Καταγγελίες ΑΚΕΛ για εισφορές επενδυτών σε ΔΗΣΥ-Εμπλέκει δικηγορικά Υπουργών

Σε σειρά καταγγελιών που διασυνδέουν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα με οικονομικό όφελος πρώην και νυν μελών της Κυβέρνησης, καθώς και του κυβερνώντος κόμματος, προέβη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Ο κ. Χριστοφίδης ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες του και από τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Στα βαθιά η συζήτηση στη Βουλή-Στο μικροσκόπιο εισφορές επενδυτών σε κόμματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, τα οποία προέρχονται από τον δημοσιοποιημένο κατάλογο εισφορών του ΔΗΣΥ, η παράταξη έλαβε εισφορές από πρόσωπα που, μέσω ΚΕΠ, πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι Πολίτες, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 205 χιλιάδες ευρώ. Οι πέντε περιπτώσεις αφορούν τους:

1. Al Saaty Sabah, ο οποίος πολιτογραφήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 31/7/2018 και το 2019 εμφανίζεται εισφορά του στον ΔΗΣΥ ύψους 50,000 ευρώ.

2. Salem Abukheizran, που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 12/12/2016. Το 2018 εμφανίζεται να έχει καταθέσει εισφορά στον ΔΗΣΥ ύψους 40,000 ευρώ.

3. Dmitry Chipliev, ο οποίος πολιτογραφήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 16/7/2014. Ο ίδιος εμφανίζεται με δύο εισφορές στον ΔΗΣΥ, 50,000 ευρώ το 2017 και 25,000 το 2016. Το σύνολο των εισφορών του είναι 75,000 ευρώ.

4. Tarek Sadi Moamen, που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 25/7/2019. Το 2018 παρουσιάζεται με εισφορά προς τον ΔΗΣΥ ύψους 20,000 ευρώ.

5. Yan Lugen, που πολιτογραφήθηκε με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις 26/9/2018. To 2019 η εταιρεία Holimax Investment Ltd στην οποία ο Yan Lugen παρουσιάζεται ως συνδιοκτήτης, κατέθεσε εισφορά του ποσού των 20,000 στον ΔΗΣΥ.

«Σε αυτές τις πέντε περιπτώσεις που καταφέραμε να εντοπίσουμε, ένα συνολικό ποσό ύψους 205,000 ευρώ έχουν κατατεθεί ως εισφορά στον ΔΗΣΥ από πολιτογραφηθέντες, λίγο πριν ή λίγο μετά από την πολιτογράφησή τους. Δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα και υπόνοιες για άμεση σύνδεση της εισφοράς προς το κυβερνών κόμμα με την πολιτογράφησή τους», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Καλούμε τον Γενικό Ελεγκτή να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που καταθέτουμε. Καλούμε επίσης τον Γενικό Ελεγκτή να μας ενημερώσει για το κατά πόσο υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες έγκρισης των πιο πάνω πολιτογραφήσεων και εάν ναι, ποιες ήταν αυτές οι παρατυπίες, πρόσθεσε. Εάν τα στοιχεία επιβεβαιώνονται θα πρέπει οι Αρμόδιες Αρχές να εξετάσουν υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς, υπέδειξε.

Περαιτέρω, ο Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι, με βάση στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, 353 αιτήσεις για πολιτογραφήσεις έχουν κατατεθεί από δικηγορικά γραφεία που ανήκουν σε νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ή σε συγγενικά τους πρόσωπα 1ου βαθμού. Συγκεκριμένα:

1. Δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι υπέβαλε 57 αιτήσεις.

2. Δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης, Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 7 αιτήσεις.

3. Νομικός οίκος Harneys (Αριστοδήμου, Λοιζίδης, Γιολίτης Δ.Ε.Π.Ε.) υπέβαλε 7 αιτήσεις. Το γραφείο αυτό συνδέεται με την πρώην Υπουργό Έμιλυ Γιολίτη.

4. Δικηγορικό γραφείο Αντρέας Δημητριάδης και ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. υπέβαλε 272 αιτήσεις. Το γραφείο ανήκει σε συγγενείς 1ου βαθμού του τέως Υπουργού Μάριου Δημητριάδη.

5. Δικηγορικό γραφείο LLPO Law Firm υπέβαλε 10 αιτήσεις. Ο τέως Υπουργός και νυν βοηθός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης ανήκε στην ομάδα του δικηγορικού γραφείου.

«Εάν επιβεβαιώνονται τα στοιχεία, ρωτούμε το Γενικό Ελεγκτή και την Αρχή κατά της Διαφθοράς να απαντήσουν κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και κατ’ επέκταση ευνοιοκρατική μεταχείριση με σκοπό το κέρδος αφού γραφεία άμεσα συνδεδεμένα με το Υπουργικό Συμβούλιο που αποφάσιζε υπέβαλλαν αιτήσεις και ουσιαστικά τις ενέκριναν οι ίδιοι», κατέληξε ο βουλευτής.

Θα το δει ο Ελεγκτής

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Ελεγκτής απάντησε ότι στις αρχές του Οκτώβρη θα εκδώσουν την έκθεση για τον έλεγχο των κομμάτων μέχρι το 2015. «Απολογούμαστε γιατί είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας. Ο έλεγχος μέχρι το 2015 ήταν ένα τεράστιο βάρος για εμάς. Ευτυχώς από το 2016 και μετά είναι πολύ πιο μικρός ο όγκος», εξήγησε.

Περαιτέρω ανέφερε πως «μπορούμε να κάνουμε κάποιους ελέγχους για αυτά που μας έχετε πει. Έτσι κι αλλιώς αντιλαμβάνομαι ότι τα στοιχεία των εισφορών είναι δημοσιευμένα». Πρόσθεσε πως θα πρέπει να δούμε και με την Επίτροπο ότι αυτά τα πρόσωπα έχουν όντως πολιτογραφηθεί. Θα το δούμε μαζί με τα άλλα ερωτήματα και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, κατέληξε.

 

 

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς-«Απαντήστε σε μια εβδομάδα στην πρόταση εκεχειρίας ή εισβάλουμε στη Ράφα»
BINTEO: Αεροσκάφος κάνει αναγκαστική προσγείωση και αναποδογυρίζεται σε παραλία
Νέες απειλές των Χούθι-Θα στοχεύουν όσα πλοία πάνε στο Ισραήλ και είναι στην εμβέλεια των όπλων τους
Πόσα ευρώ θα έπαιρνε σήμερα o Ιούδας αν πρόδιδε τον Ιησού;
Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης