Αβέρωφ: Σύνεση, σωφροσύνη και εθνική ενότητα για να σπάσουμε αδιέξοδα

Οι πατρίδες δεν ελευθερώνονται με κούφια πατριωτικά λόγια, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός της σύνεσης, της σωφροσύνης, της εθνικής ενότητας και στήριξης των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών «μέσα από τη σωστή πολιτική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, στον επιμνημόσυνο του λόγο για το ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Μιχαλάκη και Ανδρέα Μακρίδη και του πατέρα τους Νίκου Μακρίδη, που τελέστηκε στη Λεμεσό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «δεν χρειάζονται οι επιμνημόσυνοι λόγοι για να εξυμνήσουμε με τα φτωχά μας λόγια και τα πιο πενιχρά μας γραψίματα, τον ηρωισμό κάποιων που με τη θυσία τους κέρδισαν επάξια μια θέση στο πάνθεο των ηρώων».

«Οι επιμνημόσυνοι λόγοι όμως χρειάζονται για να ανασκοπούμε το παρελθόν, να αξιολογούμε το παρόν, με σοβαρότητα, εθνική υπευθυνότητα και σωφροσύνη», είπε και υπέδειξε ότι χρειάζεται, «με έναν πατριωτικό ρεαλισμό να προδιαγράφουμε το μέλλον για την πατρίδα μας».

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, συνέχισε, όλοι θυμόμαστε πως όταν ο ελληνισμός ήταν ενωμένος, καταγράφαμε σελίδες ένδοξης ιστορίας και όταν, δυστυχώς, το σαράκι της εθνικής διχόνοιας έμπαινε ανάμεσα μας, θρηνούσαμε εθνικές συμφορές.

Λέγοντας πως μια από αυτές τις εθνικές συμφορές τις βιώνουμε από το 1974 «με σκλαβωμένη σχεδόν τη μισή μας πατρίδα, με γενιές προσφύγων να έχουν πεθάνει στην προσφυγιά, χωρίς να ολοκληρωθεί το όραμα τους να ξαναζήσουν σε μια ενωμένη πατρίδα», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι «είναι εδώ που χρειάζεται να αξιολογήσουμε το παρόν».

«Δεν ελευθερώνονται οι πατρίδες με κούφια πατριωτικά λόγια, ιδιαίτερα όταν είναι συνειδητή επιλογή ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού, ότι θα επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού δια μέσου των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ο μόνος δρόμος, τόνισε, «είναι ο δρόμος της σύνεσης και της σωφροσύνης, της εθνικής ενότητας και όλοι να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΠτΔ και του νέου ΥΠΕΞ, που προτάσσουν να σώσουμε τα Βαρώσια για να σώσουμε τον τόπο μας, μέσα από τη σωστή πολιτική των ΜΟΕ, για να σπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία».

Οι ήρωες μας Μιχαλάκης και Ανδρέας και όλοι όσοι έδωσαν τη ζωή τους, δεν θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα την τραγωδία της κατοχής, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε και καταγράφουμε την προκλητικότητα της Τουρκίας και είναι γι αυτό που χρειάζονται σωστοί  και σοφοί χειρισμοί, για να σπάσουμε τα αδιέξοδα για να ζήσουμε επιτέλους σε μια πατρίδα επανενωμένη».

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο