Δευτέρα 3 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν πείστηκε από τις διευκρινίσεις Πετρίδη το ΑΚΕΛ-«Εμμονή της κυβέρνησης»

  16/08/2022 16:57
Δεν πείστηκε από τις διευκρινίσεις Πετρίδη το ΑΚΕΛ-«Εμμονή της κυβέρνησης»

Δεν πείστηκε από τις διευκρινίσεις Πετρίδη το ΑΚΕΛ-«Εμμονή της κυβέρνησης»

  16/08/2022 16:57

Δεν πείστηκε το ΑΚΕΛ από τις διευκρινίσεις που έδωσε μέσω γραπτής του ανακοίνωσης ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχετικά με την επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προς τον Επίτροπο Τζεντιλόνι για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στο φυσικό αέριο σε όλους τους καταναλωτές.

Μάλιστα το κόμμα της Αριστεράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμμονή εναντίον κάθε πρωτοβουλίας που έχει στόχο την ανακούφιση από την ακρίβεια, βλέποντας ότι αρνείται πεισματικά να διεκδικήσεις μέτρα από την ΕΕ και ψάχνει δικαιολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθάρισμα ΥΠΟΙΚ για αίτημα Γερμανίας για φυσικό αέριο-Απαντά σε αντιπολίτευση

Σε γραπτή της δήλωση το μέλος του Πολιτικού Γραφείου το ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών διαστρεβλώνει τα γεγονότα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης Συναγερμού εναντίον κάθε πρωτοβουλίας που στόχο έχει την ανακούφιση της κοινωνίας από τη λαίλαπα της ακρίβειας.

Σημειώνει επίσης πως «αντίθετα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Πετρίδης, η επιστολή του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς την Κομισιόν για τη μη επιβολή ΦΠΑ στο νέο τέλος που θα επιβληθεί στην κατανάλωση του φυσικού αερίου επιβεβαιώνει αυτό που υποδεικνύουμε ως ΑΚΕΛ εδώ και καιρό: ότι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και μια σειρά από αποφάσεις της Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να πάρουν εξαιρέσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε βασικά αγαθά και σε πρώτες ύλες. Και ήδη μια σειρά από κράτη μέλη έχουν πάρει σημαντικές εξαιρέσεις».

Παράλληλα η κα Μαύρου αναφέρει πως «στην Κύπρο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που να στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και όχι μόνο αρνείται αλλά εμποδίζει και εκείνα τα μέτρα που πήρε η πλειοψηφία της Βουλής. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο για τους νόμους που μειώνουν το ΦΠΑ στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό. Αν δεν κρύβονται πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωραιοποιούν την κατάσταση (παράδειγμα η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στις 2/3/2022: «το φαινόμενο είναι παροδικό») ή επικαλούνται το δημοσιονομικό κόστος, την ώρα που το κράτος έχει ήδη αυξημένα έσοδα ύψους 690 εκατομμυρίων ευρώ από την αύξηση των τιμών (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Γενάρη – Ιουνίου 2022)».

Τέλος σημειώνει πως, «αρνούνται, μάλιστα πεισματικά να συζητήσουν την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, παραπέμποντας τη συζήτηση στις… αρχές του 2023! Ο Υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει, προβλέπουμε, να ψάχνει δικαιολογίες. Αλλά και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να διεκδικεί μέτρα για αναχαίτιση της ακρίβειας και στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας