Δευτέρα 8 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Τα μέτρα για μείωση των λογαριασμών της ΑΗΚ-Σκέψεις για κουπόνια σε πολίτες

  01/07/2022 15:16
Τα μέτρα για μείωση των λογαριασμών της ΑΗΚ-Σκέψεις για κουπόνια σε πολίτες

Τα μέτρα για μείωση των λογαριασμών της ΑΗΚ-Σκέψεις για κουπόνια σε πολίτες

  01/07/2022 15:16

Σχεδόν δύο ώρες διήρκησε η κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και των ηγεσιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και της ΡΑΕΚ, στο μικροσκόπιο της οποίας τέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα. Νατάσα Πηλείδου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικο εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε εν εκτάσει η στρατηγική που ακολουθείται με τη συνεργασία των εμπλεκομένων μερών, η οποία εξελικτικά θα συμβάλει στις προσπάθειες της Κυβέρνησης να εφαρμοστούν βιώσιμες λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τις συνεχιζόμενες πιέσεις που προκαλεί η νέα παγκόσμια οικονομική κρίση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναζητούν λύσεις για να μην... παθαίνουν ηλεκτροσόκ οι καταναλωτές

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως βασικό πυλώνα της στρατηγικής αποτελεί η επιτάχυνση της απεξάρτησης της Κύπρου από τα συμβατικά καύσιμα σε συνδυασμό με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και τα Σχέδια χορηγιών που παραχωρήθηκαν ή είναι σήμερα ανοιχτά στο κοινό ή προγραμματίζεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

  1.    Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων να επισπευσθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες της ΑΗΚ για την αναβάθμιση του δικτύου του οργανισμού με τρόπο που θα το καθιστούν περισσότερο αποδοτικό και ευέλικτο.  
  2.    Συμφωνήθηκε όπως ενισχυθεί η στελέχωση της ΑΗΚ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου του Οργανισμού.  
  3.    Στο πλαίσιο των πολιτικών της πράσινης μετάβασης που προωθεί   η Κυβέρνηση, θα αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκά ταμεία, κονδύλι ύψους 80 εκ. Ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.  

Τα τρία πιο πάνω μέτρα θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό  μίγμα της Κύπρου και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

  1.    Θα μελετηθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας, Οικονομικών και τη ΡΑΕΚ το ενδεχόμενο πιθανής επιβολής φορολογίας ή τέλους σε τυχόν υπερκέρδη παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
  2.    Θα αξιολογηθούν νέα μετρά που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, μετά τη λήξη των υφιστάμενων μέτρων που λήγουν στις 31 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής παραχώρησης κουπονιών σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά προς αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα και με την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έδωσε κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη για ανακούφιση των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.
  3.    Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού ΑΠΕ που παράγεται από την ΑΗΚ, θα καταρτιστεί σχέδιο από τους διαχειριστές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού το οποίο θα υποβληθεί στη ΡΑΕΚ για έγκριση. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλάνο συμμετοχής της ΑΗΚ στις ΑΠΕ.
  4.    Διενέργεια εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τις επιλογές και τους τρόπους που θα οδηγήσουν σε  εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός για το έτος 2022 για την εγκατάσταση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αγγίζει τα 100 εκ. Ευρώ. Επίσης εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου η επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα με συντελεστή 5% για ευάλωτα νοικοκυριά και 9% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

«Επτά στοχευμένα μέτρα»
«Σήμερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας, από τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Το Κυβερνών κόμμα τονίζει ότι λήφθηκαν επτά στοχευμένα μέτρα τόσο για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για την ανακούφιση των καταναλωτών. «Θα αξιολογηθούν και επιπρόσθετα μέτρα σύμφωνα με τις συναφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν και τη δική μας χώρα, δεν θα αντιμετωπιστούν με την κενού περιεχομένου ρητορική και τον λαϊκισμό αλλά με στρατηγική και προγραμματισμό που θα φέρει πραγματικό όφελος για την κοινωνία και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά».

Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα η σύσκεψη για το ΑΚΕΛ

«Χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα κατέληξε άλλη μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση του το κόμμα της αντιπολίτευσης σημειώνει πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν είναι ικανά να μειώσουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ή τουλάχιστον να αναχαιτίσουν τις συνεχιζόμενες αυξήσεις.

Προσθέτοντας ότι «οι καταναλωτές παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στις συνεχείς ανατιμήσεις και την καλπάζουσα ακρίβεια. Συνεχίζουν να πληρώνουν την αδράνεια της κυβέρνησης στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού με αποτέλεσμα η Κύπρος να παραμένει ουραγός στις ΑΠΕ. Η αδράνεια αφορά και τις επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης καθώς η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει εδώ και 10 μήνες.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος ενέργειας εδώ και πολλούς μήνες. Ανάμεσα τις προτάσεις μας και η διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση αρνείται να τοποθετηθεί».

Τέλος ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των εταιριών ενέργειας, όπως έχει γίνει άλλωστε και σε άλλες χώρες. «Τα εργαλεία υπάρχουν. Αυτό που απαιτείται είναι πραγματική πολιτική βούληση για ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που η κυβέρνηση συνεχώς πείθει ότι δεν διαθέτει».

«Kανένα μέτρο δε συμβάλλει στην  αντιμετώπιση του προβλήματος»

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν οδηγεί σε άμεση μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αναφέρει «υπάρχουν επιλογές που οδηγούν σε άμεση ανακούφιση των πολιτών τις οποίες η ΕΔΕΚ έγκαιρα κατέθεσε προς την κυβέρνηση αλλά και δημόσια. Ειδικότερα:

1. Επιχορήγηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στη βάση κοινωνικών κριτηρίων. Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για αποτροπή της παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα θα μπορέσει να ανακτήσει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει ετησίως και να τα διαθέσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

2. Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

3. Σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

4. Περαιτέρω επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αύξηση της επιχορήγησης».

Για απραξία της Κυβέρνησης κάνει λόγο ο Δημητριάδης

H σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι δυστυχώς στάχτη στα μάτια των καταναλωτών για τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης στους τομείς της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι  "η σημερινή ανακοίνωση είναι γεμάτη «θα» ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Οι υπουργοί του, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, λειτουργούσαν χωρίς στρατηγική για να θέσουν τις αναγκαίες υποδομές, ώστε η Κύπρος να κάνει έγκαιρα στροφή στην Πράσινη και Βιώσιμη ανάπτυξη".

Οι αποτυχίες, όπως συμπληρώνει, είναι συγκεκριμένες και μεταξύ άλλων είπε ότι η ΑΗΚ λειτουργεί ακόμη με μαζούτ και συνοδεύεται  από αντιφατικές κυβερνητικές αποφάσεις, το φυσικό αέριο δεν ήρθε εδώ και τόσα χρόνια και μέχρι να υλοποιηθεί κάποιο έργο, θα έχει εν τω μεταξύ καταστεί ασύμφορο, η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι περιορισμένη, ενώ η χρηματοδότηση από το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων αντί να αξιοποιηθεί για Πράσινη Ανάπτυξη, κατέληγε στον κρατικό προϋπολογισμό μαζί με το επιπρόσθετο ΦΠΑ.

"Γι’ αυτό η Κύπρος χρειάζεται μια σοβαρή  στρατηγική για να γίνουν οι υποδομές, αξιοποιώντας τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η μείωση των τιμών δεν γίνεται με προεδρικές «χάρες», αλλά με θεσμούς που θα δουλεύουν, ώστε να λειτουργεί σωστά η αγορά".

Με σχέδια, προσθέτει, για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στον τομέα των φωτοβολταϊκών και με εποπτεία και διαφάνεια στους διαγωνισμούς προς όφελος του καταναλωτή μπορούμε να εφαρμόσουμε μια διαφορετική στρατηγική για την ενέργεια και τις τιμές.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας