Συνδέουν το «Αφροδίτη» με τους αγωγούς του Ισραήλ και προορισμό την Αίγυπτο

Νέα πνοή στο ήδη βαλτωμένο ενεργειακό πρόγραμμα, επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Πέραν των νέων γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί, η προσοχή εστιάζεται στις ήδη επιβεβαιωμένες γεωτρήσεις και τον τρόπο που αυτές θα εξορυχθούν.  

Δύο είναι τα μέτωπα στα οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις που ενδεχομένως να τροχοδρομήσουν μια σειρά από ενέργειες, με στόχο να καταστούν εκμεταλλεύσιμες οι ποσότητες που εντοπίστηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη μία το κοίτασμα «Αφροδίτη», στο οποίο ωστόσο πέραν από τις επιλογές για τη διοχέτευση των ποσοτήτων που θα εντοπισθούν προγραμματίζεται άλλη μια επιβεβαιωτική γεώτρηση και από την άλλη το κοίτασμα Γλαύκος, για το οποίο ακόμα δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» μέχρι τέλος του 2022 και επιβεβαιωτική το 2023

Σε ότι αφορά το «Αφροδίτη», την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Κύπρο ο Κλάυ Νεφφ επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ο οποίος ενημέρωσε την υπουργό Ενέργειας για τις επικείμενες δράσεις της εταιρείας του. Το σημαντικό που προκύπτει από την εν λόγω συνάντηση, είναι πως η Chevron, ουσιαστικά ενημέρωσε την Κυβέρνηση για την πρόθεση της μέχρι το τέλος του έτους να παρουσιάσει την τελική απόφαση της για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, η «Αφροδίτη» διαθέτει περίπου 3,5 tfc φυσικού αερίου. Επίσης κάτι άλλο που προέκυψε, είναι πως πέραν από την αρχική ιδέα που υπήρχε όταν ακόμα της κοινοπραξίας του οικοπέδου 12 ηγείτο η Noble Energy ήταν οι ποσότητες να μεταφερθούν μέσω ενός νέου αγωγού προς ένα εκ των δύο σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Ωστόσο αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, φαίνεται να υπάρχουν και άλλες επιλογές πέραν από αυτή της κατασκευής αγωγού, η οποία πέραν από αυξημένο κόστος θα είναι και πολύ χρονοβόρα. Αν και η υπουργός Ενέργεια δεν αποκάλυψε ποιες είναι αυτές οι επιλογές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ειδικοί αναλυτές στο εξωτερικό για θέματα φυσικού αερίου, αυτές είναι τέσσερις και σχετίζονται με τις δραστηριότητες άλλων εταιρειών στις ΑΟΖ των γειτονικών μας χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τούρκοι πειρατές, σύγχρονοι χρυσοθήρες-Ψάχνουν για κοιτάσματα με χάρτη του 1889

Η κα. Πηλείδου, ερωτηθείσα για το ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται προς το παρόν για τη μεταφορά του αερίου στην Αίγυπτο, απάντησε πως λόγω συγκεκριμένων συμφωνιών εμπιστευτικότητας δεν μπορεί να επεκταθεί λεπτομερώς, εντούτοις είπε πως τα σενάρια έχουν να κάνουν είτε με τη διασύνδεση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με ήδη υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή, είτε με μία λύση που να αφορά ειδικά τη διασύνδεση του «Αφροδίτη» με το Ίντκου της Αιγύπτου.

Πάντως οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως το φυσικό αέριο από το «Αφροδίτη», θα μπορούσε να φτάσει στην Αίγυπτο για τις ανάγκες της χώρας ή για εξαγωγή ως υγροποιημένο φυσικό αέριο, είτε μέσω ενός αποκλειστικού αγωγού, όπως ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός, είτε με μια σύνδεση στον αγωγό που συνδέει το κοίτασμα Zohr της ΕΝΙ με την Αίγυπτο.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι το αέριο από το «Αφροδίτη», να διοχετευτεί μέσω των αγωγών του Λεβιάθαν που μεταφέρουν το ισραηλινό φυσικό αέριο με τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. Υπολογίζεται ότι σε αυτό το σενάριο, θα χρειαστεί η κατασκευή ενός αγωγού 30 χιλιομέτρων που θα συνδέει το «Αφροδίτη» με τον γειτονικό αγωγό του Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτνίαση του «Αφροδίτη» με το Λεβιάθαν έφεραν και τα γνωστά προβλήματα με το Ισραήλ, αφού φαίνεται πως το κοίτασμα εκτείνεται και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ στο κοίτασμα Ισάϊ. Πάντως το συγκεκριμένο θέμα δεν έκλεισε και μόλις πρόσφατα το Υπουργείο Ενέργειας ενημερώθηκε για τον εμπειρογνώμονα που συμφωνήθηκε να αναλάβει εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, για να επιλυθεί το ζήτημα οριστικά. Η κα. Πηλείδου ανέφερε πως οι δυο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο θα εργαστεί ο εν λόγω εμπειρογνώμονας και των πληροφοριών οι οποίες θα δοθούν και θα πρέπει να είναι δεσμευτικές για την κάθε πλευρά.

 Σε ότι αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στο «Αφροδίτη», αυτή σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως στόχο να δώσει στους ειδικούς τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη μορφολογία του εδάφους, επί του οποίου θα γίνει η εξόρυξη. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, διαφάνηκε πως το εν λόγω κοίτασμα, είναι πολύ πιο περίπλοκο από ότι διαφάνηκε αρχικά.

Τη γεώτρηση αναμένεται να αναλάβει το γεωτρύπανο Stena Forth το οποίο εργάστηκε ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αυτή τη στιγμή διεξάγει ερευνητική γεώτρηση στον Καναδά.

 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»