Να τύχει ελέγχου το κράτος για πολιτική διαφήμιση ζητά ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Για σοβαρά ελλείμματα πολυφωνίας και ισότιμης μεταχείρισης των προεδρικών υποψηφίων κάνει λόγο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών είναι περιουσία του κράτους, γι’ αυτό όσοι τις διαχειρίζονται οφείλουν να ανταποκρίνονται στην αποστολή και τις υποχρεώσεις τους. Μια από αυτές τις υποχρεώσεις είναι η ίση μεταχείριση των υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους. 

«Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, πρόκειται για «υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νομοθεσία και αφορούν στην έγκυρη, σφαιρική ενημέρωση των πολιτών και την ισότιμη προβολή των υποψηφίων από τα τηλεοπτικά προγράμματα». Διαπιστώνουμε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, παρά τις ξεκάθαρες συστάσεις της Προέδρου της Αρχής, για πρόσκληση περισσότερων υποψηφίων στο τελευταίο διακαναλικό ντιμπέιτ, επιμένουν να οργανώσουν συζητήσεις, μόνο με τρεις υποψήφιους. Επίσης, όπως πληροφορούμαστε, κάποιοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν υπέβαλαν, ως όφειλαν, κώδικα για την κάλυψη των εκλογών. Η θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα μπορούσαν  να οργανώσουν διακαναλική συζήτηση πάνω στη βάση της προηγούμενης», αναφέρει ο υποψήφιος.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «εδώ και εβδομάδες με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, Υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες διαφημίζουν καθημερινά, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο διαδίκτυο, διάφορα έργα τους, κατά τρόπο που συνιστά ξεκάθαρη πολιτική διαφήμιση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου που στηρίζει η απερχόμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για πολιτική διαφήμιση, η οποία ασφαλώς δεν συνυπολογίζεται στο ποσό το οποίο οι υποψήφιοι οφείλουν να μην υπερβούν».

Τόνισε πως το κράτος οφείλει άμεσα να καταθέσει στοιχεία και να τύχει ελέγχου για τα ποσά που έχει διαθέσει για διαφημίσεις με τον πλέον αντιδεοντολογικό τρόπο παραμονές εκλογών. «Το ζήτημα της διάθεσης κρατικών – ή ακόμα και ευρωπαϊκών πόρων – για σκοπούς πολιτικής διαφήμισης είναι μείζον ζήτημα επηρεασμού της κοινής γνώμης παραμονές εκλογών. Ζητώ διαφάνεια: τι έχει δαπανηθεί, ποιοι έχουν επωφεληθεί και έλεγχο από τον Έφορο Εκλογών και την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης που ελέγχει το περιεχόμενο, να  παρέμβουν για να αποτρέψουν αυτή την κατάχρηση», δήλωσε ο υποψήφιος.

«Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεση εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάνει εγκαίνια και κόβει κορδέλες. Το λέει απολογισμό αλλά στην πράξη κάνει μια ωμή παρέμβαση για να ευνοήσει εκείνους τους υποψηφίους που θέλει να συνεχίσουν την πολιτική του», πρόσθεσε.

H διαφάνεια, η δεοντολογία, η τήρηση των κανόνων είναι προϋπόθεση για να έχουμε ένα Τίμιο Κράτος, που κατοχυρώνει την πολυφωνία, τη διαφάνεια στη χρήση των πόρων – κρατικών ή ευρωπαϊκών – για τους σκοπούς της διαφήμισης. Οι θεσμοί που έχουν εντολή να ελέγχουν και να διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων, πρέπει να λειτουργούν ακηδεμόνευτα και όχι να αναμένουν αν θα υπάρξει, ή όχι αντίδραση. «Δεν είναι τυχαίο που για μία ακόμα χρονιά επί των ημερών Αναστασιάδη, η Κύπρος βλέπει τους δείκτες στη διαφάνεια να κατρακυλούν. Δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ διαπιστώνει σοβαρά ελλείμματα πολυφωνίας», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης. «Το Τίμιο Κράτος, η διαφάνεια, οι κοινοί κανόνες για όλους, είναι δικαίωμά μας. Την Κυριακή θα το διεκδικήσουμε με την ψήφο μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ