«Πρέπει να συζητηθούν τα ΜΟΕ που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά»

Πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ο ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΛΚ), Φικρί Τόρος.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι ο κ. Τόρος ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να συζητήσει τα ΜΟΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Επισημαίνοντας τις προτάσεις σε κεφάλαια όπως το κλειστό Βαρώσι, το λιμάνι Αμμοχώστου, το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου, τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων, το πρωτόκολλο προσχώρησης και τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας, ο κ. Τόρος προέβη σε έκκληση για κινητοποίηση προκειμένου από τη μια να αναπτυχθεί η τουρκοκυπριακή οικονομία και από την άλλη να μπορεί να είναι βιώσιμη η ομοσπονδιακή λύση.

Σημειώνοντας ότι τα ΜΟΕ έχουν τη δύναμη ενός σημαντικού μοχλού για να ξεπεραστεί η αστάθεια που δημιουργεί το στάτους κβο και στις δύο πλευρές και το σημαντικότερο, να μπορέσει να δημιουργηθεί μια σταδιακή μέθοδος διαπραγμάτευσης χωρίς επιστροφή, ο Τόρος ανέφερε ότι η εμπειρία από τις προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες έδειξε ότι η δημιουργία κλίματος στο οποίο θα έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές θα είναι ένα αποτελεσματικό στοιχείο ενθάρρυνσης.

«Ένα τέτοιο κλίμα στην ιδιαιτερότητα της Κύπρου που συνεχίζεται το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων οι οποίες θα γίνουν στη βάση των ΗΕ με συμμετοχή των πλευρών με ίσο κοινοτικό καθεστώς», είπε ο κ. Τορός υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστεθούν στο πακέτο των ΜΟΕ μέσω διαπραγματεύσεων θέματα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Eurasia Interconnector που θα στηρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σταθμός παραγωγής ηλιακής ενέργειας προς όφελος ολόκληρου του νησιού, άνοιγμα σημείων διέλευσης στη Λουρουτζίνα και στη Μια Μηλιά όπως και στις πύλες Αμμοχώστου και Πάφου στην Λευκωσία κ.α. 

Σύμφωνα με τον κ. Τόρος, η απόρριψη των ΜΟΕ εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ και η επιμονή του στην πρόταση για δύο κράτη που «δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί καν», μονιμοποιεί τη διαίρεση του νησιού και την κοινωνικοοικονομική κατάρρευση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που αφέθηκε εκτός εξίσωσης σε όλα τα σημεία, μόνη και έρημη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»