Το μήνυμα του Προέδρου για την Εισβολή-«Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία»

To δικό του μήνυμα, έστειλε με αφορμή την 48η επέτειο της Εισβολής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εκφράζει την ευχή αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με την Κύπρο μοιρασμένη. 

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει πως, «ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα».

 

ΔΗΣΥ: Η Κύπρος πρέπει να επανενωμένη να ευημερήσει και πάλι μέσα σε συνθήκες ασφάλειας

Η τουρκική εισβολή ολοκλήρωσε το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Κύπρου το 1974, ένα έγκλημα το οποίο άφησε του πίσω του πληγές στο μοιρασμένο μας νησί προκαλώντας πόνο στους πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, στους εγκλωβισμένους που ακόμη υποφέρουν καρτερικά την καταπίεση του Τούρκου κατακτητή και στους συγγενείς των αγνοουμένων που ζουν το δράμα της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

«48 χρόνια μετά θρηνούμε τα χιλιάδες θύματα του «Αττίλα», με πρωταρχικό να παραμένει το χρέος όλων μας για απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ηρωικούς μαχητές που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, μαζί με την υπόσχεση ότι δεν θα υποστείλουμε σε καμιά περίπτωση τα δίκαια των αγώνων μας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Στη βάση της συμφωνημένης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος με αποκατάσταση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας και με την πλήρη ισχύ των δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της.

Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις απαράδεχτες αξιώσεις της Τουρκίας η οποία εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, η Κύπρος δεν είναι μόνη.  Δίπλα της στέκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο και το δικό μας μήνυμα πρέπει να είναι  πως η παρούσα, στατική κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από κανέναν.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Επαναβεβαιώνει τη διακηρυγμένη πολιτική του για εθνική ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία. 

Η Κύπρος πρέπει να επανενωμένη να ευημερήσει και πάλι μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας».

ΑΚΕΛ: Προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος

Με αφορμή τη 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας που είναι ο μόνος δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί και δίπλα στους παθόντες του 1974, στους συγγενείς των αγνοουμένων, τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους. Το ΑΚΕΛ καταθέτει φόρο ευγνωμοσύνης και δόξας στα παλικάρια που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις ορδές του Αττίλα, στην άνιση και προδομένη μάχη του 1974, όταν οι πραξικοπηματίες κρύβονταν στα μετόπισθεν. Τιμούμε τους Ελλαδίτες στρατιώτες που, σε αντίθεση με τους προδότες χουντικούς αξιωματικούς, αγωνίστηκαν στο πλευρό του λαού μας για την υπεράσπιση της Κύπρου. Αιώνια τιμή αξίζει στους ήρωες της πατρίδας μας.

«Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία πήρε την σκυτάλη από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β,’ και εκτέλεσε το δεύτερο σκέλος του ΝΑΤΟϊκου σχεδίου για διαμελισμό της Κύπρου. Ο Αττίλας σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο. Αιματοκύλισε τον λαό μας και ξερίζωσε δεκάδες χιλιάδες Κύπριους από τα σπίτια τους. Κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε έτσι το βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963. Ακολούθως, η κατοχική δύναμη εξαπέλυσε κύματα εποικισμού, ανακήρυξε το ψευδοκράτος και έκτοτε εφαρμόζει μια μεθοδευμένη πολιτική με στόχο την αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των κατεχομένων.

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι η τουρκική εισβολή του 1974 συντελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, το οποίο άλλωστε στήριζε και εξόπλιζε την κατοχική δύναμη επί δεκαετίες. Ο λαός μας συνειδητοποιεί επίσης ότι συνιστά εξωφρενική αντιστροφή του δικαίου και της λογικής, το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σήμερα από το ΝΑΤΟ και αναγορεύεται σε «ειρηνοποιό δύναμη» η Τουρκία, δύναμη κατοχής στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, και χώρα που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η σημερινή μαύρη επέτειος αποτελεί ευκαιρία για να διατρανωθεί προς κάθε κατεύθυνση η αντίθεση του λαού μας στην ανιστόρητη, μα προπαντός επικίνδυνη ιδέα που ανακινήθηκε το τελευταίο διάστημα, για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Η 48η επέτειος της εισβολής βρίσκει το Κυπριακό σε παρατεταμένο αδιέξοδο και στο πιο επικίνδυνο σημείο από το 1974 και την Κύπρο σε ένα οριακό σταυροδρόμι. Η κατοχή βαθαίνει. Η επιθετικότητα της Τουρκίας οξύνεται επικίνδυνα. Η καταστολή σε βάρος των προοδευτικών Τ/κ εντείνεται καθημερινά. Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ασπάζεται και προωθεί την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού με στόχο την οριστική διχοτόμηση. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι διεθνής κοινότητα επιμερίζει ευθύνες και στην ε/κ κοινότητα για το αδιέξοδο, γεγονός που επιταχύνει την ολέθρια πορεία. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι τυχόν οριστική διχοτόμηση του νησιού μας θα σημάνει ένα νέο κύκλο αστάθειας και έντασης στην ιστορία του τόπου με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών. Το ΑΚΕΛ διατρανώνει ότι ουδέποτε θα συμβιβαστεί ούτε με την κατοχή και το στάτους κβο, ούτε με όποιες διχοτομικές-συνομοσπονδιακές λύσεις.

Επιμένουμε στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τους ξένους κηδεμόνες και τα συρματοπλέγματα. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως περιγράφεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επιμένουμε στην ανάγκη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, κάτι που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται συγκεκριμένες και ενεργητικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στο σπάσιμο του σημερινού αδιεξόδου.

Ακόμα και μέσα στο σημερινό αποκαρδιωτικό τοπίο στο Κυπριακό η ελπίδα παραμένει άσβεστη. Το ΑΚΕΛ καλεί όλο το λαό να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του αγώνα μας για λευτεριά και δικαίωση».

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αύριο 20 Ιουλίου 2022 και ώρα 9:15πμ.

ΔΗΠΑ: Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παύσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη μέρα, η μνήμη παραμένει νωπή και βαριά φορτισμένη. Ο Ιούλιος του 1974 μας κληρονόμησε πόνο, δυστυχία και μια πατρίδα μοιρασμένη, με το λαό μας να υποφέρει τα πάνδεινα. Θυμόμαστε εκείνες τις μαύρες, τραγικές μέρες που ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, με αποκορύφωμα την 20η μέρα του μηνός, που ξημέρωσε φέρνοντας τον Αττίλα στην Κύπρο μας και την τουρκική εισβολή, που έσπειρε όλεθρο, βία και ατέλειωτο πένθος.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καταδικάζει το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. «Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1974, τους τραγικούς αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, τις χιλιάδες των εκτοπισμένων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής.

Η 48η μαύρη επέτειος της καταστροφής της Κύπρου που ακολούθησε την προδοσία του πραξικοπήματος, βρίσκει την Κύπρο διαιρεμένη, υπό ημικατοχή, και την Τουρκία να θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιδιώκοντας την αναβίωσή της με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί τους εδάφους και επί της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παύσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια σε ένα διεθνές έγκλημα. Να θέσει τέρμα στην τουρκική παρανομία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Επιθυμία, στόχος και επιδίωξή μας είναι η λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Όχι η μη λύση. Όχι το σημερινό Στάτους Κβο. Μια λύση, όμως, που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και θα τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας.

Κάνουμε έκκληση για ακόμα μια φορά, προτού τα πράγματα πάρουν μια μη αναστρέψιμη πορεία, γι’ αυτό και οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά.

Μόνον έτσι, με ενότητα, εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα θα καταφέρουμε να βαδίσουμε με σταθερούς βηματισμούς στα αχαρτογράφητα νερά ενός πολύπλοκου και γεμάτου αβεβαιότητες παγκόσμιου συστήματος».

Kίνημα Οικολόγων: Σαράντα οκτώ χρόνια μετά και ο αγώνας συνεχίζεται

Συμπληρώνονται σαράντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων. «Η άλλη όψη του δίδυμου εγκλήματος χρειάστηκε μόλις πέντε εικοσιτετράωρα από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος για να εφαρμοστεί.

Ο τούρκος εισβολέας έσπειρε νεκρούς και αγνοουμένους, αιχμάλωτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Ο προδομένος λαός αντιστάθηκε με γενναιότητα παρόλη τη σαρωτική υπεροπλία των Τούρκων.

Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 πέρασαν στην Ιστορία αλλά δεν ξεχνιούνται.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Το τέλος της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους.

Έχουμε χρέος τόσο σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία, όσο και σε όσους ακολουθούν  να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή. Να συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε μία δίκαιη, βιώσιμη, και αειφόρο λύση που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό».

ΕΔΕΚ: Ο αγώνας για λευτεριά συνεχίζεται!

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία προχώρησε στην υλοποίηση του Νατοϊκού εγκληματικού σχεδίου που ξεκίνησε με το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα («Τουρκανταρσία») το 1963 και ολοκληρώθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974, σημειώνει η ΕΔΕΚ.

«Αποτέλεσμα των τουρκικών σχεδιασμών η παράνομη εισβολή και κατάληψη κυπριακών εδαφών, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και οι εγκλωβισμένοι μας.

Το πραξικόπημα και η εισβολή που υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών, συνεπικουρούμενοι από τους Κύπριους συνοδοιπόρους τους, ήταν το αποκορύφωμα μιας  συνωμοσίας που αποσκοπούσε στην κατάληψη εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου δια μέσου των προνοιών που θα περιλαμβάνονται σε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να μπορέσει η Τουρκία να ελέγξει τη λειτουργία ολόκληρου του κυπριακού κράτους.

Κύριος στόχος των τουρκικών σχεδιασμών η μελλοντική και σταδιακή ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια ή αν δεν το επιτύχει αυτό, να εξασφαλίσει τη νόμιμη αναγνώριση και λειτουργία του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στο όνομα των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας και των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια αληθινά λεύτερη πατρίδα.

Οι ΕΔΕΚίτες, με οδοδείκτη τον αγώνα των νεκρών ηρώων μας αλλά και του ιδρυτή μας, αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε την κρατική οντότητα της πατρίδας μας και να διεκδικήσουμε λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό και να ενισχύει τη συνεργασία των νόμιμων κατοίκων για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.

Μέχρι να περπατήσουμε λεύτεροι στον ελεύθερο Πενταδάκτυλο. Ο αγώνας συνεχίζεται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»