή στους Συναγερμικούς υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, ανατρέχοντας στον ιστορικό ηγέτη της παράστασης. Ο Γλαύκος Κληρίδης, είπε, ο ηγέτης που τρεις μήνες πριν είχε εντάξει την Κύπρο στην Ευρώπη, έχασε τις εκλογές το 2003 ως αποτέλεσμα, φιλοδοξιών που οδήγησαν σε διάσπαση και απώλεια της εξουσίας, με όσα γνωστά ακολούθησαν  τη δεκαετία μέχρι να αναλάβουμε ξανά την εξουσία. «Πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα πως χωρίς τη συσπείρωση και την ενότητα της παράταξης, θα αντιμετωπίσουμε τα τραγικά φαινόμενα του 2003», υπέδειξε.

«Και εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να συνεργήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Και θέλω να το τονίσω και να το υπογραμμίσω: Κωφεύσατε εις όσα λέγονται ή εσκεμμένα διαδίδονται. Για μένα μία είναι η επιλογή. Η επιλογή του ηγέτη της παράταξης, του ικανού και δοκιμασμένου μου συνεργάτη, του Αβέρωφ Νεοφύτου. Από σήμερα καλείστε όλοι να εργαστείτε κατά τρόπο που εμείς ξέρουμε, όλοι να συστρατευτείτε φίλοι αγαπημένοι, φίλοι που με στηρίξατε για δεκαετίες. Σας καλώ να σταθείτε στο πλευρό της παράταξης μας. Μην γκρεμίσετε το σπίτι που εσείς κτίσατε. Σταθείτε δίπλα και στηρίξτε τον Αβέρωφ Νεοφύτου», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης, σε ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για συσπείρωση, απέναντι στις διαρροές που παρατηρούνται στις δημοσκοπήσεις προς την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ την ευχή του: «Φίλε Αβέρωφ, με το καλό Πρόεδρος». Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας καθρέφτισε, ουσιαστικά, το δίλημμα που θέτει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε. «Αγαπητέ Αβέρωφ υπό την ηγεσία σου ο ΔΗΣΥ κατέγραψε αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες. Στη νέα προσπάθεια σου θα σε συνοδεύει η συμπαράσταση όλων μας, ώστε να αποδείξεις ακόμα μια φορά, ότι ο Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων στόχων και των μεγάλων επιτυχιών για το καλό του κυπριακού λαού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφερντ Βέμπερ, εξήρε τη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ, λέγοντας πως «η Κύπρος χρειάζεται καλή ηγεσία. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιο πρόεδρό σας για το 2023, έχετε έναν εξαιρετικό και αφοσιωμένο πολιτικό ηγέτη, έναν πεπεισμένο Ευρωπαίο, αγωνιζόμενο ακούραστα και με πάθος για την Κύπρο». Χρειαζόμαστε μια δυνατή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια δυνατή Κύπρο. Και χρειαζόμαστε ένα δυνατό ηγέτη, προσανατολισμένο στο μέλλον. Χρειαζόμαστε τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Οι φίλοι σου σε ολόκληρη την οικογένεια του ΕΛΚ είναι μαζί σου. Αγαπητοί φίλοι, θα πετύχουμε ξανά το 2023, ανέφερε καταληκτικά.

Το Συνέδριο του ΔΗΣΥ συνεχίζεται και σήμερα το πρωί, με τις ομιλίες της Προέδρου της Βουλής, των Ευρωπαίων Επιτρόπων Σχοινά και Κυριακίδου, εκπροσώπων του ΕΛΚ, Υπουργών, βουλευτών και άλλων εκλελεγμένων αξιωματούχων του ΔΗΣΥ και τις παρεμβάσεις των συνέδρων. Ακολούθως, αναμένεται να υιοθετηθούν τα κείμενα για τα οποία προηγήθηκαν μήνες προσυνεδριακής εργασίας, εσωτερικά αλλά και δημόσια, που αποτελούν το νέο Πολιτικό και Ιδεολογικό Μανιφέστο του ΔΗΣΥ. Θα τοποθετηθούν, δηλαδή, πλάι στην Ιδρυτική του Διακήρυξη, για να αποτελέσουν την νέα αξιακή πυξίδα του κόμματος για το μέλλον, καταγράφοντας την ταυτότητα, τις θέσεις, τις προτεραιότητες και τον προσανατολισμό του, προσαρμοσμένα στα σημεία των καιρών και τους στόχους της παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ