Eικοσιέξι χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού-Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία…

Eικοσιέξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος, από τις δολοφονίες από τους Τούρκους, των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.  

Στις 11 Αυγούστου 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών οργάνωσε μια αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.  

Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και οι μοτοσικλετιστές πέρασαν από πολλές χώρες της Ευρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ντόπιους μοτοσυκλετιστές.

Την τελευταία στιγμή και μετά από πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ίδια την Κύπρο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας ακυρώνει το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου, διοργανώνοντας εναλλακτικά την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου. Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης είχε πείσει την Ομοσπονδία να ακυρώσει την πορεία, λέγοντας ότι «κινδυνεύει η Κύπρος» εάν προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια.

Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών, αναμεσά τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας και συνέχισε προς τα κατεχόμενα. Περίπου επτά χιλιάδων μοτοσικλετιστές μπήκαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, την «Πράσινη Γραμμή», από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο.

Την ίδια ώρα, στη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», οι οποίοι είχαν καταφθάσει από την Τουρκία. Όπως διέρρευσε αργότερα, το κατοχικό καθεστώς είχε δώσει εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Η κατάσταση ήταν ήδη ανεξέλεγκτη όταν ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές. 

Ο Tάσος Ισαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και άντρες της αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς, μέχρι που πέθανε.

Άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον πάρουν από τα χέρια του πλήθους. Τα υπόλοιπα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, επέλεξαν να μην επέμβουν.

Καθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Ισαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ο ανάδοχος γονέας του αγέννητου μωρού. Όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι, ένα μήνα αργότερα, βαπτίστηκε Αναστασία.

Ένα διπλό φονικό, ατιμώρητοι ένοχοι

Μετά την κηδεία, ο εξάδελφος του Τάσου Ισαάκ, ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, προσπάθησε να κατεβάσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής» και έπεσε νεκρός από πυρά που ήλθαν από τα Κατεχόμενα.

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ).

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους.

Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο.

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα.

Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Ο Ερχάν Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη το 2018 στην Αμμόχωστο ως «βουλευτής» του ψευδοκράτους.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες του Σολωμού και του Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία παραβίασε το 2ο άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση και τιμωρία των ενόχων. Επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ.

Ήταν ένα διπλό έγκλημα για το οποίο στην πραγματικότητα δεν τιμωρήθηκε κανείς ποτέ, αν και υπήρχαν εκατοντάδες μάρτυρες και φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από το συμβάν.

Τα μηνύματα πολιτικών και αξιωματούχων

Η πολιτεία τιμά τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, ανέφεραν σε αναρτήσεις τους στο Twitter ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Κυβερνητκός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας των δύο ανδρών τον Αύγουστο του 1996.

«Τιμούμε τη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού που έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και του ακραίου εξτρεμισμού. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας», ήταν το μήνυμα του κ. Κασουλίδη. Από την πλευρά του ο κ. Πελεκάνος έγραψε πως «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τον ηρώομάρτυρα Τάσο Ισαάκ. Απέδειξε με τη θυσία του πως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα παραδοθεί. Έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα αποδεικνύοντας πως η γενιά μας ακολουθεί τις αρχές και τις αξίες ηρώων από το ένδοξο μας παρελθόν».

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει, ότι «δεν ξεχνά και τιμά τη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που έχασαν τη ζωή τους με βίαιο τρόπο από Τούρκους και Τουρκοκύπριους σωβινιστές τον Αύγουστο του 1996. Ο Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην κατάληξη της αντικατοχικής πορείας των μοτοσικλετιστών που ξεκίνησε από το Βερολίνο μια εβδομάδα νωρίτερα».

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, αναφέρει, «μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, ο Σολωμός Σολωμού, σε ηλικία μόλις 26 ετών δολοφονήθηκε εν ψυχρώ με πυροβολισμούς, από στελέχη του κατοχικού καθεστώτος, στην προσπάθεια του να κατεβάσει την κατοχική σημαία. Δυστυχώς και για τις δύο δολοφονίες, οι δράστες έχουν μείνει ατιμώρητοι παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2008 που κρίνει ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ. Οι εικόνες των δολοφονιών μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μας. Οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός δολοφονήθηκαν υπερασπίζοντας την ελευθερία. Η Τουρκία για μία ακόμη φορά ανέδειξε τη βαρβαρότητά της».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να απαιτεί διαρκώς σε όλα τα διεθνή όργανα την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης των δολοφόνων και την παραπομπή τους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Σε ανακοίνωσή του, ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει, «26 χρόνια μετά την εν αποτρόπαιη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στις 11 Αυγούστου, αλλά και την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού τρεις μέρες μετά, οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά των δολοφόνων Ισαάκ και Σολωμού παραμένουν ανεκτέλεστα.

Το ελάχιστο χρέος της πολιτείας απέναντι στη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων της Κύπρου είναι να επιμείνει μέχρι τέλους στην τιμωρία των ενόχων και στην απόδοση δικαιοσύνης. 

Σεβασμός στη μνήμη τους σημαίνει συνέχιση του αγώνας για ελευθερία της Κύπρου. Δεν ξεχνούμε».

Πηγή: cnn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία