Κάνει παιχνίδια και με το μεταναστευτικό ο Τατάρ-Προτάσεις στον Αναστασιάδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναφέρει με ανακοίνωσή του ότι υπέβαλε στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μέσω του ΟΗΕ «ολοκληρωμένες προτάσεις για την αποναρκοθέτηση του νησιού και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, παρουσιάσαμε σήμερα στις Αρχές του ΟΗΕ τις δεύτερες ολοκληρωμένες προτάσεις μας για συνεργασία, τις οποίες μεταβιβάσαμε στον Ελληνοκύπριο ηγέτη Αναστασιάδη μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Την 1η Ιουλίου 2022, εκτός από την πρότασή μας για συνεργασία σε τέσσερις σημαντικούς τομείς, υπέβαλα επίσης μέσω του ΟΗΕ τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για την αποναρκοθέτηση της νήσου Κύπρου και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης», αναφέρει.

«Υπάρχουν σήμερα υποψίες για 29 (ενδεχόμενες) ναρκοθετημένες περιοχές στο νησί της Κύπρου, οι οποίες περιλαμβάνονται και στις εκθέσεις του ΟΗΕ. Όπως θα θυμόμαστε, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, το 2014, το 2015 και το 2018 καταθέσαμε προτάσεις για αυτόν τον στόχο (της αφαίρεσης των ναρκών). Στην πρώτη μας πρόταση συνεργασίας, την οποία καταθέσαμε σήμερα και η οποία προετοιμάστηκε με τις εντατικές προσπάθειες των αρμόδιων οργάνων μας, μεταφέραμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να καθαρίσουμε ολόκληρο το νησί από τις νάρκες, ξεκινώντας από τη νεκρή ζώνη όπου υπάρχουν τρεις ναρκοθετημένες περιοχές υπό τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής πλευράς και μία υπό τον δικό μας έλεγχο στη νεκρή ζώνη", προσθέτει. Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Τατάρ, "κατέστησα σαφές στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι το προσωπικό μας, το οποίο έχουμε εξουσιοδοτήσει να εργαστεί ταυτόχρονα και στη βάση της αναλογικότητας μέσω ενός μηχανισμού που θα δημιουργηθεί υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, στη βάση της ισότητας και με τη συμμετοχή ίσου αριθμού εξουσιοδοτημένου προσωπικού, είναι έτοιμο. Ζήτησα επίσης την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να παρακαμφθεί η αντίσταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη συνεργασία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που αποτελεί απειλή τόσο για τον τουρκοκυπριακό όσο και για τον ελληνοκυπριακό λαό».

Ως δεύτερο τομέα συνεργασίας, «πρότεινα την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος της παράτυπης μετανάστευσης» αναφέρει ο κ. Τατάρ, ο οποίος προσθέτει , επίσης, ότι παρουσίασε «την ολοκληρωμένη πρότασή μας, για συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, μέσω ενός μηχανισμού συνεργασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που τονίζουμε ιδιαίτερα στην παρούσα πρόταση είναι ότι θα εργαστούμε με τρόπο που δεν θίγει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις». 

Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι, «αυτοί οι τομείς συνεργασίας αφορούν και τις δύο πλευρές και θα προσφέρουν απτά οφέλη και στους δύο λαούς με βάση την αρχή win-win».

Οπως υποστηρίζει, με τη δεύτερη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε, «απέδειξα για άλλη μια φορά ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινά έτοιμη να συνεργαστεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τόνισα ότι η θετική προσέγγιση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας σε αυτές τις προτάσεις και η συνεργασία μας θα συμβάλει στην πολιτική διαδικασία όσον αφορά την προετοιμασία μιας θετικής βάσης (για τις συνομιλίες). Μέχρι στιγμής έχω προτείνει συνεργασία σε έξι σημαντικούς τομείς που θα προσφέρουν απτά οφέλη και στις δύο πλευρές και θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής μας. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, είμαστε ειλικρινά έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους σημαντικούς τομείς».

Μεγαλύτερο μερίδιο από την ευρωπαϊκή συνεισφορά, διεκδικεί ο Ερσίν Τατάρ

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «οι Τουρκοκύπριοι δικαιούνται το 30% της οικονομικής συνεισφοράς του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που θα δοθεί από την ΕΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία». 

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενημέρωσε την κ. Φερέιρα για τις προτάσεις που διαβίβασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι συνέταιροι στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που έχει η στήριξη που μπορεί να παράσχει η Τουρκία για τη σύνδεση των κατεχομένων με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού και στην ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη που προορίζεται για την τ/κ κοινότητα. 

Οι προτάσεις του Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί με ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού μέσω ενός καλωδίου από την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε,  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας τόσο η «βόρεια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, όσο και η «νότια Κύπρος», όπως χαρακτήρισε τα ελεγχόμενα από τη Δημοκρατία εδάφη, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό.

Αναφερόμενος στο θέμα του νερού, ο κ. Τατάρ είπε ότι εξήγησε στην κ. Φερέιρα ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι αυτό περιέχεται και στις προτάσεις που υπέβαλε. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι είπε στην Φερέιρα πως μετά την Εορτή των Θυσιών (Κουρμπάνι) θα υποβάλει πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη σύσταση επιτροπής με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Ο κ. Τατάρ, επιπλέον, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα ναρκοπέδια στη νεκρή ζώνη και ότι θα υποβάλει προτάσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την αποναρκοθέτηση των εν λόγω περιοχών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η θέση για την ευρωπαϊκή οικονομική υποστήριξη

Μιλώντας αναφορικά με την οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι αποτελεί αδικία για τους Τουρκοκύπριους το ότι το σύνολο της βοήθειας της ΕΕ διοχετεύεται στους Ελληνοκύπριους και συνέχισε λέγοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει λάβει την υποστήριξη και τη μεταχείριση που της αξίζει.

Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι αν και στην τουρκοκυπριακή πλευρά αντιστοιχεί το 30% των εμβολίων για τον κορωνοϊό που διατέθηκαν από την ΕΕ, έλαβε μόνο το 10%.

Επίσης ανέφερε στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δικαιούται το 30% της βοήθειας της ΕΕ προς την Κύπρο. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της γερμανικής ενοποίησης όπου μέχρι να εξισωθεί η Ανατολική με τη Δυτική Γερμανία όλη η βοήθεια διατέθηκε προς την Ανατολική Γερμανία και υποστήριξε ότι αν ο σκοπός είναι να επιτευχθεί συμφωνία στο νησί θα πρέπει να επανορθωθούν οι αδικίες που, όπως ισχυρίστηκε, υπέστησαν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι πρέπει να διατεθεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 30% τουρκοκυπριακή πλευρά για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές απώλειες που υπέστη λόγω του «εμπάργκο» που, όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται εναντίον της εδώ και χρόνια, ενώ η οικονομία της ελληνοκυπριακής πλευράς αναπτύχθηκε έχοντας την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την «Ντιγιαλόγκ», η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ σε συνάντηση με το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του εμπορίου της Πράσινης Γραμμή και στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της συμπερίληψης του χαλλουμιού στον κατάλογο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Επίσης δήλωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με την «Κίμπρις Ποστασί», μετά τη συνάντηση του με την κ. Φερέιρα, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι το οικοσύστημα της Κύπρου είναι ενιαίο και ότι βήματα που θα γίνουν στις ελεύθερες περιοχές στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη οικονομία πρέπει να γίνουν και στις κατεχόμενες περιοχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου