Η μεγάλη επιστροφή του ΑΚΕΛ-Βλέπει εξουσία με Μαυρογιάννη

Μπορεί να έκοψε πρώτος το νήμα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ωστόσο μεγάλος νικητής της νύχτας του πρώτου γύρου μπορεί να αισθάνεται και το ΑΚΕΛ. Η ηγεσία του κόμματος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με την επιλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη, το οποίο ξεκάθαρα έχει αποδώσει. Η δεύτερη θέση και μάλιστα με μικρή διαφορά, αδιαμφισβήτητα έχει δικαιώσει την επιλογή του κόμματος, η οποία βλέπει προοπτικές νίκης στις Προεδρικές Εκλογές και επιστροφής στην εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόθεση του ΑΚΕΛ, στις αρχές του 2022, ήταν η διαβούλευση με το ΔΗΚΟ, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου αντιπολιτευτικού μετώπου που θα συμπορευόταν στις Προεδρικές Εκλογές. Η ιδέα αυτή οδηγήθηκε σε ναυάγιο, λόγω των διαφορετικών αναγνώσεων που έκαναν οι δύο πλευρές και το ΑΚΕΛ αντιλήφθηκε πως έπρεπε να τραβήξει μοναχικό δρόμο. Στο shortlist του κόμματος βρέθηκαν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, με τον κ. Μαυρογιάννη να επικρατεί, καθώς κρίθηκε πως ο χαρακτήρας και η διπλωματική του εμπειρία υπερτερούσαν, ενώ θεωρείτο πιο ελκυστικός υποψήφιος για τον κόσμο της Κεντροαριστεράς σε σχέση με τον κ. Δημητριάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Το ρίσκο ήταν μεγάλο και τα οφέλη αποδείχθηκαν ακόμη μεγαλύτερα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, παρόλο που ήταν έμπειρος διπλωμάτης, ήταν άπειρος στα party politics και ξεκίνησε την κούρσα ως αουτσάιντερ, μένοντας πίσω στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έκτισε ένα γερό πολιτικό προφίλ και μετά από ένα σπριντ από τον Νοέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα, έδειξε ότι μπορούσε και ότι θα διεκδικούσε στα ίσα την είσοδο του δεύτερου γύρου, όπως και τελικά έγινε.

Το μεγάλο αυτό επίτευγμα φαίνεται να χτίστηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: Στον χαρακτήρα του, το πρόγραμμά του και τον τρόπο που λειτούργησε το ΑΚΕΛ. Ο πράος και μη συγκρουσιακός χαρακτήρας του Ανδρέα Μαυρογιάννη φαίνεται να τον κατέστησε ιδιαιτέρως συμπαθή αρκετά γρήγορα σε ένα κοινό που δεν τον γνώριζε απαραιτήτως, πέραν από τις φωτογραφίες των συνομιλιών για το Κυπριακό. Φαίνεται πως κατάφερε να πείσει για την καθαρότητα και την ευθιξία του, κερδίζοντας πόντους για την στάση του σε θέματα διαφθοράς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μαυρογιάννης έστησε μια δική του ομάδα συνεργατών, προερχόμενους από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, οι οποίοι, με την συμβολή του ΑΚΕΛ, έστησαν ένα πρόγραμμα που αποδείχθηκε ελκυστικό και σε κόσμο πέραν των κομματικών ορίων. Την ίδια στιγμή, το ΑΚΕΛ έκανε ένα βήμα πίσω, επιτρέποντας του να τρέξει τις εκλογές με αρκετή ανεξαρτησία, την ίδια στιγμή που το κόμμα της Αριστεράς εργαζόταν μεθοδικά και στοχευμένα, με στόχο την υψηλή συσπείρωση της κομματικής βάσης.

Η συνταγή πέτυχε. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πλέον βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, αφήνοντας στην τρίτη θέση μια παλιά καραβάνα της πολιτικής, που ξεκίνησε να τρέχει πρώτος τις εκλογές. Συγκεντρώνοντας γύρω του προσωπικότητες από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, που δεν περιοριζόταν στο ΑΚΕΛ, ούτε καν στην Αριστερά, ο υποψήφιος κατάφερε να αποταθεί και σε άλλα κοινά, προτάσσοντας ως κεντρικό σύστημα την προοδευτική αλλαγή. Και παρόλο που το ΑΚΕΛ ευαγγελιζόταν αυτή την προσέγγιση για χρόνια, στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη ήταν που βρήκε ανταπόκριση το μήνυμά του, καθώς το ίδιο το κόμμα βρισκόταν σε συνεχή πτωτική πορεία μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια.

Προφανώς ο στόχος δεν τελειώνει στον πρώτο γύρο αλλά ΑΚΕΛ και κ. Μαυρογιάννης θέλουν να επικρατήσουν την ερχόμενη Κυριακή. Η μάχη δεν δίνεται για την τιμή των όπλων αλλά για τη νίκη. Είναι, όμως, κατανοητό πως θα πρέπει η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη να προσελκύσει όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορεί, γνωρίζοντας πως οι «φυσικοί σύμμαχοι» του ΑΚΕΛ, τα κόμματα του Κέντρου, έχουν στην πλειονότητά τους ταχθεί υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον πρώτο γύρο. Αυτό αφήνει τον ΔΗΣΥ, κάτι που θα συνιστούσε μεγάλη υπέρβαση που επίσης ενέχει ρίσκο, το Κίνημα Οικολόγων, τους ψηφοφόρους των «μικρών» υποψηφίων και το ΕΛΑΜ, με το οποίο ήδη ξεκαθάρισε πως δεν θα διαβουλευθεί ο ίδιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ως δυνητικές δεξαμενές νέων ψηφοφόρων.

Στις πρώτες του δηλώσεις, πάντως, ο υποψήφιος έριξε δίχτυα προς Πινδάρου, μιλώντας για πίστη στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το σημείο στο οποίο υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. «Από αύριο θα έχουμε επαφές με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Αναμένω ότι θα μιλήσουμε με τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου κάποια στιγμή», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο που υποστήριξε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, προσθέτοντας πως «αισθανόμαστε ικανοποίηση που δικαιώνεται η επιλογή μας». Χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη πολυσυλλεκτική, κάτι που τόσο καιρό αναφερόταν ως βασικό χαρακτηριστικό του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο υποψήφιος ιεράρχησε το Κυπριακό ως ύψιστη προτεραιότητα. «Η δεύτερη Κυριακή είναι άλλες εκλογές», είπε με νόημα ο κ. Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες