Η πρώτη κοινή παρουσία των τριών βασικών υποψηφίων και ένα άβολο συναίσθημα

To θέμα που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί το τελικό τους προεκλογικό πρόγραμμα πριν τοποθετηθούν, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν απόψε στο κρατικό κανάλι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια πολιτική συζήτηση που θα θυμίζει debate.

Αν και ήδη το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση του για πέντε debates τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αποφασίσθηκε πως θα ήταν καλό, με αφορμή και την μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου, να φιλοξενηθούν στην εκπομπή οι τρεις υποψήφιοι, οι οποίοι θα συζητήσουν το μέλλον του Κυπριακού και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η συγκεκριμένη συζήτηση θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για τους τρεις υποψηφίους να καταθέσουν τις απόψεις τους σε ζητήματα που γνωρίζουν άριστα, κυρίως λόγω των προηγούμενων ιδιοτήτων των δύο. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, ενώ συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντάνα με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από την άλλη ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπήρξε για σχεδόν εννέα χρόνια ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η συζήτηση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον νοουμένου ότι και οι τρεις υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κάθε ένας από το πόστο που κατείχε, συνδιαμόρφωνε και συμμετείχε στους σχεδιασμούς του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό.

Η συζήτηση στο ίδιο πάνελ, μεταξύ των βασικών υποψηφίων, ουσιαστικά αποτελούσε μια επιδίωξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις προκάλεσε τους ανθυποψήφιους του, να συμμετέχουν σε μια δημόσια συζήτηση, όπου ο κάθε ένας θα καταθέσει τα επιχειρήματα του. Το ερώτημα που πολλοί αναμένουν να απαντήσουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι ποιες μπορεί να είναι οι βασικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, ο για εννιά χρόνια εκ των στενοτέρων συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας που υπηρέτησε από καίρια πόστα όπως αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του ΠτΔ και του υπουργού Εξωτερικών και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό. 

Και οι τρεις υποψήφιοι καλούνται ουσιαστικά να επιδοθούν σε ασκήσεις ισορροπίας, αφού θα πρέπει:

α) ο Αβέρωφ Νεοφύτου να υπερασπιστεί τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις, αλλά να διαφοροποιηθεί από τον τέως υπουργό Εξωτερικών και τον τέως διαπραγματευτή του,

β) ο Ανδρέας Μαυρογιάννης να υπερασπιστεί το έργο του από το συγκεκριμένο πόστο, αλλά να διαφοροποιηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και το επίσημο αφήγημα της Κυβέρνησης και

γ) ο Νίκος Χριστοδουλίδης να υπερασπιστεί τις δικές του ενέργειες, αλλά να διαφοροποιηθεί από τον την Κυβέρνηση και των πρώην στενό του συνεργάτη, τον κ. Μαυρογιάννη.

Πρόκειται για μια μάχη, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τον τόνο και τον τρόπο που θα επιλέξουν να δώσουν στη συζήτηση οι τρεις υποψήφιοι, για ένα θέμα που γνωρίζουν απ΄ έξω κι ανακατωτά. Καλούνται όμως να εντοπίσουν εκείνα τα σημεία, που θα τους κάνουν να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους. 

Πάντως μπαίνοντας στα βαθιά, ξεκινώντας από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει δώσει ήδη το στίγμα του. Ο κ. Νεοφύτου σε καμία περίπτωση δεν θα αμφισβητήσει τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί κάποιοι να υποδεικνύουν πως πίσω από κλειστές πόρτες είχε εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες στο παρελθόν, ωστόσο δημόσια δεν αναμένεται ότι θα πράξει κάτι τέτοιο. 

Ο κ. Νεοφύτου δεν αναμένεται ότι θα προκαλέσει τους ανθυποψηφίους του για δικές τους ενέργειες, αλλά να διαφοροποιηθεί μέσα από τα όσα προτείνει για την επόμενη μέρα του Κυπριακού, δεδομένου του τέλματος που έχει περιέλθει η όποια προσπάθεια, η οποία βασίζεται σε μια σειρά από ενέργειες, που θα σπάσουν το αδιέξοδο. 

Στην αντίπερα όχθη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος εκ φύσεως είναι χαμηλών τόνων, δεν αναμένεται ούτε αυτός να επιδιώξει επιθετική τακτική, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα, για το οποίο υπήρξε ο πλέον αρμόδιος για εννέα χρόνια. Ο κ. Μαυρογιάννης καλείται να πατήσει σε δύο βάρκες ταυτόχρονα. Δεδομένης και τις στάσης του ΑΚΕΛ που τον στηρίζει, το οποίο ασκεί δριμεία κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το Κυπριακό, η στάση που θα κρατήσει, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πάντως από τις μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις του, το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι πως ως θιασώτης της μετριοπάθειας, αρνείται να μπει στο τρυπάκι, να ακολουθήσει την επιθετική ρητορική του ΑΚΕΛ και επιλέγει έναν πιο ήπιο τόνο, όταν αναφέρεται στο Κυπριακό. Πάντως έχει ενδιαφέρον να διαφανεί, αν πέραν από την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει, για πρόταση κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, πριν τη λύση του Κυπριακού, έχει να καταθέσει και άλλες ανάλογες προτάσεις, που αναμφισβήτητα τον διαφοροποιούν από τους ανθυποψηφίους του. 

Από την άλλη, μια πρώτη γεύση για το γενικό πλαίσιο των θέσεων του για το Κυπριακό, θα δώσει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος ουσιαστικά κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του επανέλαβε το πλαίσιο λύσης που υιοθετεί και ο Νίκος Αναστασιάδης. Παρά το γεγονός ότι στηρίζεται από δύο κόμματα που είτε απορρίπτουν τη ΔΔΟ ως βάση λύσης του Κυπριακού, όπως η ΕΔΕΚ, ή βάζουν ουρά στη ΔΔΟ όπως το ΔΗΚΟ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τουλάχιστον στην εξαγγελία της υποψηφιότητας του, δεν άλλαξε ούτε ένα γιώτα, από τα όσα δήλωνε και ως υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. 

Κι αν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης καλείται να πατήσει σε δύο βάρκες, θα μπορούσε κάποιος να πει πως όπου πατήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρει νάρκες. Διότι μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις, του ιδίου και των κομμάτων που τον στηρίζουν. 

Το σίγουρο είναι πως το αποψινό συναπάντημα των τριών υποψηφιών στα πλαίσια της εκπομπής «Προκλήσεις» του ΡΙΚ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο εκλογών, αλλά και στο επίπεδο για την τύχη του εθνικού θέματος, το οποίο δυστυχώς, για διάφορους λόγους έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πέραν από την μάχη των εντυπώσεων που θα επιδιώξουν να κερδίσουν οι βασικοί υποψήφιοι, καλούνται να καταθέσουν και προτάσεις ή λύσεις που θα βγάλουν το Κυπριακό από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Και απόψε είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το πετύχουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης