Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ανακοίνωσε και επίσημα ότι βγαίνει για έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο ο Ντονμέζ

  27/07/2022 10:06
Ανακοίνωσε και επίσημα ότι βγαίνει για έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο ο Ντονμέζ

Ανακοίνωσε και επίσημα ότι βγαίνει για έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο ο Ντονμέζ

  27/07/2022 10:06

Ο Φατίχ Ντονμέζ, Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει «το γεωτρύπανο Αμντουλχαμίντ Χαν στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας από τη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις 9 Αυγούστου βγάζουν το τέταρτο γεωτρύπανο στην αν. Μεσόγειο οι Τούρκοι

Σύμφωνα με την τουρκική δημόσια ραδιοτηλεόραση «TRT» ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο κ. Ντονμέζ ανάφερε ότι «υπάρχει ένας διάλογος που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της νέας κυβερνητικής περιόδου στο Ισραήλ. Οι επαφές μας με το Υπουργείο Ενέργειας συνεχίζονται. Υπάρχει θετική ατζέντα. Σχεδιάζουμε μια επίσκεψη με την πρώτη ευκαιρία».

Για το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν για την αποστολή περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Ντονμέζ ανέφερε ότι «η χωρητικότητα του TANAP μπορεί να διπλασιαστεί. Τα ετήσια 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα αυξηθούν σε 31-32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, «θα χρειαστούν κάποιες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για αυτά. Συμμετείχαμε ενεργά στο TurkStream και στο TANAP. Μέχρι στιγμής έχουμε συμβάλει τόσο στη δική μας ασφάλεια εφοδιασμού όσο και στην ασφάλεια εφοδιασμού των Ευρωπαίων γειτόνων μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντονμέζ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν γρήγορα τις τιμές των στρατηγικών προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Είμαι στον τομέα της ενέργειας εδώ και 25-30 χρόνια. Δεν θυμάμαι μια τόσο απρόβλεπτη περίοδο. Το ερώτημα τι θα συμβεί αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα δεν μπορεί να απαντηθεί», ανέφερε ο κ. Ντονμέζ.

Είπε επίσης, ότι η Τουρκία διαθέτει επαρκή συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα να αγοράσει φυσικό αέριο από την αγορά spot.

Αναφέροντας ότι υπάρχει κρίση στην αγορά ενέργειας, ιδίως στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο κ. Dönmez πρόσθεσε ότι «η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι υψηλή το χειμώνα και είναι απαραίτητη η άντληση αερίου στις αποθήκες το καλοκαίρι».

«Η χωρητικότητα των 1,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην αποθήκη μας στη λίμνη Τουζ είναι πλήρως γεμάτη. Η αποθήκη μας στη Σηλυβριά είναι επίσης κατά 82% γεμάτη. Θα έχει γεμίσει εντελώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου», ανέφερε.

Συνολικά, είπε, «θα έχουμε αποθηκεύσει περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι επίσης γεμάτες. Εκεί θα υπάρχουν 600-700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτά τα πλοία μπορούν να έρχονται συνεχώς, ιδίως τους χειμερινούς μήνες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας