Την πρόταση για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας παρουσίασε στην ΕΔΕΚ η ΔΗΠΑ

Την πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας συζήτησαν τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν με τον με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «μέσα στα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στον τόπο μας, μέσα από την οικονομική κρίση, μέσα από τα τεράστια υγειονομικά ζητήματα, ζητήματα που αφορούν στις κοινωνικές ανισότητες, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αλλά και την πορεία του εθνικού θέματος δεδομένης της τουρκικής αδιαλλαξίας, μέσα στα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα και τις αναταράξεις όπως διαμορφώνονται και ουσιαστικά την είσοδό μας σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αυτό που προέχει, κατά την άποψή μας, στον τόπο μας είναι ακριβώς να βάλουμε πλάτες πολλοί».

Πρόσθεσε ότι «συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των καιρών και έχοντας υπόψη και επίγνωση των τεραστίων δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, η κοινωνία, η πατρίδα μας, θεωρούμε ότι θα ήταν το ιδανικό σενάριο όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σε 7-8 πυλώνες και από εκεί και πέρα, μαζί, ομόθυμοι να δώσουμε τη μάχη για την κοινωνία, για την πατρίδα», σημειώνοντας πως «είναι ώρα να υποστείλουμε αν μπορούμε, και νομίζω αν το θελήσουμε θα μπορέσουμε, τις κομματικές σημαίες για πέντε χρόνια και να υψώσουμε τη σημαία της Κύπρου».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για μία εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συνάντηση, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ζητήσει διευκρινίσεις για την πρόταση της ΔΗΠΑ και να καταθέσει προβληματισμούς και εισηγήσεις από την πλευρά της ΕΔΕΚ, σημειώνοντας πως «είμαστε ανοικτοί να συνεχίσουμε τον διάλογο γιατί ακριβώς αυτό που προέχει σήμερα είναι πώς οι πολιτικές δυνάμεις με οποιαδήποτε μορφή θα μπορέσουν να συνεργαστούν αξιόπιστα στη βάση ενός συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος, στη βάση ενός υποψηφίου προέδρου εγνωσμένου κύρους και δυνατοτήτων εφαρμογής ενός τέτοιου προγράμματος, γιατί οι ώρες είναι δύσκολες για την πατρίδα μας και θα πρέπει με σύνεση, με συνέργεια και εποικοδομητικά να στηρίξουμε τους πολίτες και την πατρίδα μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο μέρος της συζήτησης αποτέλεσαν και πρόσωπα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ευρύτερη συνεργασία, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε ονόματα, χαρακτηρίζοντας τις ακόμη πρόωρες, και επεσήμανε ότι αυτή η προοπτική θα εξεταστεί με προσοχή, με νηφαλιότητα και με ψυχραιμία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. «Εάν καρποφορήσει καλώς, εάν όχι τότε υποχρεωτικά θα γίνουν εναλλακτικές επιλογές μεταξύ των οποίων από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν θα αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο και της αυτόνομης καθόδου, όμως θα εξαντλήσουμε αρχικά κάθε περιθώριο και δυνατότητα συγκρότησης μιας αξιόπιστης συνεργασίας», είπε.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ επιβεβαίωσε πως κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα ονόματα, αλλά η συζήτηση έγινε «επί της αρχής, για αυτό που είναι επιβεβλημένο για τον τόπο μας, μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μέσα σε όλους αυτούς τους κινδύνους που αναγνωρίσαμε, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται».

Ανέφερε περαιτέρω πως «δεν είναι η ώρα των έντονα ιδεολογικών προσεγγίσεων, είναι η ώρα των πρακτικών εφαρμοσμένων πολιτικών στη βάση των δεδομένων όπως διαμορφώνονται», καταλήγοντας πως «όσο ικανός και να είναι ένας ή ένα κόμμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αξία και τη σπουδαιότητα της συλλογικής προσπάθειας. Ας στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι μάθαμε από τα λάθη μας, γίναμε πιο γνωστικοί και για αυτό δίνουμε και μια προοπτική και μία διέξοδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»