Καταδικάζουν την κατοχή οργανώσεις στη Βρετανία-Απέστειλαν επιστολές στην Τρας

Επιστολές προς την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας έχουν απευθύνει οργανώσεις της κυπριακής παροικίας, για να επισημάνουν το απαράδεκτο της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής 48 χρόνια μετά από την εισβολή στην Κύπρο.

Στη δική του επιστολή το Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων σημειώνει πως η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από τις 20 Ιουλίου 1974 και μετά, κατέχοντας μέχρι σήμερα το 37% της κυπριακής γης.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στο δράμα των προσφύγων, στον εποικισμό των κατεχομένων, στην τουρκική εισβολή στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κατά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας» και στο παράνομο άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου, σε ευθεία αντίθεση με το Ψήφισμα 550.

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά από τη στρατιωτική της εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου, η Τουρκία, αυταπόδεικτα, δεν ενδιαφέρεται για μία δίκαιη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά προχωρά στην τουρκοποίηση του κατεχόμενου βορείου τμήματος», αναφέρουν στην επιστολής τους εκ μέρους της παροικιακής οργάνωσης οι Δώρος Παρτασίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου και Αντώνης Σαββίδης.

Στη συνέχεια δηλώνουν ότι ως Βρετανοί πολίτες «απαιτούν» από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της ως Εγγυήτρια Δύναμη, «να παρέμβει για να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις παράνομες ενέργειες».

Σχολιάζουν δε πως η μέχρι τώρα βρετανική πολιτική έναντι της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό δεν έχει αποδώσει καρπούς και ως εκ τούτου θα πρέπει να ασκηθεί πίεση επί της Άγκυρας να εγκαταλείψει την «εξωφρενική» πρότασή της για «λύση» δύο κρατών.

Επιστολή προς την κα Τρας έχει στείλει και η ΕΚΕΚΑ - Ένωση Κυπριακών Προσφυγικών Σωματείων (ΗΒ).

Ο Πρόεδρος της οργάνωσης κ. Λεωνίδου που υπογράφει τονίζει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Κύπριοι πρόσφυγες και επισημαίνει πως η Τουρκία επεκτείνει τον έλεγχό της επί των κατεχόμενων με τις ενέργειές της στα Βαρώσια.

«Χρησιμοποιώντας διπλωματία των κανονιοφόρων (η Τουρκία) παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε θαλάσσια ύδατα νοτίως του νησιού. Οι καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία αυξάνουν τους κινδύνους για μια μεγάλη σύρραξη», συνεχίζει η επιστολή εκ μέρους της ΕΚΕΚΑ.

Ο κ. Λεωνίδου κλείνει παροτρύνοντας την Υπουργό Εξωτερικών και τη βρετανική Κυβέρνηση να επανεξετάσουν τη σχέση με την Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν, σταματήσουν τις «νέο-οθωμανικές» επιθετικές και προκλητικές πολιτικές της Τουρκίας και να κάνουν βήματα προς τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής της Κύπρου, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες «για να ζήσουν σε μία ελεύθερη δημοκρατική και επανενωμένη Κύπρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών