Το απίστευτο μοτίβο διαδοχής των κομμάτων που δεν έσπασε ούτε το 2023

Μια παράδοση που κρατά εδώ και σαράντα χρόνια στις Προεδρικές Εκλογές, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με την κατάκτηση της πρωτιάς από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηριζόταν από το Δημοκρατικό Κόμμα, την ΕΔΕΚ και την Δημοκρατική Παράταξη.

Η παράδοση, άρχισε να χτίζεται πριν από σαράντα χρόνια, όταν εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Σπύρος Κυπριανού και παρότι από τότε πέρασαν άλλοι έξι από την Προεδρική καρέκλα, συνεχίζει να υφίσταται. Η παράδοση λοιπόν, λέει ότι μετά την εκλογή Προέδρου από το ΔΗΚΟ, εκλέγεται ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν δύο θητείες του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κι ο κύκλος συνεχίζεται…

Μετά τον Σπύρο Κυπριανού, Πρόεδρος εξελέγη το 1988 ο Γιώργος Βασιλείου, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, ενώ ακολούθησαν δύο θητείες (1993, 1998) του Γλαύκου Κληρίδη, που ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Κληρίδης μπορεί να επαναδιεκδίκησε το 2003 την τρίτη του θητεία, όμως, ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ, εξελέγη από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ακολούθως, το προεδρικό στέμμα έλαβε το 2008 ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ο άνθρωπος που εξελέγη στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2013,2018).

Έτσι, το 2023 η εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη με την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, συνέχισε την παράδοση που ξεκίνησε το 1983. Πλέον μένει να διαφανεί μέχρι πότε θα συνεχίζεται η συγκεκριμένη παράδοση και κατά πόσον θα βρεθεί κάποιο κόμμα ή κάποιος υποψήφιος να την σπάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία