Στην ακίδα Αχιλλέα και Χριστοφίδη, Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης-Μαυρογιάννης για Κυπριακό

Ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περίοδο από το 2017 μέχρι το 2020, από το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα μέχρι την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στη θέση του κατοχικού ηγέτη, δηλαδή, επιρρίπτει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης. Την ίδια ώρα στο ίδιο τέμπο, επίθεση για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, εξαπολύει καο ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.   

Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως η απραξία εκείνης της περιόδου οδήγησε το Κυπριακό σε ένα τραγικό αδιέξοδο, ενώ κάνει λόγο για περίεργους χειρισμούς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ίδια ώρα που αφήνει αιχμές, τόσο για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη όσο και για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 

«Η ανάκτιση της αξιοπιστίας μας, η σύμπλευσή μας με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και η αξιοποίηση των δύο κλειδιών για την επίλυση (ενέργεια-ευρωτουρκική σχέση) είναι ο μόνος δρόμος.Πρώτο, για να αποφύγουμε να πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης, και, δεύτερο, για να θέσουμε τέρμα στον παραλογισμό της κατοχής και έτσι να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα κανονικό κράτος», σημειώνει ο κ. Δημητριάδης.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εκτιμά ότι η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των συνομιλιών, δεν έχει καμία προοπτική καθώς η Τουρκία σε αυτή την συγκυρία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Στα τραγικά αδιέξοδα που βιώνει η πατρίδα μας με την πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας να υλοποιείται ραγδαία, ο σημερινός Πρόεδρος καλεί τον Ερσίν Τατάρ σε διάλογο, αφού προηγουμένως αρνήθηκε πεισματικά να συνομιλήσει με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πολεμήθηκε και υπονομεύτηκε από την τουρκική κυβέρνηση του Ερντογάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στην ανακοίνωση που κοινοποιεί το Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος, ο κ. Χριστοφίδης προσθέτει ότι «η αποτυχημένη πολιτική Αναστασιάδη, σε συνεργασία και συνεννόηση πάντοτε με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και με την σιωπηρή ανοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, κατέστησε την πατρίδα μας ουραγό και επαίτη».

Αυτούσια η δήλωση του Αχιλλέα Δημητριάδη:

Μελέτησα με προσοχή το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Τ/Κ ηγέτη Ε. Τατάρ. Διατυπώνω τέσσερις παρατηρήσεις:

  1. Στην επιστολή γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Παρατηρώ ότι παραγνωρίζεται πλήρως το αποτέλεσμα όλων των συγκλίσεων που είχαν προηγηθεί. Αυτές τις συγκλίσεις αξιοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο από Έξι Σημεία Πλαίσιό του της 30ης Ιουνίου 2017, ώστε αυτό το Πλαίσιο να αποτελέσει τη βάση για διαπραγμάτευση για να διανυθεί το τελευταίο μίλι. Είναι απορίας άξιον πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θυμήθηκε τις συγκλίσεις με Έρογλου του 2014, εννέα μήνες πριν από τις Προεδρικές του 2023!
  2. Στην επιστολή ζητείται όπως η περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων μεταβιβαστεί στη διοίκηση του ΟΗΕ, το αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.  Ωστόσο, όλο γνωρίζουμε ότι κανένας στο διεθνή χώρο δεν ενδιαφέρεται να μπει σε ένα νέο κύκλο ατέρμονων συζητήσεων, ούτε σε ΜΟΕ από ξαναζεσταμένο φαγητό.
  3. Μέσα από την επιστολή, παρατηρώ με πόση προθυμία ο Πρόεδρος ζητά από τον Τ/Κ ηγέτη Ε. Τατάρ την «έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου», ενώ δεν είχε την ίδια επιθυμία όταν ηγέτης των Τ/Κ για πέντε χρόνια ήταν ο Μ. Ακιντζί.
  4. H πλήρης απόρριψη των προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη από τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ επιβεβαιώνει το κόστος της απραξίας από το 2017 – 2020 και ότι τα πράγματα δεν είναι δεδομένα. Είναι καιρός να απαντήσει, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και οι δύο συνεργάτες του, πρώην ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης και πρώην διαπραγματευτής Α. Μαυρογιάννης, γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση Ακιντζί τον Μάιο του 2018. Δηλαδή, να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες στρατηγική συμφωνία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να αντιμετωπιστούν οι ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού (τερματισμός επεμβατικών δικαιωμάτων, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, εδαφικό, κατοχύρωση θεμελιωδών ελευθεριών).

Το κυπριακό βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Οι περίεργοι χειρισμοί Αναστασιάδη έχουν μεγάλο κόστος για την Κύπρο και δεν πρέπει να ξεχνάμε την «ιδεοθύελλα» των δύο κρατών. Δεν χωρά άλλη διαχείρισή του Κυπριακού με στόχο την εσωτερική κατανάλωση. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας, η σύμπλευσή μας με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και η αξιοποίηση των δύο κλειδιών για την επίλυση (ενέργεια-ευρωτουρκική σχέση) είναι ο μόνος δρόμος.

Πρώτο, για να αποφύγουμε να πέσουμε στα βράχια της διχοτόμησης, και,

δεύτερο, για να θέσουμε τέρμα στον παραλογισμό της κατοχής και έτσι να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα κανονικό κράτος.

Γιατί πιστεύω ότι η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές