Νέες αντιδράσεις για παρακολουθήσεις-Δεν συνδέεται η Κύπρος απαντά η Κυβέρνηση

Την ώρα που στην ελληνική Βουλή αρχίζει η συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Ανδρουλάκη, στην Κύπρο συνεχίζονται οι αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, για το θέμα, αφού κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι κρύβεται και δεν συζητά το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων, στο οποίο υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται και η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα απόρρητα emails του συστήματος Predator-«Δεν πουλώ το Pegasus από την ΝSO»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «την ώρα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ συνεχίζει την πεπατημένη της άρνησης και της συσκότισης, το Ευρωκοινοβούλιο συζητά το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι «τα στοιχεία που εμπλέκουν την κυβέρνηση και το κράτος μας με παράνομες παρακολουθήσεις είναι υπαρκτά και η συσκότιση που προσπαθεί να επιβάλει το Προεδρικό και η Πινδάρου δεν θα περάσει».

Σημειώνει πως δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία εκτίθεται, το κράτος δικαίου πλήττεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται άλλοτε με την ανοχή και άλλοτε με τη συνέργεια των κυβερνώντων».

Μάλιστα, το ΑΚΕΛ θέτει σειρά ερωτημάτων, όπως «ποιοι δεσμοί συνδέουν το μαύρο βαν, τις δραστηριότητες Ντίλιαν και Άβνι, το λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, τη δράση της NSO Group με την αστυνομία και την ΚΥΠ; Πώς απαντούν στα συντριπτικά στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που τεκμηριωμένα εμπλέκουν την Κύπρο στο παράνομο δίκτυο των παρακολουθήσεων;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κύπρος και παρακολουθήσεις: Η παραδοχή, η σιωπή και τι έλεγαν τα Wikileaks

«Δεν συνδέεται με κανένα τρόπο η Κύπρος»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, επανέλαβε ότι δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης όσα συμβαίνουν εκτός Κύπρου και τόνισε ότι εάν απόταθεί στη Δημοκρατία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Δημοκρατία είναι εδώ για να συνεργαστεί.

Σε δηλώσεις του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως «θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος δεν συνδέεται με κανένα τρόπο ούτε με το λογισμικό Predator, ούτε με άλλα λογισμικά, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης για τα γεγονότα που συμβαίνουν εκτός Κύπρου. Στην Κύπρο, όπως δηλώσαμε πάρα πολλές φορές, υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία εταιρειών που συνδέονται με αυτού του τύπου των εταιρειών. Συνεχώς με την Βουλή των αντιπροσώπων το αναβαθμίζουμε».

Σημείωσε εξάλλου ότι «αν ληφθεί υπόψιν ότι ο διοικητής της ΚΥΠ ενημερώνει ανελλιπώς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες δράσεις και στόχοι επικεντρώνονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αν ληφθεί υπόψιν ότι ο διοικητής της ΚΥΠ παραμένει πάντα στην διάθεση των αρχηγών των κομμάτων, ή των οποιονδήποτε θεσμικών οργάνων και μπορεί ο καθένας να αποταθεί κοντά του, αν ληφθεί υπόψιν ότι ακούμε διάφορες απόψεις και σχόλια που κάνουν λόγο για μια σύνδεση που δεν τεκμηριώνεται, αντιλαμβάνεστε ότι ως ΚΔ και ως Κυβέρνηση δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε σε σχέση με τα όσα έχουμε ήδη σημειώσει».

Τόνισε εξάλλου πως «έχουμε διαβάσει και τις τελευταίες μέρες, δηλώσεις του Γ. Εισαγγελέα ότι είναι έτοιμος εφόσον κατατεθούν ενώπιόν του τα οποιαδήποτε νέα στοιχεία, να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες. Εάν αποταθεί στην ΚΔ η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ο οποιοσδήποτε τρίτος, η Δημοκρατία είναι εδώ για να συνεργαστεί».

Καταλήγοντας, όσον αφορά την υπόθεση του μαύρου βαν, είπε πως «τοποθετήθηκε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος έχει αναφερθεί στα γεγονότα και τις ενέργειες που έγιναν από μέρους της Εισαγγελίας και επομένως δεν έχουμε κάτι επιπλέον να προσθέσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυκνώνουν οι φωνές για παρακολουθήσεις στην Κύπρο-Ζητούν ανεξάρτητη έρευνα

Καυτή εβδομάδα για την ελληνική Βουλή

Την ίδια ώρα, η ελληνική Βουλή συνήλθε για να αντιμετωπίσει τη… φωτιά που άναψαν στην πολιτική σκηνή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συνεδριάσεων.

Την Παρασκευή αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές μετά από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα αποφασίστηκε την προσεχή Δευτέρα να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς ήδη σήμερα κατέθεσε σχετική πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στον πρόεδρο της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Για την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει και η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την ακρόαση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των υποκλοπών, αν και η αντιπολίτευση ζητούσε άμεση σύγκληση της Επιτροπής.

Αντ’ αυτού η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να συνεδριάσει μεθαύριο Τετάρτη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αλλά μόνο για την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με… επανάληψη των δηλώσεων της απαντά στο Γεωργίου η Δράκου για παρακολουθήσεις

Δειτε Επισης

Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...