Τρίτη 9 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Οι έξι αντιπροτάσεις της ΔΗΠΑ στα επτά μέτρα της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού

  02/07/2022 15:08
Οι έξι αντιπροτάσεις της ΔΗΠΑ στα επτά μέτρα της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού

Οι έξι αντιπροτάσεις της ΔΗΠΑ στα επτά μέτρα της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού

  02/07/2022 15:08

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού, η ΔΗΠΑ προτείνει έξι μέτρα, κάποια εκ των οποίων που είχε προτείνει και στο παρελθόν. 

Όπως αναφέρει μέσω ανακοίνωσης η ΔΗΠΑ, «τα επτά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφορούν κυρίως μακροπρόθεσμους στόχους και δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το πρόβλημα της ακρίβειας με την τιμή του ηλεκτρισμού. Επαναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις μας όπως κατατεθήκαν στην Υπουργό Ενέργειας, στη Βουλή με Προτάσεις Νόμου, άλλα και δημόσια, κατά διαστήματα.

  • Τη μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό οριζόντια – για όλους σε 5% για 6 μήνες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην αναπροσαρμογή καυσίμων στους λογαριασμούς της ΑΗΚ που αφορά τους Ρύπους.
  • Επιχορήγηση 100% για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων (net metering) και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό (μη ευάλωτους) με ισχύ μέχρι το τέλος του έτους, ήτοι 31/12/22.
  • Στοχευμένη επέκταση του σχεδίου virtual net billing μέχρι 500 KW (κιλοβάτ), για εμπορικούς, βιομηχανικούς και γεωργικούς σκοπούς, κυρίως σε περιοχές όπου το δίκτυο δεν είναι συνδεδεμένο με παροχείς – ΑΠΕ.
  • Προσωρινή αγορά για 6 μήνες των δικαιωμάτων των Ρύπων που επωμίζεται σήμερα ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών της ΑΗΚ, από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ και από τα έσοδα που λαμβάνει το Κράτος από τους Ρύπους και καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας.
  • Προκήρυξη νέων σχεδίων για εγκατάσταση συστημάτων από ΑΠΕ και άμεση δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ως εθνικό έργο υποδομής και δημοσίου συμφέροντος, με σκοπό την περαιτέρω σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου και την περαιτέρω εισδοχή συστημάτων από ΑΠΕ, χωρίς περιορισμούς και αποκοπές».
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας