Οι πυλώνες Μαυρογιάννη και το όραμά του για τον τόπο-«Θα είμαστε στον β’ γύρο»

Τις προτεραιότητες της διακυβέρνησής του παρουσίασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Πλαισιωμένος από τους στενούς του συνεργάτες, ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ επανέλαβε το μήνυμα του «Κύπρος Μπορείς» και ανακοίνωσε τους 1+22πυλώνες δράσης του, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από τις έρευνες και την επαφή του με τους πολίτες και με βάση τις ανησυχίες τους. Έστειλε, ταυτόχρονα, μηνύματα νίκης, λέγοντας πως «είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ότι θα είμαστε στον β’ γύρο».

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως «στις σημερινές περιστάσεις, υπάρχει μια σαφής, απαράκαμπτη και προεξέχουσα προϋπόθεση. Να απαντήσουμε εδώ και τώρα στους φόβους και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης. Σε όλα όσα αποτελούν τροχοπέδη για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Η Κύπρος, οι πολίτες, βιώνουν μια πρωτοφανή πραγματικότητα. Τη βιώνουμε όλοι μας. Ακριβώς για αυτό, άμεση μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε ένα σαφές πλαίσιο για αντιμετώπιση  των φόβων και των ανησυχιών, με συγκεκριμένες λύσεις, ορθολογισμό και χρονοδιάγραμμα. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να συγχρονίζεται με την πραγματικότητα της κοινωνίας. Εμείς θα το πράξουμε. Αποτελεί ζωτικό συστατικό της φιλοσοφίας με την οποία εμείς θα κυβερνήσουμε τον τόπο».

Με αφετηρία τα πιο πάνω ζητήματα, επεξεργαστήκαμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις που δίνουν λύσεις και απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών, πρόσθεσε. Ακολούθως παρουσίασε τις βασικές του προτάσεις σε μία σειρά ζητημάτων προτεραιότητας.  

Ακρίβεια

•             Καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, στη βάση κλιμακωτής επιδότησης, η οποία θα φτάνει μέχρι και το 100%.

•             Κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

•             Διεκδίκηση από την Ε.Ε. περαιτέρω μείωσης του φόρου κατανάλωσης

•             Πλήρης απόδοση της ΑΤΑ, με βάση τη διακύμανση του πληθωρισμού και διεύρυνσή της για όλους τους εργαζομένους.

•             Επαναφορά της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9%, για όσο διαρκεί η κρίση.

•             Φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.

Διαφθορά

•             Περιορισμός θητειών και εναλλαξιμότητα σε Δημόσια Αξιώματα και στη Δημόσια Υπηρεσία.

•             Διαχωρισμός της αρμοδιότητας του δημόσιου κατήγορου από τη λειτουργία του νομικού συμβούλου του Κράτους.

•             Κριτήρια επιλεξιμότητας και καταλληλότητας για όλους τους διορισμούς. Να διορίζονται οι καταλληλότεροι σε κάθε θέση.

•             Σωστή, αυστηρή εφαρμογή και επέκταση του «πόθεν έσχες».

•             Υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων για όσους καταδικάζονται για αδικήματα διαφθοράς.

•             Έλεγχος, διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω της ψηφιακής μετάβασης.

Μεταναστευτικό

•             Διαλογή αιτήσεων ασύλου ανάμεσα σε πρόδηλα αβάσιμες και βάσιμες με σκοπό την επιτάχυνση της εξέτασης τους και διασύνδεση με τη διαδικασία επαναπατρισμών.

•             Χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης των αιτήσεων που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες κατά το μέγιστο.

•             Έλεγχος, διαφάνεια και σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και ένταξης. 

•             Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεων από τον Κανονισμό του Δουβλίνου και ισότιμης κατανομής των αιτούντων ασύλου.

•             Υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου για την Ένταξη των Μεταναστών και των Προσφύγων στην κοινωνία.

•             Σύσταση Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη μετανάστευση και εμπλοκή της UNHCR.

Στήριξη των νέων

•             Ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

•             Επέκταση και γενίκευση του δημόσιου ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

•             Αύξηση της κρατικής επένδυσης στην έρευνα και καινοτομία για δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. 

•             Ενίσχυση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας.

•             Προώθηση και αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και της θέσης των τεχνικών επαγγελμάτων.

•             Δημιουργία δημόσιων ποιοτικών υποδομών φροντίδας για βρέφη και παιδιά.

•             Επίδομα ενίσχυσης προς νέους γονείς στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων.

Εκποιήσεις

•             Δημιουργία μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών

•             Ρύθμιση των οικογενειακών δανείων, ώστε να τερματιστεί η μεταφορά χρέους σε διαζευγμένους/-ες και στις επόμενες γενιές.

•             Απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης υποθέσεων.

•             Ολοκληρωμένη μελέτη για μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Στεγαστικό

•             Σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής.

•             Παροχή κινήτρων για αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας.

•             Ουσιαστική βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών.

•             Αξιοποίηση κρατικής γης από τις τοπικές αρχές σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

•             Αξιοποίηση αδρανών ακινήτων για μίσθωση ή για χρήση ως φοιτητικές εστίες.

•             Νέα αποτελεσματικά σχέδια Κοινωνικής Στέγασης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Κυπριακό

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο υποψήφιος τόνισε πως η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας παραμένει σε εκκρεμότητα. «Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Αν δεν δράσουμε άμεσα, επιδιώκοντας την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, ο οδοστρωτήρας που προχωρά στην Αμμόχωστο, στις θαλάσσιες ζώνες και στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση», είπε.

Πρέπει να εργαστούμε για την δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν θα το πετύχουμε μόνο μέσα από διπλωματικούς χειρισμούς. Η διαμόρφωση των οργανικών συνθηκών της ειρήνης, με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, των μηχανισμών της ΕΕ και του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυπριακού, πρόσθεσε.

«Με απόλυτη συνέπεια, πρέπει να διαφυλάξουμε τη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, το κεκτημένο της διαδικασίας και το πλαίσιο Γκουτέρες, παρά την επιμονή της Τουρκίας σε δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την επανένωση του τόπου μας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση των στρατευμάτων και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κυπρίων. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας», ανέφερε περαιτέρω ο κ. Μαυρογιάννης.

Το όραμα

Οι προτάσεις για αντιμετώπιση των ζητημάτων που καίνε τους πολίτες και κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας, αποτελούν κύρια προτεραιότητα. Την ίδια ώρα όμως εξίσου σημαντικό είναι και το όραμα, υπογράμμισε ο υποψήφιος. «Όραμα για τον πολίτη και τον άνθρωπο, με έγνοια για τον τόπο και το μέλλον του. Όραμα που υπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Τις ανάγκες των πολλών», εξήγησε.

Από την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Παιδεία, ως τον φορέα που χτίζει το αύριο και την άνθηση της νέας γενιάς, μέχρι την Υγεία, την οικονομική δραστηριότητα και την αγροτική ανάπτυξη. Την έρευνα, την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το επιχειρείν σε γόνιμες και ασφαλείς συνθήκες. Την προστασία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων, ώστε να μη μένει κανείς στο περιθώριο της ζωής. Την πλήρη διασφάλιση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον τερματισμό κάθε μορφής διάκρισης. Την ταχεία, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και των ανθρώπων του.

Για τη χρηστή διοίκηση, την ορθολογική και αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους, των θεσμών και της δημόσιας υπηρεσίας, την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας. Για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και τους θεσμούς του. Για ένα νέο πολιτικό ήθος και μια ευγενή προσέγγιση της πολιτικής, με σεβασμό και αξιοπρέπεια, σημείωσε περαιτέρω.

«Το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να πιστέψουμε πως μπορούν να υλοποιηθούν προτάσεις που να ακουμπήσουν κάθε σημαντικό τομέα της ζωής μας.  Με επίκεντρο τους πολίτες.  Με την πεποίθηση ότι το αύριο της Κύπρου μας και το δικό μας μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερο.  Όλοι μαζί καλούμαστε από σήμερα να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.  Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το επαναλάβουμε», τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Αυτό το όραμα, το έχουμε μετατρέψει σε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Ένα πρόγραμμα στη βάση 1+22 πυλώνων. Ένα εις βάθος, εγχειρίδιο δράσης», είπε. Εξήγησε πως σε κάθε πυλώνα αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση, καθορίζεται ο στόχος μας και προσδιορίζεται το πλαίσιο των προτάσεων και για κάθε πυλώνα παρουσιάζονται και αναλύονται προτάσεις συγκεκριμένες, κοστολογημένες και μεθοδολογικά ελεγμένες ώστε να καθίστανται απόλυτα εφαρμόσιμες.

«Δεν πρόκειται για χρυσή βίβλο αλλά για μια σειρά ρεαλιστικών προσεγγίσεων και προτάσεων, βγαλμένων μέσα από τις εμπειρίες και τη ζωή. Προτάσεις που αντλούνται από τις ανάγκες των ανθρώπων μας, την επιστημονική και τεχνοκρατική γνώση, καθώς και τη συνεχή διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε σκέψεις, προσεγγίσεις, εισηγήσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων και ιδεών», ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

«Προτάσεις και εργαλεία υλοποίησης τα οποία θα χρησιμοποιήσει η διακυβέρνησή μας για μια ουσιαστική και προοδευτική αλλαγή. Μια αλλαγή που να δικαιώνει τους ανθρώπους μας, μετουσιώνοντας σε πράξη, με σεβασμό και σεμνότητα, ήθος και αποφασιστικότητα, την απαίτηση να ανεβάσουμε την πατρίδα μας λίγο ψηλότερα», τόνισε.

Χαρακτήρας και αξιοπιστία

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στον χαρακτήρα του, που αποτέλεσε πολλές φορές θέμα συζήτησης. «Εμείς δεν φωνασκούμε, δεν θριαμβολογούμε. Ξέρετε κάτι; Με κατηγορούν πολλοί ότι είμαι χαμηλών τόνων και μου το χρεώνουν ως αδυναμία ηγεσίας.  Ηγεσία είναι να έχεις όραμα, να το θέτεις, να δημιουργείς συνειδητούς συνοδοιπόρους, να διαμορφώνεις σχέδια δράσης και να φέρνεις αποτελέσματα.  Αυτό θα πράξουμε», είπε.  

Πρόσθεσε ότι οι επικοινωνιακές δεξιότητες έχουν παρεξηγηθεί και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. «Θεμελιώδης επικοινωνιακή αξία είναι να στέκομαι σήμερα απέναντί σας, απέναντι στην κοινωνία με αξιοπιστία και σοβαρότητα, με απόλυτη ειλικρίνεια και εντιμότητα, χωρίς βαρίδια, όπως άλλωστε πορεύτηκα σε όλο το δημόσιο μου βίο, και  να συμφωνήσουμε συνειδητά και αμετάκλητα ότι η Κύπρος μπορεί! Αυτό καλώ τους πολίτες να πράξουμε μαζί», υπογράμμισε.

Gala vs διαβατήρια

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που απασχολεί τα social media έντονα τις τελευταίες ώρες, το δείπνο Gala των 300 ευρώ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει διεθνώς, προσθέτοντας πως η εκστρατεία του δεν διακινεί εκατομμύρια, όλες οι εισφορές γίνονται με διαφανή τρόπο και η συγκεκριμένη πρόσκληση δεν απευθυνόταν σε άτομα που έχουν δυσκολίες, αλλά σε όσους διαθέτουν αυτό το ποσό. «Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα, ειλικρινά. Ας το δει κάποιος συγκριτικά με την ανάγκη να δίνεις 50.000 να παίρνεις χρυσό διαβατήριο, να δίνεις σε κόμματα με αδιαφανείς διαδικασίες. Νομίζω είναι άδικη αυτή επίθεση», είπε, περνώντας στην αντεπίθεση.

ΑΚΕΛ

Για την συσπείρωση του ΑΚΕΛ, ο υποψήφιος εκτιμά πως «πάει γενικά καλά» και «βελτιώνεται πάρα πολύ» αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει δρόμος να καλυφθεί. Πρόσθεσε πως απευθύνεται σε όλους τους πολιτικούς χώρους, στην κοινωνία των πολιτών. «Δεν μας ανησυχούν τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, μάλλον μας ενθαρρύνουν. Και πιστεύουμε ότι είναι όχι απλώς εφικτό, αλλά είναι το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες, ότι θα είμαστε στον β’ γύρο», τόνισε.

Ο πήχης είναι ψηλά με την εμπιστοσύνη του ΑΚΕΛ προς το πρόσωπό του, είπε, κι από άλλους χώρους, λέγοντας ότι θα φέρει ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος τέρμα στα κακώς έχοντα του τόπου. Στην ερώτηση αν έχει σκεφτεί με ποιον θα συνεργαστεί στον β γύρο, είπε ότι «όχι πολύ», αλλά τον ενδιαφέρει να πείσει ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που μπορεί να φέρει την αλλαγή και όχι την αναπαλαίωση και «μια από τα ίδια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για το γκαλά με είσοδο €300 ο Μαυρογιάννης-«Άδικη επίθεση»

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ