Ανοικτά της Τουρκίας, εκτός ΑΟΖ της ΚΔ η γεώτρηση του Abdulhamid Han (χάρτης)

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν και τον απόπλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han, εκδόθηκε η Navtex για τις ανάγκες της πρώτης γεώτρησης. Το σημείο που επιλέχθηκε για τη γεώτρηση, διέψευσε όλα τα σενάρια που έγιναν είτε από Τούρκους, είτε από Έλληνες τεχνοκράτες, που ήθελαν το γεωτρύπανο να κατευθύνεται σε θαλάσσια περιοχή, εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.   

Τελικά επιλέχθηκε ως πρώτο σημείο της γεώτρησης θαλάσσια περιοχή 55 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια της Κύπρου και συγκεκριμένα βορειοδυτικά της χερσονήσου του Ακάμα. 

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν σύμβολο της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. Η Άγκυρα, σημείωσε, έχει έναν «σπάνιο» στόλο γεωτρήσεων στον κόσμο, με τα πλοία  Fatih, Kanuni, Yavuz και Abdulhamid Han. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία βρίσκεται στην περιοχή εξερεύνησης φυσικού αερίου με τα τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο πλοία σεισμικών ερευνών.

«Η γεώτρηση», είπε ο Ερντογάν, «θα πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο σε περιοχή της δικαιοδοσίας μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανένα για αυτό». «Η χώρα μας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, βρίσκεται σε φάση εξερεύνησης φυσικού αερίου με τέσσερα πλοία γεωτρήσεων και δύο ερευνητικά πλοία». 

Ο στόχος στον οποίο θα κατευθυνθεί το τέταρτο γεωτρύπανο ονομάστηκε Yörükler-1 και βρίσκεται πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζί Πασά, εκτός της κυπριακής ΑΟΖ και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. H διάρκεια των ερευνών στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι για δύο μήνες, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. 

«Σήμερα στέλνουμε το πλοίο Aμπντουλχαμίτ Χαν προς τη Γαλάζια Πατρίδα, τη νέα μας διαδρομή γεώτρησης προς την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής απόπλου στο Τασουτσού της Μερσίνης, προσθέτοντας «το τεμάχιο Γιορουκλέρ 1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Μετά την τελετή, δημοσιεύτηκε η Navtex για το Αμπντουλχαμίντ Χαν, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τρία ακόμη πλοία θα συνοδεύσουν το γεωτρύπανο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε φέρει αιώνες έργων και η Τουρκία έχει έρθει σε διαφορετικό σημείο με το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους έκαναν την Τουρκία μια από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο».

 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο TGRT o Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Abdulhamid Han μπορεί να πάει σε όποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ επιλέξει, στο πλαίσιο των συμφωνιών της Τουρκίας με την διοίκησή του και πρόσθεσε: «Έχουμε δικαιώματα σε κάθε μέρος που έχουν δηλώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Έχουμε το δικαίωμα να διεξάγουμε έρευνα εκεί με την εξουσία που έχουμε παραχωρήσει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Δεν έχουν λόγο μόνο οι Έλληνες στη Μεσόγειο. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ξεχωριστός λαός».

Σε ανάλογο ύφος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ενόψει του απόπλου του Abdulhamid Han ότι «το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι» αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2020 χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο σημείο η Ελλάδα έστειλε 9 πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκτός κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας η πρώτη γεώτρηση του Abdulhamid Han

 

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών