Παρακολουθεί την εξομάλυνση των τουρκοισραηλινών σχέσεων η Κύπρος-Δεν επηρεάζει

Παρακολουθούμε τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν στρέφονται ενάντια και δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι αυτό δεν στρέφεται και δεν επηρεάζει τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ. «Αυτές, εξάλλου, ήταν και οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από ισραηλινής πλευράς σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και των στενών επαφών που διατηρούμε» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το χρονικό της αποκατάστασης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και η επόμενη μέρα

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν είναι σε καμιά περίπτωση παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος, πρόσθεσε. Η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ είναι στρατηγικού χαρακτήρα και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην ειλικρίνεια και στον αμοιβαίο σεβασμό, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας πως αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από τις πολυμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, τόσο υπό το τριμερές σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, όσο και υπό το πολυμερές σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων ανακοίνωσαν Τουρκία και Ισραήλ

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ελλαδικά ΜΜΕ, και η ανάγνωση της Αθήνας είναι πως στο επίπεδο που βρίσκονται οι σχέσεις με το Ισραήλ, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από την Άγκυρα, ενώ διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αναπτύσσει η Τουρκία σχέσεις με τους συμμάχους της, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση πιέσεων.

Πάντως, και ο στενός συνεργάτης του Βενιαμίν Νετανιάχου, πρέσβης Μαρκ Ρεγκέβ ανέφερε πρόσφατα σε άρθρο του, πως αυτές οι συνεργασίες ήρθαν για να μείνουν, παρά τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» στην ελληνο-ισραηλινή συνεργασία.   

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό