Εξήγγειλε υποψηφιότητα ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης-«Εμείς όλοι είμαστε το μεγάλο κύμα»

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του "Νέου Κύματος" Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξαγγέλλει και επίσημα υποψηφιότητα για τις Προεδρικές ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης

Ο κ. Χριστοφίδης παρουσίασε το όραμά του για μια "άλλη Κύπρο", με το οποίο θα πορευθεί στις Προεδρικές Εκλογές. Η εξαγγελία έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου του κινήματος «Νέο Κύμα || Volt Cyprus – Η Άλλη Κύπρος» στο Κινηματοθέατρο «Παλλάς».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από το δίκτυο Volt Europa. Προαναγγέλθηκε ότι, μετά τις Προεδρικές Εκλογές, θα δημιουργηθεί κόμμα Volt Cyprus, στα πρότυπα που λειτουργεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κόμματα αναμένεται να βρίσκονται στα εθνικά ψηφοδέλτια στις Ευρωεκλογές.  

Μέλη του κινήματος παρουσίασαν τις θέσεις του, με στόχο η Κύπρος να καταστεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, οι οποίες εκτείνονται σε είκοσι θεματικές ενότητες. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν οι στόχοι για την παιδεία, για τις ΑΠΕ και τον βιομηχανικό τομέα και την πράσινη ανάπτυξη.

Για το Κυπριακό, το «Νέο Κύμα» προτείνει ΔΔΟ σε μια ενιαία χώρα. Εκφράζει, ωστόσο, διαφωνία με την εκ περιτροπής προεδρία και προτείνει συμβούλιο στη βάση του ελβετικού μοντέλου, με ομοσπονδιακή περιοχή ανάπτυξης, που θα διοικείται απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, προτείνουν το πάντρεμα των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών τομέων, με αξιοποίηση της τεχνολογίας, μετάβαση στην πράσινη οικονομία, στην αναβάθμιση του κοινωνικού δικτύου και στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το Τρόοδος, καθώς στόχος είναι να διπλασιαστεί ο πληθυσμός του σε βάθος πενταετίας, με την αυτόνομη επαρχία Τροόδους. Μεγάλη έμφαση δίνεται, επίσης, στην αξιοποίηση των πανεπιστημίων και των ακαδημαϊκών σε διάφορες εκφάνσεις της διακυβέρνησης. Εισηγούνται, δε, λύσεις για το κυκλοφοριακό, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τραμ. 

Παρουσιάστηκαν επίσης θέσεις που αφορούν ειδικά την ενδυνάμωση των νέων. 

Παρέμβαση Πισσαρίδη

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε, μέσω βίντεο, και ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ανέφερε πως ο εύκολος δρόμος είναι να επιλέξουμε το ίδιο κομματικό σύστημα, ο δύσκολος να επιλέξουμε μια άλλη Κύπρο. «Έχουμε φτάσει σε τέτοια σημεία διαφθοράς και απίστευτης γραφειοκρατίας, που πολλές φορές αισθάνομαι ντροπή να πω πως είμαι Κύπριος», είπε. Κάλεσε όπως σπάσουμε τον κομματισμό του παρελθόντος, να ψηφίσουμε για μια αλλαγή.

Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε ότι έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου γνώσεις στα θέματα του μέλλοντος και αναφέρθηκε στα επιτεύγματά του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Είναι όλα μελετημένα, κοστολογημένα και εφικτά», είπε για το πρόγραμμα που ετοίμασε το «Νέο Κύμα». Ας πάρουμε την απόφαση να ψηφίσουμε για μια άλλη Κύπρο, υπογράμμισε.

Βίωμα, όχι σύνθημα

Στην ομιλία εξαγγελίας του, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από μια ιδέα που έχει έρθει η ώρα της, αντηχώντας τα λόγια του Ουγκό. Ήρθε η ώρα, μετά την πρωτοφανή χρεωκοπία του 2013, αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, απαξίωση θεσμών, πασιφανή ανικανότητα των κομμάτων εξουσίας, την πολύχρονη κατοχή του τόπου μας, να φωνάξουμε «δεν πάει άλλο». Μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα, τόνισε.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν έχω μάθει να κολακεύω το πλήθος. Είμαι πολίτης που παθιάζεται με τα κοινά, είμαι γονιός που θέλει να αφήσει μια καλύτερη χώρα στα παιδιά του, είμαι ένας πρώην πρύτανης που έχει δώσει δείγματα γραφής, είπε. «Για μένα η άλλη Κύπρος δεν είναι σύνθημα, είναι βίωμα», υπογράμμισε.

Ένας σοβαρός υποψήφιος, υπέδειξε, οφείλει να προβληματιστεί σε βάθος για το μέλλον του τόπου και να μοιράζεται δημοσίως τον δικό του προβληματισμό. Ο χαρακτήρας, η φιλοσοφία και το πρόγραμμα είναι τα βασικά κριτήρια μιας υποψηφιότητας, σημείωσε. «Ο τόπος μας είναι στο παρά πέντε της διχοτόμησης», είπε, λέγοντας ότι πληρώνουμε στην Αμμόχωστο τους αδέξιους χειρισμούς. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να γράψει για την ανεπάρκεια που διαχρονικά επιδείξαμε. «Δεν θα πάμε μπροστά, αν δεν ομολογήσουμε και τις δικές μας αστοχίες, αν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπήρξαμε μόνο θύματα αλλά και συνδημιουργοί της καταστροφής μας», πρόσθεσε.

Στην πατρίδα μας δεν έχουμε μόνο το τείχος της κατοχής, υπάρχει και ένα εσωτερικό τείχος που χτίζεται από το πολιτικό σύστημα 60 χρόνια, είπε ο κ. Χριστοφίδης. Είναι το σύστημα που χωρίζει τους ανθρώπους, εξήγησε, κάνοντας συγκρίσεις. Ήρθε η ώρα να τα σαρώσουμε, είπε. 

Η τάση των κομμάτων να ελέγχουν τα πάντα αλλοιώνει τη λειτουργία του κράτους, σύμφωνα με τον υποψήφιο. Ως αποτελέσματα ανέφερε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, το φονικό ατύχημα στο Μαρί και το κούρεμα των καταθέσεων. «Το χειρότερο: Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα», σημείωσε. Αποδεικνύουμε ως οργανωμένη πολιτεία μια εντυπωσιακή ανικανότητα διαχείρισης. Έχουμε ένα σύστημα που παράγει συνεχώς χαμένες ευκαιρίες και προκαλεί την απάθεια των πολιτών, πρόσθεσε.

Όλοι μιλούν για μεταρρυθμίσεις αλλά όταν έρθει η ώρα σιωπούν ή προσποιούνται ότι μεταρρυθμίζουν, για να μην αλλάξει τελικά τίποτα, τόνισε. Είναι τυχαίο ότι οι πιο σημαντικές αλλαγές μας ήρθαν από τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως για το πρόγραμμά του συμβουλεύτηκαν τα καλύτερα μυαλά του τόπου και είναι ένα σχέδιο εφικτό και θα παρουσιαστεί σε λεπτομέρεια, ενώ ιδιαίτερο λόγο έκανε για την οικονομία της γνώσης και σειρά θεματικών τομέων.

Σε σχέση με την οικονομία και τους εργαζόμενους είπε πως το χωρίς φαντασία πολιτικό σύστημα τους έπεισε ότι για να έχουν δουλειά θα έπρεπε να χτίζουμε πολυκατοικίες πουλώντας διαβατήρια, όμως η διασφάλιση των εισοδημάτων τους σε βάθος χρόνου θα έρθει μέσα από τη συστηματική αναδόμηση της οικονομίας.

Μιλώντας για τον ιδεολογικό του προσανατολισμό, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως οι αδύναμοι κινδυνεύουν από τους ισχυρούς. Η Κύπρος χρειάζεται συμμάχους και οι φυσικότεροι σύμμαχοι είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που ασπαζόμαστε τις ίδιες αξίες. Το όραμα της ομοσπονδιακής Ευρώπης είναι και το δικό μας όραμα. «Πιστεύω στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στην αμυντική συνεργασία.

Την εμπειρία των πολιτικών μας, που οδήγησε στη διαίρεση της πατρίδας μας, που επέφερε τρεις οικονομικές καταστροφές , αυτή την εμπειρία πράγματι δεν την έχω, υπογράμμισε. Έχω, όμως, το καθαρό βλέμμα του ανθρώπου που δεν αναμείχθηκε στην πολιτική της συναλλαγής και το μετρήσιμο έργο του ανθρώπου που διοίκησε το διαπρεπέστερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και μάλιστα εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης, είπε.

Σε αυτές τις εκλογές είμαι ο μόνος πρόσφυγας υποψήφιος και ο πρώτος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέρχεται από την άλλη πλευρά του Πενταδάκτυλου, δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης, λέγοντας πως έχει το προνόμιο και την  υποχρέωση να γίνει η φωνή των προσφύγων, που το φθαρμένο πολιτικό σύστημα τους θυμάται μόνο στις παραμονές των εκλογών.

«Ως δάσκαλος ζω με τις νέες γενιές πάνω από 30 χρόνια. Ξέρω καλά τις έγνοιες τους», πρόσθεσε. Έχουμε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή τη γενιά και τις γενιές που έρχονται, ανέφερε περαιτέρω.

«Είμαστε ένας μικρός λαός, που πολεμά αιώνες για να ζήσει σ’ αυτή την πανέμορφή γωνιά της Μεσογείου», τόνισε. Πολλές φορές καταφεύγουμε στην ιστορία μας για να πάρουμε μια ανάσα. Θέλουμε να πάρουμε ξανά την πατρίδα μας στα χέρια μας και να την ξαναφτιάξουμε σωστά. Η ιδεολογία μας είναι η πρόοδος της Κύπρου και των ανθρώπων της. θέλουμε για τον τόπο μας μια δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος, υπογράμμισε ο υποψήφιος.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, πρέπει να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που έκαναν το Κυπριακό καριέρα και όλους αυτούς που πλούτισαν από το Κυπριακό. Τα μικρά κράτη για να επιβιώσουν χρειάζονται ηθικό κύρος και κανείς δεν θέλει να ταυτίζεται με χώρες των οποίων οι επικεφαλής εμπλέκονται σε αμφίβολης νομιμότητας δραστηριότητες, υπέδειξε.

Ανέφερε πως τον ρωτά ο κόσμος που πάει απέναντι στα κόμματα και ότι η μάχη είναι χαμένη. «Χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν δίνεται», τόνισε. Αν κάτι έχουμε μάθει από την ιστορία είναι ότι οι κοινωνίες επιφυλάσσουν εκπλήξεις, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές. Μόνο η κριτική δεν αρκεί, είπε. Παίρνω τα ρίσκα μου και σας καλώ να πάρετε κι εσείς τα δικά σας. «Αν αυτό που είμαι, πρεσβεύω και προτείνω απηχούν και τις δικές σας αντιλήψεις, μπορούμε να είμαστε οι χιλιάδες σταγόνες που θα γίνουν κύμα, που θα γίνουν τσουνάμι», τόνισε και διερωτήθηκε αν δεν τολμήσουμε τώρα, πότε; «Σας ζητώ να συγκρίνετε χαρακτήρες, φιλοσοφίες, ιδέες, σχέδια και προγράμματα», συνέχισε. Να αποφασίσετε όχι με το κομματικό κριτήριο και το προσωπικό συμφέρον αλλά με κριτήριο πώς η πατρίδα μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Σας ζητώ να αναρωτηθείτε τι θα σας έκανε περήφανους. «Δεν υπόσχομαι μια εύκολη ζωή, αλλά μια πολιτεία που θα βγάζει τον καλύτερο εαυτό μας», τόνισε.

Μαζί θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, για να κάνουμε την πατρίδα μας καλύτερη. Η άλλη Κύπρος είναι εφικτή, αρκεί να το πιστέψουμε, υπογράμμισε ο κ. Χριστοφίδης. «Εμείς όλοι είμαστε το μεγάλο κύμα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον