Οι κομματικές χορηγίες για εκλογές, τα νέα κόμματα και τα προσωπικά αφηγήματα

Εισαγωγή στη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου αποτέλεσε το διακαναλικό debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ επτά υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στα χρήματα που δίνονται για τις Προεδρικές Εκλογές μέσω της ενιαίας χορηγίας στα κόμματα. Πρόκειται για μία διαδικασία που προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς, όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος κινήθηκε νομικά για το ζήτημα, αποκλείονται από αυτά τα χρήματα οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ενώ, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, δεν υπάρχει διαφάνεια για το πού ακριβώς καταλήγουν, με τον Χρίστο Χρίστου να αποκαλύπτει ότι στην ουσία έλαβε και το Κίνημα Οικολόγων χορηγία, το οποίο δεν στηρίζει κανένα υποψήφιο στις Προεδρικές Εκλογές.

Μάλιστα παρέμβαση για το ζήτημα έκανε κατά τη διάρκεια του debate και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος διευκρίνισε στο Twitter ότι «με τροποποίηση του νόμου στο τέλος του 2021, η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα είναι μία και αδιαίρετη, ενώ πριν είχε δύο σκέλη (τακτική χρηματοδότηση συν χορηγία για κάλυψη εκλογικών δαπανών όταν υπήρχαν εκλογές)». Σήμερα θα γίνουν οι τελικές αγορεύσεις ενώπιον του Δικαστηρίου, ενώ το θέμα ελέγχεται και από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης προκάλεσε τους υποψηφίους που στηρίζονται από κόμματα να πουν τι χρήματα πήραν από τα κόμματα που διαχειρίζονται τις χορηγίες. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι το θέμα δεν τον αφορά και πρέπει να το δουν αυτοί που το ενέκριναν, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστος Χρίστου κατέρχονται ως κομματικοί υποψήφιοι, ενώ οι Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Αχιλλέας Δημητριάδης είναι ανεξάρτητοι χωρίς κομματική υποστήριξη.

«Άτε σιόρ»

Η συζήτηση με επτά υποψηφίους μπορεί να αποτέλεσε εξαιρετικό βήμα πολυφωνίας, αλλά δεν βοήθησε καθόλου στην τήρηση της συμφωνημένης διαδικασίας και των χαμηλών τόνων. Υπήρξαν εντάσεις και εκνευρισμός, ιδιαίτερα από κάποιους συμμετέχοντες, εριστικές προσεγγίσεις, ενώ δεν έλειψαν οι μπηχτές, οι ειρωνείες και οι χαρακτηρισμοί και υπήρξαν πάρα πολλές διακοπές, χωρίς να προσθέτουν απαραιτήτως κάτι στη συζήτηση. Σε μεγάλο βαθμό, όμως, υπήρξαν προσωπικά αφηγήματα και όχι μεγάλη συζήτηση κι όταν αυτή γινόταν ήταν συνήθως εκτός διαδικασίας, με υποψήφιους να πετάγονται σε φάσεις που δεν είχαν τον λόγο, και οδηγούσε σε αντιπαραθέσεις.

Αποκορύφωμα των εντάσεων ήταν ο καβγάς μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη με αφορμή το Κυπριακό. Νωρίτερα, ο κ. Μαυρογιάννης είχε δηλώσει πως κάθεται μεταξύ δύο αναξιόπιστων, εννοώντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδης. «Συμφωνώ με τον κ. Μαυρογιάννη για τους δυο αναξιόπιστους που είναι συνεχιστές της πορείας Αναστασιάδη, αλλά είναι και ο ίδιος», είπε ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας πως ο τέως διαπραγματευτής ήταν μέρος της ομάδας του Προέδρου της Δημοκρατίας. Του υπέδειξε ότι έπρεπε να παραιτηθεί όταν ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ιδεοθύελλες για τη λύση δύο κρατών.

«Λέτε κουβέντες του αέρα, δεν έχετε καμία αξιοπιστία. Ο κ. Μαυρογιάννης έθιξε πρώτος το θέμα του Βαρωσιου. Μην μου λέτε εμένα κουβέντες, μπορώ να τα αποδείξω. Δεν είμαι εγώ που πηγαίνω για να έχω προσωπικό συμφέρον στην επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων», απάντησε ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, βάζοντας στο στούντιο φωτιά. «Τον μισθό σας τον επιάνετε πέντε χρόνια τζαι δεν εκάμνετε διαπραγματεύσεις τζαι εννα μου πείτε εμένα για την Τιτίνα Λοϊζίδου. Άτε σιόρ, παραιτάτε με». «Είναι εύκολοι οι λαϊκισμοί, κ. Δημητριάδη, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από ανθρώπους σαν εσάς», αντέτεινε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, με τον Αχιλλέα Δημητριάδη να απαντά «ενώ από ανθρώπους σαν εσάς, που δεν κάνατε τίποτα πέντε χρόνια, δεν είναι εύκολοι».

Σημειώνεται ότι σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Μαυρογιάννης κατηγόρησε τον κ. Δημητριάδη για αστειότητες, κάτι που στη συνέχεια απέσυρε.

Αναπάντητες κλήσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο πλαίσιο της τηλεμαχίας επανήλθε και η αντιπαράθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.  Ο κ. Νεοφύτου κατηγόρησε τον τέως Υπουργό του Νίκου Αναστασιάδη για αλαζονεία και πως «σούζει τα πόθκια του πριν καβαλλιτζέψει» και τον χαρακτήρισε προσαρμοστικό διπλωμάτη, όπως και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Δεν είμαι εγώ που μίλησα δημόσια για ονόματα που θα υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό», απάντησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να διαμονοποιείται η προσπάθειά του για συνένωση δυνάμεων. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να διευκρινίσει πως μιλά με ανθρώπους ολόκληρου του πολιτικού πλαισίου και μετά τις εκλογές θα ζητήσει συνάντηση μαζί τους, για να τους ενημερώσει και να λάβει αποφάσεις και θα έχει την ευθύνη των επιλογών του.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ερωτήθηκε αν θα απαντήσει το τηλέφωνο στον Νίκο Χριστοδουλίδη εάν εκλεγεί, λέγοντας πως «τηλέφωνο απαντώ σε όλο τον κόσμο» αλλά τόνισε πως κατέβηκε στις εκλογές για να κερδίσει και στη Δημοκρατία αυτός που εκλέγεται αναλαμβάνει τη διοίκηση και αυτός που χάνει είναι στην αντιπολίτευση. Ο κ. Χριστοδουλίδης, από πλευράς του, είπε ότι θα τηλεφωνήσει.

Προθέσεις και ανακοινώσεις

Κατά τη διάρκεια του debate προαναγγέλθηκε εμμέσως η δημιουργία ή η μετεξέλιξη τριών πολιτικών σχηματισμών. Ο Γιώργος Κολοκασίδης είπε πως θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μετά τις εκλογές, χωρίς να προσδιορίζει το είδος και τη φύση που θα προσλάβει. Ο Αχιλλέας Δημητρίαδης επανέλαβε τη θέση πως ήρθε για να μείνει στην πολιτική, ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως το «Νέο Κύμα» θα διεκδικήσει και τις Βουλευτικές Εκλογές.

Δύο υποψήφιοι βρήκαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αβέρωφ Νεοφύτου, που σε προηγούμενο debate είχε ανακοινώσει πως ο Υπουργός Οικονομικών του θα είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ανακοίνωσαν και τους δικούς τους Υπουργούς Οικονομικών. Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης προορίζει γι’ αυτή τη θέση τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και ο Αχιλλέας Δημητριάδης τον καθηγητή Σταύρο Ζένιο. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το θέμα.

Αρκετές προαγγελίες υπήρξαν πάντως σε προγραμματικό επίπεδο, για ζητήματα τα οποία προτίθενται οι υποψήφιοι να δρομολογήσουν εάν εκλεγούν. Μεταξύ άλλων, ο Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για διακοπή της επιδοματικής πολιτικής προς τους αιτητές ασύλου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης για δημιουργία πράσινων κοινωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές